Care este vârsta ideală pentru o femeie să devină mamă?

Vârsta ideală pentru a face copii, din punct de vedere biologic, în cazul femeilor, nu mai are nicio legătură cu realitatea. Din ce în ce mai multe femei amână momentul în care devin mame după 30 de ani, în timp ce fertilitatea maximă a unei femei este între 18 și 23 de ani. Deși la bărbați  situația este mai relaxată, și lor li se recomandă să devină tați înainte de 40 de ani.

Un expert de top în infertilitate, dr. Andreas Vythoulkas, răspunde mai jos la câteva întrebări despre legătura dintre vârstă și fertilitate, despre analizele recomandate în funcție de vârsta mamei, dar și de precauțiile care trebuie luate în cazul unei sarcini care apare după 40 de ani.

Fertilitatea rezonabilă până în 30 de ani

Din punct de vedere biologic, care este vârstă ideală pentru o femeie pentru a avea copii? Există aşa ceva şi în cazul bărbaţilor sau este mai puţin important?

Andreas Vythoulkas


Strict biologic vorbind, vârstă la care fertilitatea unei femei este maximă este cuprinsă între 18-23 de ani. Sigur însă că în ziua de azi aproape nimeni nu se mai gândeşte să facă un copil atât de devreme şi la fel de sigur că până în 30 de ani lucrurile stau destul de bine din punct de vedere al fertilităţii feminine. După 30 de ani, curba fertilităţii începe să scadă, din ce în ce mai abrupt mai cu seama după 35 de ani, iar după 40 de ani lucrurile devin destul de complicate din acest punct de vedere.

La bărbaţi, situaţia este puţin mai simplă, pentru că materialul lor genetic este reînnoit o dată la 3 luni. Ei sunt mai puţini afectaţi de vârstă, deşi şi la ei este indicat că până la 40 de ani să aibă primul copil. La bărbaţi însă este destul de important stilul de viaţă, care poate afecta materialul genetic, indiferent de vârstă.

Sunt diferite analizele care se impun în funcţie de vârstă mamei? Ce gen de analize ar trebui să facă o femeie care are mai puţin de 25 de ani, una trecută de 30 ani şi altă de 40 de ani?

Dacă sarcina nu are probleme, analizele sunt aceleaşi, indiferent de vârsta femeii şi ele se fac la fiecare început de trimestru al sarcinii. Pe lângă cele uzuale, recomandate în sarcină indiferent de vârstă, sunt şi analize specifice, recomandate numai în funcţie de problemele care apar şi care, în principiu, pot apărea la orice vârstă. Sigur că o sarcina la 40 de ani este urmărită mai cu atenţie, dar nu se recomandă analize în exces dacă nu este cazul.

Există o recomandare pentru femeile de 40 de ani care au rămas însărcinate să facă amniocenteza sau teste genetice de screening, pentru că ele sunt mai predispuse, din pricina vârstei, să aibă embrioni cu anomalii genetice.

Sarcina după 40/45 de ani necesită precauţii speciale? Care ar fi acestea?

În primul rând, de la bun început trebuie spus că o sarcina după 40 de ani se obţine mai greu pe cale naturală. Dacă la 20 de ani, o femeie are doar 15-20 % risc să aibă un embrion cu malformaţii incompatibile cu viaţă, după 40 de ani, acest procent devine foarte mare, respectiv de 80%. Însă, indiferent de felul în care este obţinută sarcina după 40 de ani, o monitorizare mai atentă este necesară. Femeile după această vârstă sunt mai dispuse la diabet gestational, la placentă praevia şi la probleme ale tensiunii arteriale. Sigur că ea poate decurge absolut fără nici un fel de problema, însă ideal este că medicul ce urmăreşte o astfel de sarcină să fie mai precaut.


Ce rămâne de spus este faptul că o femeie ar fi bine să fac primul copil până la vârstă de 30 de ani. Pe de altă parte, sunt, cu siguranţă, şi sarcini după 40 de ani care decurg fără nici un fel de probleme, cu puţin mai multă implicare din partea medicului care urmăreşte o astfel de sarcina.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6