În fiecare an, peste un milion de cazuri de cancer de piele sunt depistate pe glob. Melanomul este cea mai severă formă de cancer cutanat, caracterizat prin creşterea necontrolată a celulelor care produc pigment. Astfel, poate apărea oriunde pe suprafaţa pielii, inclusiv pe zonele care nu sunt expuse la soare, dar este mai probabil să apară în anumite zone. Autoexaminarea pielii și monitorizarea periodică a alunițelor de către un specialist, pot salva viața unui pacient. De această părere este Cezara Bolocan, medic dermato-venerolog, cosmetolog. Mai multe despre simptome, diagnostic și tratamente, aflați din interviul acordat pentru Revista Isecrete.
O pată nouă pe piele – una care îşi modifică forma, dimensiunea sau culoarea sau una care arată diferit – este un semnal de alarmă important pentru melanom şi trebuie verificat de medic.
”În ultima perioadă se constată o creştere a cazurilor de tumori dezvoltate la nivel tegumentar, ceea ce din păcate ne alarmează. Formațiuni tumorale cutanate sunt reprezentate de modificări benigne ( keratoze seboreice, acantom cutanat, fibrom moale, hemangiom, )sau maligne, precum carcinomul, melanomul cu un grad de malignizare înalt. Acestea apar la nivelul pielii, de la o simplă modificare de culoare, apariție spontană de formațiuni nevice, fie apariția unor modificări la nivelul nevului existent(precum creșterea în diametru, sângerări locale, senzație de prurit sau durere)”.
Cancerul de piele: Cauze
”Principalele cauze ale cancerului cutanat sunt: moștenirea genetică, expunerea la radiații ultraviolete fără protecție solară, folosirea solarului, arsurile solare repetate, traumele cronice la nivelul pielii(îndeosebi de la ochelari, curea, haine sau încălțăminte).
Tumorile cutanate prezintă semne specifice și trebuie să fim atenți la orice modificare a aspectului pielii. Orice pată suspecta, modificare la nivelul nevului existent sau apariția de novo a unei formațiuni prezintă un semnal de alarmă pentru pacient. Cancerul de piele poate fi nedureros, cu dimensiuni minime, lipsit de senzații subiective, dar periculos în același timp. Doar un consult cât mai rapid la medicul dermatolog poate depista la stadii cât mai precoce și aplicarea unui tratament maxim efectiv”.
Principalul factor de risc pentru cancerul de piele este expunerea în exces la lumina soarelui (radiații ultraviolet – UV), dar există și alți factori de risc care variază pentru diferite tipuri de cancer de piele.
”Printre semnele care pot indica apariția cancerului de piele putem enumera:
- Orice excrescență a pielii care își mărește dimensiunile, nu regenerează în 7-14 zile și are un aspect perlat, translucid, maroniu, negricios sau are mai multe nuanțe;
- Nevii sau alte semne din naștere care își schimbă culoarea, devin asimetrice, au textura modificată, au margini neregulate, sunt mai mari de șase milimetri;
- Apar după vârsta de 25 de ani;
- Orice semn sau pată care doare, sângerează sau prezintă prurit, este suspectă pentru o tumoare cutanată”.
”Expunerea irațională la soare joacă un rol important în dezvoltarea melanomului sau altor forme de cancer cutanat. Expunerea nedăunătoare la radiațiile UVA și UVB se realizează prin urmarea unor pași simpli:
- Nu folosiți solarul.
- Cu 20 minute până la expunerea la UV folosiți o cremă de protecție solară de spectru larg (care blochează atât razele UVA cât și UVB – verificați eticheta).
- Evitați expunerea la soare atunci când razele sale sunt cele mai puternice (între orele 10:00 și 17:00). Expunerea excesiva la soare cauzează nu doar formarea în timp a unor forme de tumori cutanate, dar duce și la deteriorarea pe termen lung a pielii. Petele solare, hiperpigmentația și ridurile vor apărea ca efect secundar al expunerii la soare de-a lungul timpului”.
Un diagnostic precoce, atunci când tumora este localizată la nivelul straturilor superficiale ale pielii, însoțit de un tratament chirurgical adecvat, asigură un prognostic favorabil, în peste 90% în cazuri.
”Cancerul de piele este diagnosticat și tratat cu succes în stadii incipiente. Astfel, pacientul trebuie instruit cum să prevină apariția unei tumori cutanate, dar și adresarea de urgență în caz de depistări a unor formațiuni modificate. Cu cât este depistată mai devreme tumoarea cutanată, cu atât șansele de supraviețuire sunt mai mari.
Dermatoscopia este o metodă modernă, rapidă, indoloră și neinvazivă de examinare a pielii, folosită pentru a crește acuratețea diagnosticului dermatologic. În funcție de stadiul cancerului de piele, dar și alți factori, opțiunile de tratament pot fi:crioterapia, laserterapia, electrocoagularea, intervenția chirurgicală, terapia tintita, chimioterapia, radioterapia.
În stadii incipiente, melanomul poate fi tratat doar prin intervenția chirurgicală, însă formele mai avansate de cancer de piele necesită de multe ori alte tratamente. Îndepărtarea tumorii pe cale chirurgicală este în principal terapia pentru formele de cancer non-melanom (adică carcinomul bazal celular și carcinomul scuamos celular). Medicii folosesc câteva tratamente cu aplicare locală pentru a trata keratoza actinică (solară)”, susține Cezara Bolocan.
Cine este predispus la cancerul de piele?
”Persoanele cu risc de a face cancer de piele sunt cei cu pielea foarte albă, phototip I-II, roșcate sau blonde, cu ochii albaștri sau verzi, care se nasc cu multe alunițe pe corp( sindromul nevilor multipli) sau cei care au în familie cazuri de cancer al pielii. De aceea, persoanele cu multiple alunițe trebuie evaluate periodic de către un dermatolog cu competență în dermatoscopir. Se efectuează TBSE( total body skin examination), profilul clinic și dermatoscopic al nevilor.
Monitorizarea dermatoscopică digitalaă,instruirea individuală a pacienților, colectarea minuțioasă a anamnezei, recomandările cu privire la protecția de UV, folosirea corectă a cremelor cu SPF 50 și adresarea la timp sunt factori- cheie ce ne pot menține starea pielii sănătoasă și viața în siguranță”!
Potrivit datelor statistice, anul trecut, maladia a fost depistată la 1135 de persoane.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?