Disfuncția erectilă sau impotența, afectează de obicei bărbații trecuți de o anumită vârstă. Însă, studiile actuale susțin că, și rata tinerilor care se confruntă cu această problemă este în continuă creștere. Mai multe despre această stare, dar și despre necesitatea adresării la timp, povestește Vasile Botnari, medic urolog-androlog.
Ce este disfuncția erectilă?
Disfuncţia erectilă (DE) sau impotența, este incapacitatea unui bărbat de a obţine şi/sau menţine o erecţie suficientă pentru realizarea şi finalizarea unui act sexual satisfăcător.
Acesta este un diagnostic care le trezește frica bărbaților…
Nu este obligator! Disfuncția erectilă ocazională nu este un lucru neobişnuit. Mulţi bărbaţi se confruntă cu ea, mai ales, în perioade de stres. Dar, dacă această situație se repetă de mai multe ori, ea poate fi un semnal de alarmă care anunţă despre o problemă de sănătate, dar și de cuplu, şi este posibil să aibă nevoie de ajutorul medicului.
Care semne ar trebui să-l îngrijoreze pe un bărbat?
Sunt trei simptome principale ale acestei afecţiuni: dificultatea de a obţine o erecţie; dificultatea de a menţine o erecţie în timpul actului sexual; indiferență pentru sex. Dacă bărbatul experimentează unul sau mai multe dintre ele timp de cel puţin trei luni, atunci trebuie să se adreseze unui medic, pentru că problema nu se va rezolva de la sine.
Câți bărbați se confruntă cu această problemă?
În mediu, un bărbat din 5 are probleme cu erecţia. La ziua de azi, peste 150 milioane bărbaţi suferă de disfuncție erectilă, iar pronosticurile arată o creşte de până la 350 milioane către anul 2025.
Care sunt cauzele?
Mai mulți factori pot duce la apariția DE. Uneori aceasta poate fi de origine psihogenă, alteori fizică (vasculară, neurogenă, endocrină), sau mixtă. Cauzele fizice (organice) care duc la dereglarea potenței sunt: patologia cardiovasculară (hipertensiunea arterială, ateroscleroza, anomalii ale vaselor), diabetul zaharat, hiperlipidemia, probleme cauzate de cancer sau de intervenții chirurgicale, obezitatea, traumatisme la nivel de bazin, traumatismul corpilor cavernoși. Factorii emoționali sunt stresul, anxietatea, problemele din relaţie, anumite medicamente, alcoolul, fumatul.
Cum se va stabili dignosticul ?
Diagnosticul de Disfuncție erectilă se va stabili în baza discuției cu pacientul, utilizând Indexul Internațional al Funcției Erectile IIEF-5 (SHIM), examenului clinic și unor investigațiilor de laborator și instrumentale. Va fi apreciat nivelul hormonilor serici (testosteron, prolactina, hormonii tiroidieni), glicemiei, probe hepatice și renale. Va fi preluat secretul prostatic și uretral. Va fi efectuat testul de erecţie farmacologică.
Cum se poate rezolva problema?
În cele mai multe cazuri DE este reversibilă. Este importantă depistarea și înlăturarea factorului declanșator. Se recomandă modificarea stilului de viaţă, în favoarea celui sănătos, psihoterapie, și la necesitate – tratament medicamentos.
Cum putem preîntâmpina apariția și progresarea disfuncției erectilă ?
Respectarea un stil de viață sănătos, regim alimentar echilibrat, un somn bun, raporturi sexuale frecvente, tratamentul bolilor cronice, reprezintă cheia succesului în prevenirea DE.Bărbații care au mai puțin de o partidă de sex săptămânală au un risc mai crescut de a dezvolta, în timp, probleme erectile.
Abstinenţa poate duce la numeroase probleme de sănătate.
Creşte riscul de cancer de prostată
Bărbaţii care nu fac sex o perioadă lungă ar trebui să acorde atenţie crescută controalelor medicale, deoarece glanda prostată poate avea de suferit de pe urma abstinenţei. Potrivit Asociaţiei Americane a Urologiei, bărbaţii care fac sex regulat beneficiază de protecţie suplimentară împotriva afecţiunilor prostatei. Vă întrebaţi de ce? Pentru că ejacularea ajută la înlăturarea subtanţelor cu potenţial nociv din spermă , protejând astfel prostata.
Disfuncţiile erectile, un risc major
Foloseşte-l sau îl vei pierde! Cam aşa poate fi rezumată situaţia. Dacă penisul nu îşi îndeplineşte misiunea cu care a fost „înzestrat”, acesta îşi va pierde vigoarea, deoarece este un muşchi şi, ca orice muşchi, acesta trebuie antrenat. Cu alte cuvinte, disfuncţiile erectile pândesc la uşa celor care fac sex rar.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?