[geot country="Romania"] [/geot]

Alarma de dimineaţă îţi poate influenţa dispoziţia pentru toată ziua

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on odnoklassniki
alarma și dispoziția de dimineață
Ciripit de păsărele, cântecul cocoşului sau sunetul valurilor care se sparg la mal – tu ce sonerie ai la alarma telefonului?

O nouă cercetare publicată recent în PLoS One sugerează că sunetul care ne trezeşte dimineaţa ne poate face mai voioşi sau, din contră, mai morocănoşi, scrie sciencedaily.com. Studiul a fost realizat de savanţii australieni de la Universitatea RMIT şi concluzionează că alarmele melodice pot îmbunătăţi nivelul de alertă, pe când cele agresive, cum ar fi refrenul unei melodii rock, de exemplu, ne fac mai irascibili. Iar aceste stări pot persista pe durata întregii zile, adaugă cercetătorii.

„Dacă din start te trezeşti cu o stare de iritabilitate, performanţele tale la locul de muncă şi relaţiile cu colegii vor avea de suferit. În plus, eşti mai predispus accidentelor”, spune autorul principal al studiului, dr. Stuart McFarlane.

Cercetarea a presupus monitorizarea a 50 de subiecţi, care aveau diferite alarme setate pe telefon pentru trezirea de dimineaţă. Participanţii au completat ulterior un chestionar privind starea lor de alertă sau de irascibilitate imediat după trezire, dar şi pe parcursul zilei.

Astfel, savanţii au observat un tipar interesant, şi anume că subiecţii care aveau o alarmă de trezire agresivă se comportau diferit pe parcursul zilei faţă de cei care se trezeau pe un sunet mai calm. Mai precis, ei erau foarte nervoşi, neatenţi şi mai puţin productivi la locul de muncă. În schimb, ceilalţi subiecţi se trezeau binedispuşi, aveau energie şi erau mult mai concentraţi pe taskurile de la job.

„Inclusiv astronauţii de la NASA s-au confruntat cu inerţia de somn, adică acea dorinţă irezistibilă de a vă culca la loc după sunarea alarmei de trezire şi senzaţia de somnolenţă care înceţoşează mintea”, adaugă profesorul Adrian Dyer, coautor al studiului.

Se pare că sunetele agresive produc confuzie la nivel cerebral la momentul trezirii, în timp ce melodiile suave asigură o tranziţie blândă de la somn la trezire.

„Aceste observaţii sunt importante pentru a dezvolta gadgeturi sau piese muzicale care să vină în sprijinul celor dornici să aibă o zi cu adevărat productivă”.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS

Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6