div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Adaptarea copilului la grădiniță: ce trebuie să facă părinții și cum începe pregătirea. Interviu cu psihologul Lilia Dubiță.

Adaptarea la grădiniță interviu cu psihologul Lilia Dubita

Începerea grădiniței reprezintă o etapă importantă în viața unui copil, iar adaptarea poate fi o provocare atât pentru cel mic cât și pentru părinți. “Oare cum o să se obișnuiască la grădiniță, cum să facem adaptarea mai ușoară sau cum îl putem ajuta pe copil, sunt câteva întrebări pe care aproape toți părinții și le pun. Am discutat cu psihologul Lilia Dubiță, despre greșelile pe care le facem cel mai des dar și care ar fi pașii pe care să-i urmăm, astfel încât cei mici să se bucure de noii lor prieteni și de grădiniță.

Pentru adaptarea la grădiniță, nu există o formulă perfectă. Totul depinde de temperamentul copilului, mediul în care este și cadrul didactic care se ocupă de el, inclusiv așteptările părinților.

Mersul la grădiniță constituie primul pas în viața socială a copilului. Până acum acesta era în centrul atenției, lumea lui era familia. Acum, urmează să se adapteze la oameni noi, reguli noi, spațiu nou, baie nouă, altfel de mâncare etc.. Cu toate acestea, adaptarea la grădiniță a copilului, acomodarea lui cu această situație nouă de viață, presupune o provocare atât pentru copil cât și pentru părinți.

Ce trebuie să știe părinții, atunci când își duc copiii prima dată la grădiniță?

Părinți informați-părinți liniștiți. În rol de părinți, este bine să comunicați cu educatorii și să puneți toate întrebările ce vă frământă. (Ce metode de adaptare folosesc? Cum gestionează conflictele între copii? Cum îl motivează pe copil să se joace cu alții? Care sunt metodele de învățare a copiilor? ). La rândul vostru, informați educatorii despre caracteristicile copilului.

Integrarea reprezintă un proces singular pentru fiecare copil și părinți care trebuie făcut cu multă răbdare, atenție și înțelegere.  

Pregătirea copilului se realizează cu o lună înainte de venirea la grădiniță. Vorbiți din timp despre grădiniță, ca el să se obișnuiască cu această informație. Jucați-vă de-a grădinița acasă. Din timp învățați copilul să se trezească devreme, ca în perioada când o să frecventeze să nu fie stresant acest moment. Copilul are nevoie de ceva timp pentru adaptare într-un cadru nou.

După ce începe grădinița, cum îl ajutăm pe cel mic să se adapteze?

Nu mințiți copilul spunându-i că mergeți la bunica, când mergeți la grădiniță. Focusați atenția copului pe alegere nu pe destinație. ( În loc să zici ex: ” Hai să mergem la grădiniță!” poți spune: ex: Pentru grădiniță alegi azi, rochița albă sau roză?” ). Când lăsați copilul în grupă, spuneți că îl iubiți și că, veniți în câteva ore. Despărțirea de copil să fie scurtă, fără multe momente de cuprinderi și pupe, cu un gest lejer de “la revedere”.

Lucruri de evitat:

  1. Nu minții copiii despre unde mergeți, camuflând mersul la grădiniță.
  2. Nu săriți peste etapa de pregătire.
  3. Nu lăsați pe altcineva: bunica, dădaca, în locul dumneavoastră, să adapteze copilul la grădiniță.
  4. Nu plecați pe furiș, cu scopul de a evita stresul.
  5. Nu prelungiți despărțirea, plecați liniștit.
  6. Nu întârziați la venire după copil.
  7.  Nu puneți un milion de întrebări copilului despre grădiniță de genul: ” ai mâncat azi ceva…..te-a bătut cineva…. te-a supărat cineva….”.
  8. Nu oferiți recompense pentru frecventarea grădiniței.

Ce este cel mai bine să facem dacă copilul plânge când plecăm și îl lăsăm la grădiniță?

Este normal să plângă, să aibă emoții puternice în perioada de adaptare. Priviți asta ca o normalitate, nu vă agitați, reacționați liniștit. Agitația dumneavoastră se poate transmite copilului.

Pentru a fi liniștiți că, adaptarea parcurge bine și copilul se adaptează, e necesar să observăm starea lui de dispoziție: să nu fie agitat, stresat și nervos. E bine să întrebăm copilul doar lucruri pozitive. Formulați întrebări deschise. ( ex: Ce ți-a fost astăzi interesant? Cum ai fost astăzi prietenos cu copii? Ce ai aflat astăzi nou? Vreau să mă înveți și pe mine jocul ce ți-a plăcut astăzi. ).

Cât de important este timpul pe care îl petrecem după ce vine copilul de la grădiniță?

Contează calitatea timpului nu cantitatea.

  1. E bine să comunicați și să fiți curioși de realizările de la grădiniță.
  2.  Povestiți despre cum a fost ziua voastră ca părinte, asta îl ajută pe cel mic să fie confident, deschis cu voi.
  3. Calitatea părintelui contribuie la fericirea, intelectul și calitatea viitorului copilului.
  4. Aveți grijă de fiecare cuvânt spus. Investiți timp în a descoperi interesele reale a copilului.
  5. Oferiți copilului apreciere, cuprindeți-l și lăudați-l. Fiți părinți conștienți!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6