div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Aceste lucruri îl fac pe copil mai fericit!

Probabil, cel mai frumos lucru de care putem să avem parte este o copilărie fericită” Agatha Christie.

Copilăria este cea mai neobișnuită și uimitoare perioadă a vieții noastre. Perioada explorărilor, a descoperirilor, a jocului, a minunilor și a entuziasmului față de viață.Însă pentru părinți această perioadă poate fi foarte stresantă, pentru că aceștia sunt preocupați de fericirea și sănătatea copiilor. Pentru părinții cărora le va păsa, bunăstarea copilului va fi o prioritate.

În acest articol sunt descrise metode care îl pot face pe copil fericit, potrivit oamenilor de știință :

1. Oferă-i mai mult timp pentru joacă

Primul și principalul interes al copilului este joaca. Cu siguranță că peste o anumit perioadă copilul va merge la școală, vor apărea noi obligațiuni și reponsabilități, ca temele, dar până atunci copilul trebuie să aibă șansa să se joace.

”Copiii învață cele mai importante lecții de viață interacționând cu alți copii, nu de la adulți… De la adulți, copilul învață mult mai puțin decât ai crede” Peter Grey, profesor de psihologie la colegiul din Boston.

2. Nu te certa în fața copiilor

Creierul copilului se dezvoltă extrem de rapid și stochează o cantitate extraordinară de informație. Faptul că ei sunt martorii la o ceartă între adulți, poate avea un efect negativ asupra dezvoltării psihicului lor. Ei pot deveni mult mai anxioși, experimentând un sentiment acut de nesiguranță.

3. Nu îți compara copiii cu ceilalți

Societatea exercită asupra individului presiunea de a avea succes. Anume această presiune ne determină să încercăm să îi facem pe copiii noștri să își dorească același lucru. Nu putem să ne pronunțăm dacă este corect sau nu acest lucru, dar cu siguranță este o greșeală să încerci să îți motivezi copilul comparându-l cu alți copii, care sunt ”mai buni”.

Oamenii de știință consideră: dacă copilul este în mod constant comparat cu alții, acest lucru îi afectează sentimentul propriei demnități și încrederea în sine.

4. Nu îți izola copiii de emoțiile negative

Trebuie să acceptăm un adevăr – copii se comportă infantil și nu trebuie să ne așteptăm ca ei o să își controleze emoțiile. Aproape fiecare copil poate fi impulsiv, invidios, trist și furios. John Gottman consideră că părinții nu trebuie să își pedepsească copilul pentru manifestarea unei emoții negative. Ei trebuie să îi explice copilului că aceste emoții sunt cât se poate de firești și să îl învețe cum să le gestioneze într-un mod adecvat.

5. Observă efortul depus de copil

Curând su mai târziu copilul ajunge să înțeleagă că pentru a obține ceva trebui să depui efort. De aceea, este foarte important să observi și să apreciezi munca pe care o face un copil. ”Recomand părinților să urmărească în ce mod copilul acționează pentru a realiza un anumit scop. Să identifice micile victorii ale copilului și să îl laude pentru stăruință și efort” – spune Carol Dweck.

7. Prețuiește tradițiile din familie

Existența unor ritualuri sau obiceiuri este un indicator al stabilității și sănătății familiei. Iar stabilitatea a fost întotdeauna un aspect important al procesului de creștere a copilului.

Timpul petrecut cu familia îi oferă copilului câteva beneficii:

  • Șansa de a se simți important și iubit.
  • Oportunitatea de a urmări un comportament exemplar.
  • Ocazia de a vorbi despre gândurile și sentimentele lui, ceea ce consolidează relația copil – părinte.

7. Permite-i copilului să riște

Nimeni nu susține ideea că nu trebuie să ai grijă de copil, dar asta nu înseamnă că trebuie să exagerezi cu grija. Acest lucru poate avea un efect negativ asupra formării copilului ca persoană adultă.

Dacă părinții exercită un control și o grijă prea mare, ei își privează copiii de șansa de a se confrunta cu situații dificile. Prin urmare, copilul nu învață și efectiv nu știe cum să facă față unei probleme.

El pur și simplu nu a avut șansa să învețe din greșeli.

8. Dezvoltă în copil simțul responsabilității

Trebuie să expui copilul unor situații care îi va antrena simțul responsabilității. Însă nu trebuie să îi verifici fiecare pas, ci doar rezultatul.

Dacă îi vei controla fiecare pas, îi vei induce copilului sentimentul că el nu este în stare să facă ceva singur. Sunt de acord că pentru a educa un copil este nevoie să îl lauzi când a făcut ceva corect și să îl dojenești când nu, dar acest lucru trebuie făcut în raport cu rezultatul acțiunilor sale.

9. Creează-i amintiri fericite

Cercetările în domeniu psihologiei copilului au arătat că adulții care au amintiri plăcute despre copilăria sa, arată și se simt mult mai împliniți și fericiți, decât cei care au avut o copilărie nefericită.

10. Fii tu însuți fericit!

Copiii sunt ca un burete – absorb în ei tot ce aud și ce văd – fie binele sau răul din jur. De aceea, dacă părinții zâmbesc și manifestă mai des bucurie, este mult mai probabil ca copilul să imite același comportament.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Familie

Psihologul Cezara Dilevschi: ”Cum menținem pasiunea în cuplu când devenim părinți”.

Atenţia acordată bebeluşului, grija permanentă şi aspectele noi de care cei doi părinţi trebuie să se ocupe schimbă în timp relaţia de cuplu.Treptat, dar sigur, legătura dintre părinţi trece la o altă etapă – o transformare firească şi benefică, dacă cei doi gestionează corect toate conflictele şi problemele de comunicare ce pot apărea în această perioadă.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6