div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Absența mamei, cea mai grea lovitură pentru un copil.

copil abandonat
De zeci de ani, psihologii, psihiatrii, pedagogii, specialiștii în dezvoltarea și experiența umană susțin că, un copil se poate lipsi de orice, cu excepția prezenței iubitoare a mamei sale. Lipsa condițiilor materiale, a unui mediu plăcut și chiar lipsa tatălui pot fi suplinite atunci când mama este alături de cel mic.

Thomas Verny, în cartea sa renumită pe plan mondial “Viața secretă a copilului nenăscut”, după ani de studiere a mii de femei însărcinate și urmărirea vieții micuților pe parcursul dezvoltării, a constatat că o femeie cu atitudinea potrivită, conștientă de viața pe care o duce și cu suficientă dragoste pentru micuțul său, poate să depășească cele mai grele condiții de viața sa și să crească copii puternici, siguri și stabili din punct de vedere emoțional.

Dar, o mamă care nu este implicată poate fi extrem de periculoasă pentru cel mic în perioada de formare. Un copil poate depăși moartea mamei sale, dar nu și absența sau detașarea sa emoțională, mai ales dacă nu este prezentă sau implicată pe parcursul copilăriei. Acest lucru are asta un impact direct asupra dezvoltării lui afective și cognitive.

Moartea nu înseamnă absență

Un copil al cărei mama a murit se poate forma ca o persoană fără probleme emoționale majore atunci când știe că cea carea i-a data viață l-a iubit foarte mult și era important pentru ea. Datorită acestor informații, micuțul își va construi o imagine solidă și integră care îl va însoți pe tot parcursul vieții sale. Un copil poate depăși moartea mamei sale, dar niciodată absența ei.

Dezinteresul și detașarea emoțională a mamei, absențe care îl distrug

O mamă care petrece multe ore la serviciu și stă doar puțin timp cu copilul, nu este neapărat o mamă absentă, este în pericol de a fi, dar poate evita acest lucru. O “mamă absentă” este considerată cea care:

Abandonează copilul

Dacă informația cu care copilul crește este negativă sau îl face responsabil pentru plecarea mamei sale, îi poate provoca daune emoționale serioase pe termen lung. Are perioade de absență prelungită sau foarte frecventă. Astăzi, multe mame lucrează, călătoresc și din diverse motive, nu pot fi mereu alături de copilul lor. Iar cadourile scumpe sau orice obiect care îi este oferit, nu suplinește absența ei, pentru că vine din sentimentul de vinovăție și nu întotdeauna din dragoste sinceră.

Nu este implicată emoțional

Exista mame care, din diverse motive, nu rezonează din punct de vedere emoțional cu copilul lor. Sunt distante și reci. Sunt unele care nici măcar nu vorbesc cu micuțul sau nu au niciun contact fizic cu el. În acest caz, mama ar trebuie să ceara ajutor de specialitate pentru a evita deteriorarea ireversibilă a copilului. Acest tip de absență este foarte periculos.

Este prezentă fizic, dar cu gândul în altă parte

Acest tip de absență este cel mai comun și care provoacă cele mai multe daune. Fizic, mamele sunt prezente, dar cel mic nu primește niciun fel de atenție, deoarece ele sunt ocupate cu alte lucruri, cum ar fi TV, computer sau telefon mobil. Acest tip de absență poate fi cel mai putin periculos din punct de vedere emoțional și formează o nouă generație de copii fără limite, respect, abilități de socializare, comportament și tulburări de hiperactivitate.

Când vorbești despre copii needucați, indisciplinați cu norme și limite sociale, aceia sunt copiii care au crescut în căutarea atenției mamei lor, pe care au obținut-o numai atunci când au făcut ceva grav sau greșit.

Semnele care te avertizează că un copil se simte abandonat:

  • Probleme de somn
  • Tulburări de alimentație
  • Deznădejde
  • Distanțare
  • Agresiune sau multă furie
  • Tristețe

Cum remediezi aceste probleme?

Recunoaște-ți greșelile

Să recunoști că ai o problemă reprezintă primul pas spre soluționare. Acordă-ți timp pentru a găsi cauzele pentru absența de lângă copil.

Exprimă-ți sentimentele

Copilul trebuie să știe ce se întâmplă, trebuie să știe de la părinți care este locul lui în familie. Vede și aude mai mult decât uneori cred părinții, dar mai presus de toate apreciază atunci când i se spune adevărul.

Vorbește cu el și spune tot ce ai pe suflet. Când vine vorba de comunicarea cu cel mic, pot exista cuvinte dureroase și supărătoare; dar tu ascultă, acceptă și încearcă să îl înțelegi.

Stabilește obiective, elaborează un plan, promite, dar, mai presus de toate, respectă

Dacă stabilești obiective cu copilul tău, fă-o numai dacă ești cu adevărat dispus să te conformezi și să începi, cu pași mici. Mult mai bine decât să faci niște promisiuni motivate de emoție și vină, dar departe de a fi reale.

Iartă

Când abandonezi pe cineva, aproape întotdeauna, are legătura cu ceea ce ai pățit tu în trecut, atunci când nici dragostea, afecțiunea ta nu au contat pentru mama care te-a părăsit. De aceea, este bine să te ierți pe sine, pe propriile greșeli, eșecuri, dureri pentru că doar în acest mod te vindeci și rupi lanțul de tristețe ori singurătate.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6