La începutul lunii martie, în presă apărea știrea precum că Președintele israelian, Reuven Rivlin, a venit în întâmpinarea familiilor cu un moment de răgaz, citindu-le copiilor povești online. Campania se numește „Timp de povești cu președintele Rivlin”.
După exemplul ”bunicului virtual”, a pornit pe drumul poveștilor online și orheianca Natalia Boțan. Ca și majoritatea colegilor ei din domeniul educației, carantina a închis-o în casă, privând-o de întâlnirile dulci cu picii de la grădinița unde activează.
„Știu că este o perioadă mai grea și toți copiii sunt acasă. Chiar dacă ne place momentul când toată familia este împreună, aceasta este o provocare. Așadar, am decis să le ofer o scurtă pauză de poveste, să le fiu alături – de la distanță. Îi înțelege perfect pe părinții care stau cu copiii lor acasă și au nevoie mereu de inspirație pentru activități noi, motiv pentru care am lansat aceste materiale video.”
Încă din adolescență i-a uimit pe profesori cu o pasiune molipsitoare pentru lectură, gândire critică și recitaluri expresive de poezie. Și-a șlefuit pe neobservate o dicție de indiviat. Poveștile pe care le citește suav, într-o manieră cu totul copleșitoare și fiind deghizată în personaje captivante, i-a adus pe micii ascultători în lumea ei de basm, plină de eroi imaginari buni, cuminți și înțelepți.
A moștenit pasiunea pentru profesia de educator de la mama. Și, chiar dacă a avut oportunități de creștere profesională, ba chiar să-și schimbe domeniul de activitate, a ales să rămână tot la grădinița de copii.
Și-a valorificat pasiunea nu doar citind povești și semănând cu grijă boabe de înțelepciune într-o grădiniță de copii din Orhei. Ci și fiind activă în cadrul activităților profesionale promovate de Sucursala Orhei a Asociației Generale a Învățătorilor din România, filiala Republica Moldova (AGIRoMd).
Este „Zâna cea Bună” atât în ochii celor mici cât și celor mari. Și trăiește în acest rol de 13 ani, conectată fiind la trăirile celor trei copii ai săi, dar și ale „steluțelor” ei sclipitoare de la un centru educațional din mun. Chișinău, unde activează în prezent.
Fiind mamă a trei copii și pedagog în același timp trăiesc această perioadă de pandemie intens. Adaptarea la noile cerințe privind educația preșcolară a fost obositoare. Recunosc, inițial am privit sceptic și cu nedumerire această provocare, însă pe parcursul câtorva zile m-am redescoperit, m-am adaptat cerințelor, am studiat posibilitățile de a organiza învățarea la distanță și mi-am reorganizat programul zilnic. Iar astăzi ne bucurăm și de rezultate.
„Eu generez experiențe pozitive care sunt întotdeauna șanse reale de cunoaștere”
Natalia Boțan impresionează cu o viziune optimistă despre tehnicile și metodele de lucru cu preșcolarii. Solidară în aceste vremuri pandemice cu colegii din domeniul educațional, își dezvăluie propriile gânduri privind activitatea între preșcolari, instruirea virtuală, aportul tehnologiilor în educație și rolul acestora într-un proces de învățare de durată.
În această criză pandemică este foarte importantă comunicarea copil-educatoare-familie. Părinții sunt mai implicați, mai deschiși, mai empatici. De cealaltă parte, dascălii au descoperit noi modalități de predare la distanță și au început să privească tehnologia cu alți ochi, dar ne lipsește ca și înainte timpul suficient pentru pregătirea activităților, pentru a crea, a scrie. Între dezavantaje este desigur lipsa suportului tehnic necesar. La fel, pentru pedagogi este extrem de dificil să fie obiectivi atunci când verifică temele. Lipsește contactul vizual, corporal și relaționarea directă, însă eu continui să mă descopăr între copii și împreună aplicăm idei salvatoare pentru toți. Da, acum viața copiilor noștri se limitează temporar la spațiul caselor lor și la monitoare. Dar învățarea online poate fi privită ca o imensă oportunitate și o experiență profesională câștigată, ce conduce cu siguranță spre dezvoltare profesională în ansamblu.
Sunteți aceeași persoană acasă și la muncă sau este vorba despre două ființe diferite, mai ales în aceasă perioadă?
Acasă și la serviciu… în mare parte sunt la fel, doar că acasă îmi deschid sufletul și-mi dezvălui trăirile. Când eram la muncă, tot ce exprimam pe parcursul zilei, povesteam seara în familie. Mulțumesc familiei pentru că mă ascultă, asta mă ajută enorm. În general, eu sunt cea care apropie oamenii prin zâmbet și caut soluții să ne simțim confortabil la locul de muncă. Niciodată nu aștept nimic în schimb. Iar fiind dascăl, răbdarea și diplomația sunt primordiale. Mai cu seamă în prezent, când observ o diferență de generații. Simt că acum sunt mai sensibilă și mai dedicată.
Aveți un hobby fascinant – croșetatul. De unde a pornit această pasiune?
Mă bucur că apreciați pasiunea mea. Croșetez de mică, am frecventat un centru de creație cinci ani. Acolo am studiat tehnici diverse și abia peste vreo 10 ani am reluat această activitate, grație căreia îmi găseam liniștea și echilibrul. De un an, am descoperit plăcerea de a crea torbițe eco și gentuțe colorate. Primind aprecierile celor din jurul meu, am fost motivată să-mi dezvolt pasiunea, astfel a apărut ideea de a dărui câte o gentuță doamnelor pe care le admir. Am simțit o bucurie imensă văzând cât de multă plăcere le-a generat gestul meu. Cred că fericirea este supremă atunci când cei care te înconjoară sunt fericiți. De aceea, ofer în dar o parte din sufletul și fericirea mea.
Observ în viața Dumneavoastră multe culori. Care este sursa acestui „curcubeu” de la înălțimea căruia le zâmbiți oamenilor?
Dragostea este sursa curcubeului meu. Mie îmi plac culorile care aduc buna dispoziție și generează starea de bine. Copiii adoră culorile, iar eu în mare parte sunt în preajma lor. Zâmbetele și confortul emoțional al copiilor merită orice efort. În plus, culorile îmi provoacă emoții intense, mă ajută în activitatea mea de fiecare zi.
Universul autentic al familiei
Vlada, Simona și Bogdan sunt cei trei copii ai Nataliei Boțan, un univers aparte, în care toți își scriu povestea cu măiestrie. Vlada, fiică mai mare a Nataliei Boțan, o consideră pe mama drept cea mai bună prietenă, dar și un bun psiholog.
„Avem opinii diferite în multe cazuri, dar încerc să iau în considerare sfaturile mamei pentru că sunt utile. Acum încep să înțeleg că educația pe care o primim acasă este foarte bună. Mama mă susține extrem de mult în activități, iar, pe lângă pasiunile mele, ea lucrează și la formarea mea ca personalitate. Mama este o explozie de emoții! O văd mereu organizată, punctuală și implicată în orice-și propune să facă. E un model demn de urmat și mă strădui să învăț de la ea cât mai multe”.
Educatoarea: un super erou într-un parteneriat strategic cu familia
Natalia Boțan afirmă că în spatele reușitei sale stau consultarea, multe ore de studiu, cercetare și învățare continuă. Acestea sunt, în viziunea ei, aspectele-cheie ale sistemului educațional actual, adaptat la noile condiții pe timp de pandemie.
Mereu găsește timp să-și onoreze misiunile și să realizeze promisiunile: de a rămâne Zâna copiilor chiar și pe timp de pandemie.
Autor: Natalia Pîslaru
Editor: Elena Țurcanu
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?