div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Vremea se schimbă radical. Vin ploile și frigul!

prognoza meteo
Meteorologii spun că iarna aceasta a fost cea mai călduroasă din ultimele decenii, iar primăvara anului 2020 a început cu temperaturi atipice pentru această perioadă. Am avut cea mai călduroasă iarnă din ultimele decenii. Ce urmează? 

Cea mai caldă iarnă din ultimele decenii. Recordurile de temperatură au fost doborâte

Specialiștii în meteorologie afirmă că iarna 2019-2020 a fost una atât de caldă încât a doborât toate recordurile din ultimii zeci de ani. Unicitatea ultimului sezon a fost dată de temperaturile ridicate din timpul nopții, cu multe episoade de temperaturi pozitive.

De altfel, pe parcursul celor 3 luni de iarnă calendaristică, au existat doar câteva episoade de vreme specifică sezonului rece, astfel că meteorologii au catalogat perioada respectivă ca fiind una neobișnuită.

“Iarna 2019-2020 a fost și la noi în țară cea mai caldă din ultimele decenii. Știm că am avut perioade îndelungate în care temperaturile s-au situat cu mult peste normalul perioadei. Au fost temperaturi ridicate nu numai pe parcursul zilelor, dar și pe parcursul nopților.

Practic, am avut doar câteva perioade foarte scurte în care am putut vorbi despre ger, foarte firești de altfel în timpul iernilor în țara noastră. Din punct de vedere al precipitațiilor, deficitul s-a menținut îndeosebi în regiunile extracarpatice”, a declarat, Florinela Georgescu, director executiv ANM.

Drept urmare, iernile copilăriei ar putea deveni doar o amintire, spun specialiștii. De altfel, sezonul rece va fi din ce în ce mai caracterizat de temperaturi ridicate, cu precipitații mai scăzute față de iernile anterioare. Acest lucru nu înseamnă însă că iernile vor fi blânde, ci mai degrabă caracterizate prin fenomene extreme.

Cum sunt afectate culturile agricole

Lipsa unei ierni cu zăpadă nu a însemnat doar că nu am putut ieși la săniuș. Cel mai afectat de precipitațiile slabe din acest sezon este solul și, evident, culturile agricole.

“Există probleme de natură agricolă pentru că deficitul s-a menținut și în continuare există deficit de umezeală, mai ales în regiunile extracarpatice, în partea de sud și de est a teritoriului, chiar și în zonele centrale situația nu stă prea bine.

Primăvara este anotimpul de la care, de regulă, așteptăm o reglare a unui eventual deficit al precipitațiilor. Deocamdată nu există un semnal care să aducă precipitații foarte abundente”, a mai precizat Florinela Georgescu.

Cu toate acestea, meteorologii se așteaptă ca în următoarele patru săptămâni precipitațiile să se apropie de normalul perioadei următoare. Chiar și în aceste condiții, specialistul meteo spune că primăvara a început într-un mod neobișnuit.

“Am început cu temperaturi foarte ridicate, traversăm acum câteva zile cu temperaturi peste normă, cu depășire cu mai mult de 10 grade față de normalul perioadei, dar așteptăm și o răcire începând de mâine seară și apariția precipitațiilor în partea de sud a țării și o scădere importantă a temperaturilor.

Nu ar fi exclus ca până la jumătatea săptămânii viitoare să avem nopți mai reci, cu temperaturi negative în multe zone ale țării”, ne-a declarat directorul executiv ANM, în exclusivitate.

Nu am scăpat de zăpadă

În aceste condiții, ar trebui să ne așteptăm ca tot anul 2020 să fie caracterizat de extreme, spune directorul Administrației Naționale de Meteorologie.

“Nu avem niciun motiv să nu ne imaginăm că anul 2020 nu va aduce și el perioade cu vreme extremă din orice punct de vedere.

Vom vedea în ce mod va evolua vremea, iarna aceasta a fost cea mai caldă și în Europa și am intrat în primăvară cu aceași anomalie pozitivă a temperaturilor. Deocamdată urmărim cu destul de multă îngrijorare regimul precipitațiilor”.

Drept urmare, nu ar trebui să ne bucurăm că am scăpat așa ușor de iarnă, întrucât este posibil să mai vedem zăpadă în perioada următoare.

“Uneori, se întîmplă ca după o iarnă ușoară să avem o primăvară capricioasă. De altfel, informarea meteo care va fi în vigoare în acest weekend arată posibilitatea ca precipitațiile din partea de sud a țării să fie caracterizată și de lapoviță sau, pentru perioade scurte de timp, de ninsoare”, a mai precizat directorul ANM.

Aceste schimbări bruște de vreme pot afecta serios culturile agricole, mai ales că unele culturi au ieșit deja din pământ.

“Mai afectate sunt zonele agricole din regiunile sudice, estice și centrale ale țării. În condițiile acestea, de precipitații mai ridicate decât normalul, unele culturi s-au grăbit să evolueze, ceea ce trebuie privit cu ușoară grijă, mai ales că nu este exclus ca în perioada următoare să mai fie intervale cu temperaturi negative pe parcursul nopților sau precipitații mixte”.

În concluzie, restul anului se așteaptă să fie la fel cum a și început, adică neobișnuit, cu fenomene meteo extreme.

Sursa


Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Știri

Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Cine câștigă, potrivit datelor aproape finale

Maia Sandu – 55,26%, Alexandr Stoianoglo – 44,74%. Cel puțin așa arată datele după procesarea a 2210 de procese verbale din cele 2.219, echivalentul a 1.672.614 de voturi.  A fost o răsturnare de situație, după ce candidatul înaintat de PSRM era în față, potrivit anunțării primelor rezultate. Astfel, potrivit informațiilor oferite de Comisia Electorală Centrală

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6