Carlo Signorelli, epidemiolog la Milano, a declarat pentru presa din peninsulă, că vremea caldă din centrul şi sudul ţării a împiedicat răspândirea virusului ugigaş cu viteza din sud. În sprijinul afirmaţiei sale, medicul dă ca exemplu şi statele din Africa, unde populaţia a avut contact cu cetăţeni chinezi, dar numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus este mult mai redus. În Italia este o diferenţă semnificativă de temperature între nord şi sud. În vreme ce în nord, la Milano, se înregistrează temperaturi de -2 grade şi ninge, la Palermo, în sud, temperatura în timpul zilei este de peste 20 de grade Celsius.
Şi un nou studiu realizat de Massachusetts Institute of Technology (MIT) arată că răspândirea noului coronavirus este mai accelerată în ţările unde temperaturile sunt situate între 3 şi 17 grade Celsius. Adică chiar marja în care se află acum cea mai mare parte a Europei, inclusiv România, care mai traversează luni şi un cod portocaliu de vreme rea. Coronavirusul se simte cel mai bine la temperaturi scăzute, acesta este un lucru cert, dar nu va dispărea definitiv la venirea căldurii, arată studiul cercetătorilor MIT.
Potrivit raportului, noul virus s-a transmis accelerat în ţări cu temperaturi între 3 şi 17 grade Celsius, adică cele din emisfera nordică. ”Acolo unde temperaturile erau mai reci, numărul de cazuri a început să crească rapid”, spune pentru New York Times Qasim Bukhari, neurolog şi statistician la prestigioasa universitate. ”Putem vedea asta în Europa, chiar dacă sistemul de sănătate de acolo este printre cele mai bune din lume”, adaugă el.
Efectul diferenţelor de temperatură este vizibil şi în SUA. În vreme ce în state ca New York, Colorado sau Washington, epidemia a explodat, virusul se mişcă mai încet în Arizona, Florida sau Texas, state sudice. O analiză a cercetătorilor din Spania şi Finlanda a arătat că virusul şi-a găsit un mediu potrivit în zonele cu aer uscat şi temperaturi între minus 2 şi 10 grade Celsius.
Alt studiu a observat că în China, coronavirusul se transmitea mai încet în zonele mai călduroase şi cu umiditate mai mare. Dar niciunul dintre aceste studii nu a trecut prin procesul de evaluare ştiinţifică, iar Bukhari a avertizat că toate aceste concluzii ar putea fi influenţate şi de factori precum restricţiile de călătorie impuse de autorităţi, măsurile de distanţare socială, numărul de teste făcute.
Oricum, avertizează experţii, corelaţia dintre venirea căldurii şi posibila încetinire a circulaţiei virusului nu ar trebui să îi împingă pe oameni să lase garda jos. ”Temperaturile calde ar putea să scadă eficacitatea virusului, dar doar pentru că acesta se transmite mai greu nu înseamnă că nu se va transmite deloc”, spune Bukhari.
Necunoscuta experţilor: Ce se va întâmpla la toamnă?
Citește și- https://isecrete.com/dragi-mamici-sta-si-in-puterea-voastra-sa-controlati-raspandirea-covid-19-5-reguli-esentiale-de-respectat/
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?