[geot country="Romania"] [/geot]

Viorica Țîmbalari fondatoarea A.O. HELP: „Pandemia nu ne-a împiedicat să facem fapte bune de Paști”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on odnoklassniki
Viorica timbalari despre actele de binefacere

Pandemia SARS COV 19 ne-a furat timpul dar nu și omenia! O dovedește basarabeanca Viorica Țîmbalari, stabilită de mai mulți ani în Franța – fondatoarea Asociației Obștești HELP, care în acest an a inițiat câteva campanii pascale pentru sute familii defavorizate din Republica Moldova.

Carantina din ambele state nu au împiedicat-o să conecteze zeci de voluntari pentru a aduce un pic de lumină și desigur, bunătăți, în casele mai multor moldoveni nevoiași.

Acum trăim într-un mediu digital avansat. Profit și eu de această oportunitate de a folosi tehnologiile pentru a putea comunica cu voluntarii din Republica Moldova. Nu pot să spun că e ușor, dar atât timp cât oamenii sunt alături de tine, conectați  pe aceeași undă – lucrurile derulează așa cum trebuie. Coordonăm acțiunile mai mult la telefon și discutăm cu voluntarii în cadrul unor ședințe online. Fiecare dimineață e la fel: iau telefonul și încep a răspunde la toate întrebările care le-au  apărut voluntarilor sau celor implicați atât în R. Moldova cât și în  Franța.

De Paști, voluntarii A.O. HELP au împărțit cozonaci, produse alimentare și de igienă la peste 150 de familii defavorizate.

La moment avem peste 150 de familii pe care îi ajutăm sistematic. Sunt de diferite categorii sociale: cu mai mulți copii, mame singure sau persoane aflate în șomaj, persoane care au probleme de sănătate, cu dizabilități. Conosc majoritatea familiilor. Locuiesc în diferite regiuni ale Moldovei, respectiv, avem echipe care le vizitează și le ajută cu absolut tot de ce au nevoie: de la produse alimentare, de igienă, cadouri pentru copilași. Iar acum, de Paști, au primit cozonaci pentru masa de Paști, hăinuțe încălțăminte și altele!

A.O. HELP a lansat două campanii pascale în acest an. Echipați corespunzător, voluntarii au distribuit sute de colete alimentare familiilor defavorizate dar și la aproape 400 de bătrâni singuratici.

Da, am lansat două campanii de Paști anul acesta. Prima reprezintă ,,Un coș cu produse pentru o familie daruri acumuate de diaspora din Franța timp de o lună. Campania a  fost gândită foarte bine de o echipă mai mare din Franța, basarabeni stabiliți aici  de mulți ani. Am colectat fonduri pentru a aduce coșul cu produse de strictă necesitate în casele celor mai triști. Carantina a devenit mai greu de suportat, ne-am asumat toate riscurile să distribuim totuși aceste produse și într-adevăr am înțeles că aceste familii erau la limita existenței. Chiar nu îmi imaginez cum aveau să se descurce cele 150 de familii pe care le-am vizitat.

A doua campanie ,, O pască pentru un bătrân”! a luat naștere distribuind darurile din diasporă prin satele Moldovei . Stăteau la porțile vechi, bătrâni triști și singuratici așa că am decis să facem și pentru ei câte un dar din puținul care-l aveam. Am reușit să vizităm 390 de bătrâni din toată republica, care au primit câte un cozonac și alte produse. Acești bunei ne-au întâlnit cu lacrimi în ochi!

Bineînțeles că această stare de pandemie ne-a  dat multe planuri peste cap, dar după mai multe cugetări, am decis să echipăm voluntarii corespunzător și să continuăm distribușia coletelor, pentru că acești oameni aveau nevoie de aceste produse mult mai decât în oricare altă zi.

Viorica trăiește drama acestor familii departe de Moldova! Se află împreună cu familia în Franța –  a doua ei casă. Chiar și așa, femeia reușește să-și aline dorul de casă prin inițierea actelor de caritate. Acum cinci ani, s-a născut AO HELP. Este organizația care vine în ajutorul familiilor socialvulnerabile de la noi din țară, iar în spatele ei stă o echipă întreagă de voluntari dorinici de a aduce lumină în sufletele și casele acestora.

Nu e deloc ușor să vezi, să cunoști și să asculți istoriile unor familii care trăiesc la limita sărăciei, să consolezi femei care au fost supuse violenței domestice sau bătrâni ce au rămas singuri în voia sorții. Pentru a face un bine oamenilor și pentru a le aduce zâmbetul pe chipul celo mai triști decât noi, nu este neapărat să ai o organizație. Dar, la un moment dat oricum vine această clipă când înțelegi că atât pentru voluntari cât și donatori este bine să fie o bază juridică a acțiunilor pe care le facem. Ideea de a creea fundația AO HELP a apărut anume din această dorință de a ajuta oamenii. Eu  o asociez cu numele de FAMILIE, una mare și unită unde fiecare membru se respectă.

 Și aici vreau să menționez cine sunt donatorii noștri -sunt oameni buni cu suflet mare care donează din puținul lor, deseori se duc și procură singuri cadouri jucării, dulciuri și produse pentru aceste familii.

De unde vine dorința de a te implica activ în asemenea proiecte de binefacere?

Este foarte important ca fiecare dintre noi să înțeleagă care e pe rostul lui pe pământ. Contează foarte mult de unde provin rădăcinile noastre și astfel găsim acel echilibru emoțional. Anume prin aceste acțiuni îmi găsesc liniștea sufletească.

Viorica Țîmbalari s-a stabilit cu traiul în Franța pe când avea 18 ani. De atunci prin mâinile ei au trecut multe proiecte frumoase. Unul dintre acestea este familia ei.

Viorica timbalari cu familia sa

Am și eu o familie, doi copii, serviciu, studii, și alte activități care la fel îmi cer implicare absolută. De la 18 ani sunt între două focuri: Moldova și Franța.

Sunt obișnuită cu acest ritm al vieții dar mai aproape sufletului îmi este Moldova – țara mea, locul în care m-am născut și am copilărit. Nu a fost dificilă adaptarea în Franța. Important să nu uităm de unde am pornit, de oamenii care au rămas acasă și cei care mereu ne-au susținut.

Proiectul Diaspora pentru Diasporă”  basarabenii care se ajută reciproc și în țara -gazdă, lansat în premieră în Franța.

În această perioadă, mai mulți moldoveni sunt în dificultate aici în Franța și nu au posibilitatea de a pleca acasă. Mulți au fot prinți de criza pandemică-  fără produse alimentare, locuință, acte sau medicamente. De aceea, împreună cu ambasada Republicii Moldova în Franța, am decis să facem o campanie care ar implica moldovenii să se ajute reciproc. Ne-am unit mai multe Organizații culturale de aici pentru acest proiect numit simbolic “Diaspora pentru Diasporă”, lansat în perioada COVID 19.

Există un formular online, unde toți îl îndeplinesc, atât cei ce au nevoie de ajutor cât și cei ce pot oferi ceva. Noi facem ca acești moldoveni să se ajute între ei.

Este pentru prima dată când facem asemenea acțiuni și vreau să spun că experiența ne arată ce valori importante are omenirea. Este un proiect care demonstrează umanitate, solidaritate, unitate și dragoste umană unul față de altul.

În lista “faptelor bune” a Vioricăi se regăsește și inițiativa de a lansa în Franța o organizație care se va numi  “Papillon dor” “Fluturașul de aur, împreună cu Tatiana Smolenski și Irina Movileanu.

Acest proiect are menirea să reabiliteze familia social-vulnerabilă din rădăcini, îi vom învăța să trăiască frumos și corect. Dorim să ledezvoltăm respectul de sine, să-i învățăm cum să se comporte frumos, să păstreze igiena și să pună valorile sociale pe primul loc.

În decursul a cinci ani de când organizez acte de caritate am observat că deși ajutăm aceste familii cu produse alimentare și alte lucruri necesare, pe de altă parte, astfel trezim în ei parazitismul și lenea. Am înțeles că  trebuie cumva de schimbat metoda altfel încât să dăruim undița și nu peștele.

 Bineînțeles că aici este nevoie de o echipă mult mai complexă de psihologi, medici, juriști și diverși specialiști. Acum suntem în proces de crearea acestei echipe. Vom lucra mai mulți oameni per familie. Le vom alege dintre cele 150 existente pe care le cunoaștem. Ne propunem să începem cu 3 familii, vedem cum vor derula lucrurile, dar avem toată certitudinea că ne va reuși și în decursul anilor vom avea sub “umbrela” organizației mult mai multe familii!

Facebook/ AO HELP

Viorica, echipa isecrete îți urează succese mari în tot ce îți propui!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Oameni care inspiră
Mîndrilă Alina

Diana Cabaniuc, meșterița handmade care transformă aţa în artă!

Tehnica amigurumi – arta jucăriilor croşetate, nu este la îndemâna oricui. A inventat-o, japonezii, apoi s-a extins în diferite regiuni. O găsim astăzi în mâinile meșteriței, Diana Cabaniuc care își folosește tot timpul liber pentru a crea bucurii pentru copilași. A învățat că munca manuală înseamnă şi plăcere și business dacă te dedici în totalitate.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: Connected account for the user revistaisecrete does not have permission to use this feed type.

Try using the big blue button on the "Configure" tab to reconnect the account and update its permissions.

Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6