Am promis, că în preajma Zilei Internaționale a Femeilor vom publica articole despre femeile care schimbă Chișinăul.
Inga Ionesii este o altă femeie care inspiră. Este viceprimarul responsabil de dezvoltarea relaţiilor externe, realizarea parteneriatelor strategice cu autorităţile altor ţări sau oraşe, dezvoltarea economico-financiară a municipiului. De asemenea, în gestiunea ei se află patrimoniul municipal şi activitatea pieţelor.
Numirea mea în poziția de viceprimar nu a fost ceva neaşteptat, ci încă o etapă din activitatea mea, având la bază o vastă experienţă în domeniul economic şi diplomatic. Chişinăul are nevoie de un rebranding şi promovare. Sistemul economic trebuie reconceptualizat şi racordat la standardele internaţionale. Competenţele mele, dar şi relaţiile externe, precum şi dorinţa de a face ceva bun pentru țara mea, îmi va permite să fac față cu succes sarcinii.
Înainte de a veni în funcția de viceprimar de Chişinău, Inga Ionesii a fost un diplomat cu renume datorită rezultatelor înregistrate. A studiat la Academia de Ştiinţe Economice din Bucureşti, unde a făcut facultatea de finanţe, apoi, şi-a mai luat o diplomă de licenţă, de data aceasta în domeniul bănci şi burse de valori la ULIM. În 2006 a obţinut diploma în domeniul regimuri comerciale şi implementarea angajamentelor OMC la Institutul de instruire al OMC din Geneva.
În ciuda faptului că am o educație economică și am lucrat la Ministerul Economiei 18 ani, toată activitatea mea profesională s-a bazat pe diplomație și a vizat dezvoltarea și extinderea relațiilor comerciale și economice externe ale Moldovei cu toate țările lumii. Munca mea a necesitat întotdeauna o comunicare activă cu reprezentanți ai misiunilor diplomatice din Moldova și din străinătate, iar acest lucru a făcut posibilă învățarea din experiența diplomaților cu o experiență bogată; această activitate m-a învățat cum să pot face față provocărilor și cum să promovez interesele țării.
Cariera diplomatică a început-o de la numirea în calitate de consilier economic în Ambasada Republicii Moldova în Republica Ungariei.
În 2007 am fost numită în funcția de consilier economic la Ambasada Republicii Moldova la Budapesta, unde timp de 3 ani am avut ocazia să acumulez experiență diplomatică. La întoarcerea acasă în 2010, am avut fericita șansă să iau parte la procesul de negociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană în temeiul Acordului de asociere și al zonei de liber schimb profund și universal, iar după semnare și ratificare, să lucrez la implementarea acestui document.
Ulterior, având o bogată experienţă în domeniul economiei şi relaţiilor externe, a deţinut funcţia de Ambasador al Republicii Moldova în Republica Estonia.
Cunoaşte 3 limbi străine – engleza, germana şi rusa. În 2014 i s-a conferit Medalia „Meritul Civic”.
Text: Elena Vorotneac Redactor: Elena Țurcanu
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?