De ziua tuturor FEMEILOR, echipa isecrete vă propune să cunoaşteți femei extraordinare, care depun eforturi colosale pentru a schimba starea de lucruri în capitală.
Recent, Angela Cutasevici a împlinit 100 de zile de la numirea în funcție de viceprimar, fiind responsabilă pe domeniile educaţie, tineret, sport, protecţia drepturilor copilului, cultură, sănătate, asistenţă socială şi relaţii interetnice. În această perioadă a reușit să pună pe picioare câteva inițiative serioase.
Nu-mi place rutina. Fiecare zi trebuie trăită cu toată intensitatea. Oriunde am activat, am lăsat urme adânci. Același lucru voi face și aici. Muncesc enorm pentru a atinge rezultate. Iar entuziasmul meu este împărtășit de partenerii externi și locali, care sunt gata să întindă o mână de ajutor. Sunt mulți oameni care vor o schimbare spre bine. În ultima perioadă conlucrăm intens cu PNUD Moldova, UNICEF, GIZ și alte organizații. Vrem să racordăm Chișinăul la standardele internaționale. Nu e ușor, dar posibil. De ce Chișinăul n-ar deveni un centru de atracție turistică? Avem atâtea lucruri frumoase aici pe care nici nu le bănuim.
Și-a început cariera de la învățător. Mulți din elevii săi deja sunt studenți sau absolvenți ai universităților prestigioase cum ar fi: Harvard, Cambridge sau Oxford.
Are un CV bogat și 28 de ani de activitate didactică. Este considerată unul dintre cei mai buni învățători din țară, iar în 2007 a luat premiul mare la concursul Pedagogul anului. Discipolii o știu drept o persoană caldă, iubitoare, cu sufletul dedicat total pentru copii.
Vin dintr-un sistem unde problemele se țin lanț. Una dintre ele este alimentația copiilor în grădinițe. De aici am și început activitatea mea de viceprimar. Copiii sunt viitorul nostru. E cea mai mare bogăție. De ei trebuie să avem grijă în primul rând. Sănătatea lor începe de la alimentație și starea de bine/ climatul psihologic pozitiv. Dacă vom soluționa aceste probleme putem spune că deja celelalte lucruri se vor schimba spre bine.
Tot în premieră, grație implicării sale, Chișinăul a sărbătorit pentru prima dată Ziua internaţională a educaţiei pe 24 ianuarie 2020 (sărbătoare proclamată de Adunarea generală a ONU la 3 decembrie 2018). Evenimentul a fost marcat prin Forumul Educațional Municipal „Implicare pentru schimbare”, la care tot pentru prima dată, la nivel de capitală, a fost reunit sectorul public, mediul academic, partenerii de dezvoltare naţionali şi internaţionali (UNESCO, PNUD, UNICEF, Banca Mondială ş.a.), reprezentanți ai organizațiilor societății civile pentru a recomanda politici de sprijinire a dezvoltării educației de calitate, incluzive, echitabile și de promovare a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru cetățenii municipiului Chișinău.
Iar profesionalismul Angelei Cutasevici este recunoscut de întreaga societate pedagogică. Este membru a echipei de creație a revistei științifico-metodice „Învățătorul modern”, este formator național, a fost invitată în calitate de expert în cadrul unor proiecte educaționale la nivel național și internațional, a fost coordonator a diverse proiecte educaționale, autor a diverse lucrări metodice și membru a echipelor de scriere de curriculum la diferite discipline.
Cunoaște domeniul educațional ca pe cele cinci degete de la mână. Are mai mult de 10 ani de activitate managerială – fiind în funcție de director adjunct, responsabilă de treapta primară și activitățile metodice, de instruire. În cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetări a îndeplinit funcția de Secretar de Stat în domeniul educației, într-un an și jumătate reușind să atragă mai mute proiecte de investiție în domeniul educațional, dar și să realizeze două reforme curriculare.
Este FEMEIA care a introdus Modulul de Educație Digitală pentru treapta primară, reușind să ofere tablete tuturor învățătorilor, care au luat clasa I.
La temelia formării sale a stat experiența vastă și bogată, formându-i astfel o viziune strategică și capabilă de a privi altfel politicile asupra domeniilor pe care le reprezintă în cadrul Primăriei municipiului Chișinău.
Text: Elena Vorotneac Redactor: Elena Țurcanu
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?