Atunci când SARS COV 2 a intrat în viețile noastre, lumea s-a întors cu susul în jos! Ne amintim cum în goana după provizii, se cumpăra totul în cantități aproape industriale. Pentru o protecție mai bună specialiștii ne-au, îndemnat să purtăm neapărat măști când ne aflăm într-un grup de oameni sau în locuri publice. În prezent, acestea au devenit o raritate în farmacii, de aceea mulți au început să le confecționeze singuri. Cum în contextul epidemiei de COVID-19, stocurile de echipamente medicale de protecție s-au epuizat, un grup de studenți cu inimă mare au început să confecționeze măști de protecție.
Grupul de voluntari sunt studenți ai Universității Tehnice din Moldova și acum, când “planeta s-a oprit” s-au apucat să confecționeze măști de protecție pe care le donează colegilor lor aflați în carantină, administrației UTM și instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Sănătății. Mihai Janu, student anul IV la Facultatea Textile și Poligrafie, specialitatea Design Vestimentar Industrial, susține că a acceptat cu mare plăcere această provocare. Fiecare dintre ei confecționează măștile acasă!

Directorul Centrului de Excelență ZipHouse a UTM, Carolina Tulgara, susține că această inițiativă are mai multe beneficii.
Totul a pornit de la situația în care ne aflăm și necesitatea urgentă de a aproviziona căminul studențesc al UTM cu măști de protecție. Recent toți studenții de acolo au fost plasați în carantină după ce o studentă a fost depistată cu virusul de ti nou. Având o strânsă colaborare cu APIUS, am solicitat de la ei ajutor ca să facem rost de 100 măști de la una din companiile membre a asociației.
Când am primit comanda de 100 măști, compania ne-a donat și materie primă pentru altele 1000 de măști care trebuiau cusute ulterior. Am făcut un apel către membrii ZIPhouse, studenți de la UTM, cadre didactice și am distribuit voluntarilor măștile. Aceste măști au fost produse conform cerințelor de protecție în vigoare.

Împreună cu colegii săi, Mihai Janu a început să confecționeze măști de protecție acum o săptămână, iar de atunci numărul total depășește 1000 de exemplare. Toate sunt realizate cu scopul de a fi donate.
Cred că este datoria noastră, în aceste vremuri foarte grele, să fim solidari şi să împărţim din ceea ce avem. Măștile realizate sunt donate studenților și colaboratorilor UTM care stau în carantină, și o mare parte din ele vor fi oferite spitalelor care duc o luptă crâncenă împotriva COVID-29. Materialele și croirea măștilor sunt oferite de ZipHouse și APIUS.
- Din ce material sunt confecționate și cât timp pot fi purtate?
Pentru confecționarea măștilor este folosită țesătura nețesută 75g/mp de culoare albă. După cum materialul este pliat, are dublu strat de protecție, astfel după prima utilizare masca poate fi dezinfectată și refolosită.

- În ce alte proiecte mai ești implicat?
De aproape 6 luni colaborez la un proiect inițiat de fotografa Inna Cerga ,, InnSpirECO” care vine să sensibilizeze societate cu privire la problema ecologică în Republica Moldova și anume educația în sortarea diferitor tipuri de gunoi. Actualmente lucrez intens la proiectul de licență care deocamdată nu pot dezvălui ce subiect întrunește dar vă asigur că este extrem de important. Orice provocare este o experiență din care învăț, savurez aceste momente .
Purtarea unei măști este una dintre cele mai importante măsuri de prevenție menite să limiteze transmiterea unor infecții respiratorii, printre care și cea determinată de noul coronavirus COVID-19.
Cum se poartă corect mască? Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca masca să fie plasată cu grijă peste nas și față pentru evita atingerea ei în timpul purtării. De asemenea, atunci când aceasta este îndepărtată nu atingeți partea din față, ci elasticul/bretelele care se atașează de urechi.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?