div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Terariile: pasiune pentru plante și creativitate

Are o pasiune aparte pentru florile care aduc energia  în viața ei! Vrea să fie utilă pentru fiecare om care-i împărtășește pasiunea. Este ca un burete care se încarcă de energie după fiecare master class pe care-l organizează. La rubrica de interviuri cu “Oameni care inspiră”, vă invităm să o cunoașteți pe Olesea Ciubotaru, fondatoarea inVerde.

Cine e Olesea Ciubotaru?

“Sunt Olesea Ciubotaru, am 37 de ani, sunt căsătorită și am un băiat frumos de 12 ani. Am terminat facultatea de Limbi Străine, specialitatea traducător interpret. Am făcut traduceri, apoi subtitrări pentru un post de televiziune după care am început un job de birou: sunt manager de departament și am o echipă de fete talentate în domeniul în care activez.”  

Cum ai devenit pasionată de această îndeletnicire – terariile?

“Proiectul inVerde a apărut după un curs de coaching. Sunt mereu în mișcare și nu pot sta prea mult timp fără treabă. Am înțeles că trebuie să fac ceva mai mult și acum trei ani am pornit pe un “altfel” de drum. Mă pot lăuda cu două vieți: PRIMA de luni până vineri, cu program fix la birou și a DOUA – weekendurile, cu trezitul la ora 6 demineața, având grijă de plantele unui restaurant frumos.” 

Ce sunt pentru tine, de fapt, Terariile?

Am o pasiune aparte pentru cultura țărilor Asiatice. Pentru mine Japonia, China, Coreea sunt țări de vis. Poate de asta am și început să studiez limba coreeană, îmi place mult să-i urmăresc cât de respectuoși sunt cu natura și cum au grijă de ea.

Pasiunea pentru terarii a pornit de la spiritul meu de observație. Am un interes sporit pentru lucrurile de mici dimensiuni, miniaturale iar pasiunea pentru plante , deasemenea mici, precum suculentele, florile piatră sau mușchii de pădure, nu au făcut decât să-mi întărească aceast hobby. Terariul este un mini-ecosistem minunat. Să-l construiești, să sădești o floare cu o pensetă e o senzație de nedescris, moment în care creierul se deconectează și nu te gândești la nimic. În timpul atelierelor, când se lasă liniștea în sală, eu întreb participanții,“La ce vă gândiți acum?” Răspunsurile?“Wow, la nimic”.

Care sunt cele mai deosebite terarii din câte ai realizat?

Cel mai deosebit terariu a fost unul simplist, dar cu mult sens. Am pus doar mușchi și trei plante. La grădina în miniatură dintr-un bol de sticlă am muncit două nopți – o creație între un job de birou și responsabilități de familie. A fost o comandă, pentru o persoană influientă de la noi unde am pus suflet, inspirație și desigur perfecțiune.

Muza dar și materia primă pentru terarii, de unde le iei?

“La începuturi, internetul era sursa mea de inspiratie însă drumul către terarii a fost unul lung. Am început în 2016 cu servicii de întreținere și îngrijire a plantelor de interior, după care am început sa experimentez cu plantele bulboase, Amarrilysul fiind și azi floarea mea preferată. Eu am dat o nouă viață lalelelor, narcișilor, zambilelor în boluri din sticlă.

O nou concept își face loc, e vorba de Greenarium – ceea ce înseamnă “împreună”. Or, asta faci tu cu participanții la atelierele inVerde. Poveste un pic despre ateliere și relația ta cu oamenii care participă în cadrul lor.

InVerde este de-a dreptul un atelier botanic, vreau să remarc că este absolut ceva nou pentru Chișinău și nu e o afacere. Este locul  unde cei care vin, lucrează doar cu plante și sol. Scopul acestor mastercalss-uri este să ne apropiem mai mult de natură, să ne permitem să o urmărim, să-i înțelegem mesajul. Îmi doresc ca participanții să înțeleagă de ce are nevoie o plantă ca să crească. Împreună, participantele (în mare parte doar femei participă la altelierele in Verde) comunică, interacționează, crează relații și cercuri de interese. Eu le urmăresc, le ascult, le sfătuiesc și îmi doresc, cu fiecare atelier, să creez ceva nou și interesant pentru ele.

Atelierele sunt adevărate furnicare de emoții. Fiecare participant își dedică două ore doar pentru el. Are la îndemână totul: solul, plantele, ideea de a le combina corect, vase în care le poate sădi și sfaturi cum să le îngrijească pe viitor.

Isecrete.com a participat la cel de-al 10-lea atelier dedicat Toamnei. Vreți să aflați impresiile participantelor?

Natalia Chirilovici:Am avut parte de o duminică memorabilă. În premieră particip la un astfel de atelier . A fost o terapie VERDE pentru mine.

Elena Grigoraș:Apreciez faptul că Olesea poate combina munca de birou cu hobby-ul ei pentru terarii. Debordează de energie iar la atelierele organizate de ea te simți ca acasă.

Cristina Sucner:”O urmăresc pe social media de ceva timp. Orice invitație la atelierele ei sunt atât de calde și parcă te îmbie să vii. E ceva pentru sufletul meu, o duminică în familie iar în compoziția creată azi am sădit o speranță, că eu pot să creez, într-o zi, propria mea grădină de iarnă”.

Mai multe poze de la atelier, găsiți aici: https://www.facebook.com/pg/inverdemd/photos/?tab=album&album_id=2434965900156027&ref=page_internal

Olesea, unii oameni se tem de responsabilitatea îngrijirii plantelor de apartament, e justificat? Ce să facem ca să ne bucurăm de flori în apartament fără așa un efort mare?

Pentru începători recomand cactușii și suculentele, eu le zic florile uitucilor. Le uzi odată la câteva săptămâni și atât. 

Dar da, e justificată responsabilitatea față de plantele de apartament și am să dau un singur exemplu: Spathifilym, cunoscut ca și Crinul Păcii, nu va înflori dacă nu-i place locul unde stă. Trebuie să existe o chimie între flori și cel care le îngrijește. Dacă vorbiți cu ele, le lăudați când înfloresc vă vor bucura mult timp cu frumusețea lor. Totul e la nivel senzitiv.

Se vorbește adeseori despre efectele benefice ale plantelor în locuințe. Care este adevărul și ce plante sunt binevenite în casă?

Opiniile sunt diverse. Eu nu voi vorbi despre importanța plantelor de cameră în calitatea lor de purificatoare eco, mai mult aș menționa eficiența lor de absorbție a substanțelor chimice din materialele de construcție, mai ales după o renovare, soluțiile de igienizare care le utilizăm zilnic și nu coștientizăm cât de mult inhalăm aceste substanțe toxice. Sunt plante care se simt bine la bucătărie, ele sunt precum un burete, care absorb mirosurile de mâncare și cea mai potrivită plantă, și testată este Chlorophytum.

Olesea, isecrete.com îți mulțumește pentru interviu și sfaturile prețioase pe care le-ai acordat.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Beauty

Dianna Stan, cosmeticiana care își trăiește visul în Londra. Eu muncesc enorm zi de zi că să devin mai bună

Activeză în domeniul cosmetologiei cu pasiune și dedicare, oferind clientelor cele mai bune servicii, adaptate nevoilor și dorințelor fiecăreia. Investește constant în educație și în cele mai noi tehnici și produse, pentru a se asigura că clientele beneficiază de îngrijire la cele mai înalte standarde. Vorbim despre Dianna Stan, tânăra a cărui vis a prins contur departe de casă.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6