div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Siguranța mai întâi de toate, chiar și de Crăciun!

Se pare că Sărbătorile vor fi un pic atipice anul acesta, însă ar fi bine să le petrecem cu același tonus și bucurie cu care am fi făcut-o și când nu eram în plină pandemie. SUGURANȚA mai întâi de toate! Recomandările vin din partea Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

LILIANA PUȘCAȘU purtătorul de cuvânt al IGSU a punctat, pentru isecrete.com, câteva aspecte legate de siguranța pe perioada sărbătotilor de iarnă la care trebuie să fim atenți!

 Iluminarea festivă – magia Crăciunului

Iluminația trebuie efectuată  în conformitate  cu Normele de amenajare a instalațiilor electrice. Pe Pomul de Crăciun se pot folosi ghirlande numai cu legarea în șir ( succesivă)  a becurilor cu tensiunea sub 12V, iar puterea electrică a becurilor nu trebuie să depășească 25 W. Atunci când procurăm luminițele e bine să le verificăm minuțios și anume să vedem dacă nu are loc încălzirea cablului, licăritul becului, scânteiere. În cazul în care se stabilesc aceste defecte, urgent ghirlanda trebuie să  fie scoasă de sub tensiune, adică deconectată și cu siguranță nu trebuie s-o achiziționăm.  Mai mult, procurarea acestor elemente trebuie efectuată doar din magazine standardizate, iar luminițele să aibă în cutie și un certificat de producție cu toate indicațiile de bază.

Bradul de plastic versus bradul natural

Fie că instalăm un brad natural sau unul artificial, trebuie să respectăm regulile antiincendiare, pentru evitarea riscurilor de producere a incendiilor. Pomul de Crăciun se admite de a fi instalat numai în încăperi asigurate cu minim două ieșiri de evacuare. Acesta trebuie montat pe suport stabil în așa mod încât ramurile să nu atingă tavanul și pereții. Se interzice utilizarea proiectoarelor cu arc, lumânărilor și petardelor, a focurilor de artificii și a altor efecte de iluminare cu pericol de incendiu în nemijlocită apropiere de brad. Nu se permite împodobire pomului cu jucării din celuloid, precum și cu tifon și vată. În cazul în care pe brad se pun luminițe,acestea trebuie deconectate din priză când părăsim încăperea și pe parcursul nopții.

Dacă optăm pentru un pom natural ar fi bine ca acesta să fie instalat în prejma sărbătorilor, dar nu cu mult înaintea începerii acestora, întrucât în condiții de temperaturi mai mari decât în exterior, acesta ar putea să se usuce mai rapid și respectiv ar deveni mai inflamabil. Fiecare zi de aflare a acestuia în încăperea cu aer uscat va reduce din umiditatea acestuia și ar prezenta un potențial mai mare de aprindere. Totodată se interzice amplasarea pomilor de Crăciun în preajma surselor de căldură ( sobe, cămine, aeroterme, instalații de încălzit încăperea).

A T E N Ț I E !

Cele mai frecvente greșeli țin de încălcarea regulilor antiincendiare și anume:

  • Lansarea focurilor de artificii în preajma clădirilor și spațiilor forestiere ce poate duce la izbucnirea incendiilor, dar nu în ultimul rând și la traumatisme pentru cei care lansează materialul pirotehnic.
  • Neglijența la utilizarea focului deschis și anume folosirea lumânărilor  și nesupravegherea acestora.
  • Utilizarea luminițelor și ghirlandelor improvizate pe brad care poate duce la scurtcircuite și la producerea incendiilor.
  • O altă problemă pentru localitățile rurale este și supraîncălzirea sobelor, dar și folosirea acestora cu defecțiuni.

R E C O M A N D Ă R I :

În perioada sărbătorilor salvatorii și pompierii IGSU sunt la datorie, iar numărul angajaților este suplinit pentru prevenirea și lichidarea situațiilor de risc. Totodată e suplinită și tehnica de intervenție în servantul de luptă pentru misiuni de salvare. NU putem spune că anume de sărbători avem cele mai multe situații de risc, dar oricum în fiecare an sinteza IGSU este completată cu intervenții pentru lichidarea focarelor de ardere, deblocări de uși, intervenții pentru salvarea persoanelor. Pentru evitarea situațiilor excepționale oamenii sunt îndemnați să fie responsabili, să respecte bazele securității vieții și să prevină producerea unei situații neplăcute. În situații excepționale persoanele pot apela pentru ajutor sunând la Serviciul 112.

Liliana, echipa isecrete.com îți mulțumește pentru interviu și îți ureză Sărbători Fericite!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6