Acneea este una dintre cel mai des întâlnite afecțiuni dermatologice, fiind favorizată de factorii nocivi din mediu, probleme de sănătate sau îngrijirea incorectă a tenului. Cosmetologul Madlena Raileanu, subliniază importanţa diagnosticării corecte şi ne spune cum anume este bine să ne îngrijim pielea pentru a nu infecta coşurile și să nu rămânem cu cicatrici inestetice.
Cazurile severe de acnee se rezolvă anevoios, în timp, cu produse corespunzătoare și terapii specifice indicate de medicul dermatolog. Un ten acneic nu se vindecă peste noapte, dar putem acționa zilnic din mai multe direcții, pentru atenuarea problemei.
”Cu siguranță cel mai important este să depistăm cauza apariției acneei. Cunoaștem că, această afecțiune este răspândită nu doar în rândul adolescenților, ci și persoanelor de diferite vârste. Cauzele pot fi ereditare , probleme hormonale, afecțiuni ale organelor interne, alimentația incorectă, modul de viață nefavorabil și desigur îngrijirea incorectă a tenului, cu produse alese necorespunzător ce înfundă porii”.
Rutina de dimineață pentru ten acneic
”Desigur, un tratament corect presupune consultația unui specialist, care va putea recomanda produse conform vârstei și tipului de ten. Așadar, rutina de dimineață ar trebui să includă acești pași:
- curăţă tenul, alege un produs blând, care nu usucă pielea și permite glandelor sebacee să funcționeze normal
- aplică un toner cu antioxidanţi, ingrediente reparatoare și ingrediente care estompează petele cauzate de pustule
- aplică crema recomandată de specialist ce nu încarcă tenul, cu efect de calmare și hidratare.
- la final, folosește crema cu protecţie solară, chiar şi în sezonul rece – soarele agravează aspectul porilor dilataţi dar şi tendinţele acneice, iar ingredientele anti acnee pot fi folosite doar dacă foloseşti zilnic un produs cu SPF (de la 30 în sus).
Rutina de seară pentru ten acneic
Seara la fel este nevoie de o îngrijire riguroasă și respectarea următoarelor etape:
- curăţă tenul
- aplică tonerul
- folosește un produs exfoliant cu BHA (acid salicilic). Concentraţiile între 1 şi 2%. Acidul salicilic curăţă porii, îndepărtează punctele negre şi excesul de sebum, este antiinflamator şi ameliorează erupţiile cutanate
- apoi, utilizează o loţiune hidratantă sau gel, cu textură lejeră şi ingrediente reparatoare, antioxidanţi, vitamine ceramide.
- la final, aplică un ser sau booster special formulat pentru estomparea petelor cauzate de erupţii şi pentru ameliorarea porilor dilataţi (cu retinol)”, susține Madlena.
Greșeli în îngrijirea tenului acasă
”Cel mai des în condiții de casă atât doamnele cât și domnișoarele încearcă să testeze diverse metode de tratament și anume măști preparate din diverse produse alimentare. Majoritatea însă fiind foarte iritante pentru tenul acneic. Distrug Ph-ul natural al pielii și astfel permit bacteriilor sa se multiplice! Este total greșit folosirea produselor uleioase și cele citrice pentru că, unele încarcă porii și pot provoca apariția comedoanelor, altele însă lasă arsuri grave pe tenul vostru”.
Cu siguranță, fiecare femeie ar vrea să acopere aceste imperfecțiuni și cel mai folosit produs este fondul de ten. Însă specialiștii recomandă să ai grijă ce produse cosmetice folosești dacă ai tenul acneic.
”Femeile cu tenul acneic, problematic în primul rând trebuie să evite produsele cosmetice decorative, mai ales atunci când se acutizează problema. Recomand, să evitați folosirea fondurilor de ten pe bază de ulei și produse ce conțin uleiuri chiar și acele naturiste. Optați pentru fond de ten pe bază de apă!
Nu iritați tenul cu scrub-uri foarte abrazive, utilizate frecvent pentru că ele nu numai că provoacă discomfort ci și irită la nivel celular foarte tare. În cazul în care, acneea este cauzată de o bacterie, atunci puteți infecta pielea și mai mult”!
Pentru a ține sub control acneea, este important să folosești produse speciale, să respecți rutina zilnică de curățare a tenului și sfaturile specialistului.
”Oricare tratament eficient și cu rezultate presupune implicarea atât a pacientului cât și a specialistului. Evident, va fi un proces de durată deoarece implică mai multe etape și presupune combinarea tratamentului din interior cu cel din exterior. În prima etapă vorbim despre depistarea corectă a cauzei apariției acneei, uneori fiind nevoie de consultația mai multor specialiști și anume: dermatolog, gastrolog și ginecolog.
După depistarea cauzei începe tratamentul care se face în cabinetul cosmetologului cu diverse proceduri de curățare, peeling , dermobrazie, laser, injectări … cât și la domiciliu sunt indicate produse corespunzătoare de îngrijire! Toate procedurile se aleg în funcție de gravitatea și forma problemei, dacă e nevoie de curățat porii și comedoanele sau dacă sunt cicatrici post-acneice e nevoie de tratamente cu laser, peeling și mezoterapii”, a mai adăugat cosmetologul.
Îngrijirea pielii și tratarea acneei, este un proces continuu care necesită răbdare, atenție și o combinație de produse delicate, cu formule cât mai pure, dar eficiente.
”Rezultatele frumoase sunt ușor de menținut acasă atunci când folosim produsele corecte, ne alimentăm sănătos, facem mișcare și urmăm toate sfaturile specialistului. Sănătatea și frumusețea din exterior este echivalentă cu cea din interior!
De aceea, cea mai bună recomandare este să avem grijă de sănătatea noastră pentru că organismul uman este foarte înțelept! Ne dă de știre rapid atunci când apare o problemă în interior-pielea noastră reacționează imediat. Iată de ce, fiți atente la toate indicațiile pe care ni le arată tenul”.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?