PANDEMIA actuală ne-a învățat să punem preț pe familie iar Crăciunul – este perioada perfectă în care părinții le pot insufla copiilor una dintre cele mai importante lecții de viață, aceea că adevărata bucurie nu constă în abundența de daruri, ci în timpul valoros petrecut împreuna cu cei dragi. Însă, din dorința de a-i face pe copii fericiți, tot mai mulți dintre noi umplem sacul lui Moș Crăciun cu foarte multe cadouri, chiar și atunci când acestea implică un efort financiar consistent.
Potrivit psihologului Rodica Rudei, abundența de cadouri funcționează precum un anestezic care nu numai că îi face pe cei mici să minimalizeze importanța unor valori precum efortul, generozitatea și cumpătarea, dar îi transformă mai tarziu în adulți imaturi și capricioși.
Nu sunt sigură dacă a existat vreun moment în care să cred că Moș Crăciun există cu adevărat. Oricum, nu m-am intersectat niciodată direct cu el în timpul copilăriei mele, decât la grădiniță.
Dacă trebuie să-i spui copilului adevărul despre Moș Crăciun sau să-l lași să plutească în această minciună atrăgătoare până la vârsta în care poate detecta singur „ruptura” mitului, este o temă care preocupă mulţi dintre părinţii de astăzi. În timp ce unii se poziţionează ferm de partea adevărului, alţii cred că acest neadevăr nu face rău nimănui, ba chiar creează și amplifică magia unui moment special din an, dar și din viaţa copilului.
Este important ca părinții să se limiteze la câteva cadouri prioritare pentru copii și să nu apeleze la condiționări ce țin de performanțe sau comportament.
Un argument solid este că un părinte n-ar trebui să se folosească de autoritatea unui personaj fictiv (Moș Nicolae/Moș Crăciun) pentru a obţine ascultarea copilului. Autoritatea părintească este un lucru prea serios pentru a fi cedat unui personaj omniscient sau elfilor săi,făuritori de jucării.
Dilema părinţilor se simplifică – în loc de a dezbate la nesfârșit dacă să pretindă în faţa copiilor că Moșul chiar există, ar trebui să se întrebe dacă ei celebrează într-adevăr o sărbătoare creștină sau pur și simplu o sărbătoare îmbibată de spiritul consumerismului.
CADOURILE SCUMPE ŞI EFEMERE ÎN DIMINEAŢA ZILEI DE CRĂCIUN. CE DENOTĂ DE FAPT?
Pentru părinţi, Moș Nicolae/Crăciunul este întotdeauna o perioadă stresantă: cum să satisfacă năzuinţele copilului fără să îl răsfeţe și să îi dea sentimentul că merită să primească orice vrea, doar pentru că nivelul decibelilor lui depășește nivelul de calm și răbdare al părintelui.
Primul DAR este cel al consecinţei. De câte ori părinţii nu își ameninţă copiii că urmează consecinţe dacă nu se potolesc? Și de câte ori ameninţările se transformă în realitate? De prea puţine ori. Aceste ameninţări goale, care nu fac decât apel la frică, reușesc să convingă copilul că poate adopta comportamentul negativ pentru că, în definitiv, nu va păţi nimic. Copilul învaţă că părintele nu este de încredere și că îl poate manipula.
Al doilea DAR este al perspectivei. Copiii au pentru ce să fie recunoscători: pentru mâncarea bună, pentru familie și pentru mai multe jucării decât pot număra. Au în schimb nevoie de perspectivă, și asta primesc. Familii care folosesc banii pentru a face o donație de haine pe care să le trimită nevoiașilor din apropiere (nu doar în această perioadă) contribuie la educarea pe termen lung a generozității și compasiunii.
Al treilea DAR este cel al imaginaţiei. Astfel, ei învaţă să nu se mai gândească la ei, ci să se gândească la ceilalţi creând cadouri personalizate.
Al patrulea CADOU este cel al familiei. În loc să fie o întrecere de a vedea ce cadouri sunt sub brad, în acest an recomand să vă concentrați pe timpul petrecut în familie, pe jocuri distractive, credinţă și oportunitatea de a se bucura cu adevărat de cadourile pe care le vor primi de la cei dragi.
Așteptări nerealiste în privinţa cadourilor, dorinţe artificiale inspirate din filme, sloganuri de sărbători care proclamă schimbări pozitive instant, toate pot provoca frustrare dacă sunt asimilate ca fragmente ale realităţii.
Cel mai adesea schimbarea cere timp și efort, nu se întâmplă peste noapte, fie ea și noaptea de Ajun.
Diminuați orele petrecute în goana după cadouri și petreceți cât mai mult timp în compania familiei!
Implicați copiii în toate activitățile ce țin de organizarea acestei sărbători, implicit în oferirea de cadouri pentru membrii familiei! Încurajați-i să își folosească imaginația și să achiziționeze sau să confecționeze daruri pentru frați, bunici, prieteni etc.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?