div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Psihologul Lilia Dubița, despre relațiile toxice

În trecut, dacă o relaţie nu mergea bine, bunicile sau mamele noastre considerau doar că ”n-au avut noroc”, însă în majoritatea cazurilor, o despărţire era inacceptabilă. Femeile erau învăţate că trebuie să rămână într-o căsnicie, indiferent cum aceasta funcționează și să fie răbdătoare. În prezent, dacă relația nu funcționează în majoritatea cazurilor se ajunge la separare sau divorț.

Totuși, care ar fi soluția pentru a menține dragostea și sentimentele pure ca la început? Cum rămânem la fel de receptivi, respetuoși și înțelegători unul cu celălalt peste câțiva ani ? De ce ne transformăm în oameni indiferenți, străini, iar pe alocuri vrem să deținem controlul, fără a ține cont de necesitățile jumătății noastre?

Psihologul Lilia Dubița este de părerea că relaţiile nesănătoase pot fi recunoscute după câteva indicii, iar dacă terapia nu funcţionează, recomandă separarea persoanelor.

Ce numim o relație toxică și care sunt cauzele

Putem numi o relație toxică cea în care unul sau ambii parteneri se simt neferiți, nemulțumiți, închiși în sine, au starea de vinovăție, iar lucrurile nu merg deloc bine. În momentul în care suferă și copiii sau alte persoane observă că relația nu este în zona standartelor atunci o putem numi așa “.

Cauzele unei relații toxice sunt în interiorul nostru. Întotdeauna există situații în care noi permitem să se comporte jumătatea noastră într-un fel. O altă cauză ar fi predisponibilitatea partenerului de a exagera. Pentru că într-o asemenea relație, acesta poate să adopte diferite roluri precum cel de: umilitor, acuzator, furios, dramatic, cel care exagerează, profită sau devine paranoic”.

Este foarte important să ai gânduri, vise, trăiri și emoții despre care partenerul să știe. El ar trebui întotdeauna să te încurajeze să ți le împlinești și să-ți urmezi propria cale spre succes, așa cum o înțelegi tu. Așadar, cum ne dăm seama că ne aflăm într-o relație toxică?

Potrivit psihologului există mai multe semne.

“Partenerul observă doar negativul acțiunilor noastre. Toate lucrurile bune sau frumoase pe care încercăm să le facem, partenerul va spune că nu am făcut corect, este nemulțumit și arată de fiecare dată că doar el are dreptate. De asemenea, poate ore în șir să ne explice că nu am făcut bine și că avem multe de învățat.

Atenția și aprecierea scăzută pe care partenerul nu ni le oferă. Cel care suferă simte că primește mai puțină afecțiune, dragoste, gesturi frumoase chiar dacă așteaptă și crede că merită acest lucru.

Elementele de critică sunt următorul simptom al unei relații toxice. Persoana poate critica foarte multe lucruri pe care noi le facem, de exemplu cum a fost mâncarea, cum am fost îmbrăcați, ce am spus, de ce am zis într-un anumit fel etc.

Partenerul toxic se subapreciază, vorbește foarte des despre sine, despre cât de bine arată, cât de deștept este sau faptul că celălalt nu-l merită pe el. Foarte des, această persoană nu acceptă critica și se comportă ca un copil. Poate să facă o dramă din lucruri simple, să evite de eemplu o ieșire neplanificată doar din considerent că este obosit sau nu a fost anunțat din timp. De fapt, încearcă doar să facă totul să fie așa cum vrea el.

Atunci când nu mai petrecem atât de mult timp împreună sau acesta devine monoton, clipe în care relizăm că stăm ca doi amici și facem doar actiități de rutină ce ține de casă, familie, poate fi un simptom .

Este gata să primească foarte multe, dar mai puțin să ofere. Îi place să fie răsfățat, de obicei spune direct ce își dorește, așteaptă să i se satisfacă emoțiile fizice și emoționale, fără a ține cont de preferințele partenerei ” .

Reducerea relațiilor intime. Poate să fie mult mai rar, și dacă înainte era un element care ameliora situațiile de criză și salva relația de cuplu, la moment nu mai funcționează. Totodată, partenerul nu mai manifestă grijă, atenție, gesturi frumoase ci privește totul cu indiferență”.

Efectele relațiilor toxice

Efectele ar fi: neîncrederea în sine, vinovăția exagerată, iar dacă vorbim despre fizic pot fi situații în care persoana are anxietate. Totodată, are motivație scăzută, ceea ce lasă ca sechele pe corpul partenerei care a fost într-o relație toxică”.

Soluţii există? Ce putem face?

Cu siguranță întotdeauna există soluții. Primul pas este să recunoaștem că nu suntem fericiți, că această relație nu funcționează și că devenim responsabili pentru emoțiile pe care le simțim. Pasul nr.2 este să nu ne facem pe noi vinovați de această situație ci să acceptăm lucrurile așa cum sunt în acel moment “.

De asemenea, este important să comunicăm sincer cu partenerul, să-i spunem despre faptul că ne simțim sufocați, nesiguri, ducem lipsă de iubire și să facem pasul nr.4 care presupune ajutorul unui specialist, să mergem împreună la terapii pentru a identifica tipul de problemă “.

Când și cum punem capăt unei relații toxice?

Putem pune capăt unei relații după ce am încercat comunicăm cu partenerul și să soluționăm problema. Să îi explicăm că în doi putem repara ceea ce am stricat, pentru că inițial am avut o relație frumoasă, bazată pe sentimente sincere. După o discuție, o restructurare a formulei de relație, după ce își spune fiecare toate off-urile și dorințele, căci nici celeilalte persoane nui vine ușor să se vadă dintr-o parte sau să înțeleagă în ce constă problema. După ce urmează un proces terapeutic lucrurile pot fi foarte bune. Dar dacă unul dintre ei se ambiționează să nu facă schimbări, este cel mai bun indice de a opri această relație “.

O relaţie sănătoasă de cuplu presupune respect, comunicare şi completitudine.

Și dacă am vorbit despre relațiile toxice cu siguranță este important să știm cum mențim fericirea în cuplu dar și, care sunt pilonii pe care se sprijină o relaţie sănătoasă de cuplu .

În general, termenul de relație sănătoasă reprezintă momentul în care oamenii se simt fericiți, sunt în armonie unul cu celălalt și, cel mai important iubirea reprezintă elementul în care cei doi cresc emoțional. Să vreai să devii pentru jumătatea ta, mai frumos, mai educat, mai exemplar și să te simți mândru”.

Cel mai important element pe care se bazează o relație sănătoasă este încrederea, care reprezintă momentul când ai admirație pentru partener.

Este esențial să comunicăm cu grijă cu partenerul, să fim atenți la cuvintele pe care le spunem, să înțelegem că fiecare acțiune trebuie realizată cu respect și atitudine. Să existe respect față de profesia, munca, nevoile lui fizice și cele emoționale.

Este important să fim deschiși cu jumătatea noastră. Să-i oferim gândurile, emoțiile noastre, despre trecut, prezent și viitor.

Fidelitatea. Mă refer aici nu doar că partenerul trebuie să fie fidel fizic. Trebuie să înțelegem că partenerul nostru este deosebit și noi l-am ales așa cum este și că trebuie să fim responsabili de deciziile noastre.

Este necesar de un comportament ce include afecțiune, cuvinte frumoase, atenție, atingeri și grijă.

Fiecare relaţie de cuplu dispune de o fază denumită „faza lunii de miere”. Aceasta face referire la începutul relaţiei, atunci când partenerii încep să se descopere. Următorul pas, în teorie, constă în maturizarea psihică a ambilor parteneri şi plasarea relaţiei într-un stadiu mai amplu, de siguranţă. Problema apare în momentul în care unul dintre ei rămâne blocat în stadiul de simbioză – cel iniţial. Ceea ce se întâmplă aici se referă la faptul că partenerul blocat este incapabil să treacă la următorul stadiu, blocând odată cu el şi relaţia.

Acesta este unul dintre punctele criză ale cuplului, în care foarte multe se destramă. Cu toate acestea, cei care rămân împreună indiferent de această problematică, fără a o rezolva, sfârşesc deseori prin a da naştere unei forme de relaţie toxică, potrivit csid.ro

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6