La fel ca restul pielii, buzele sunt afectate de razele ultraviolete ale soarelui, rezultatul fiind arsurile solare, îmbătrânirea prematură și chiar cancer de piele. Cancerul de piele la nivelul buzelor este deosebit de periculos, fiind o suprafață acoperită cu mucoasă, avertizează medicul dermatolog Melanie Palm. Buzele nu conțin aproape deloc melanină, pigmentul care protejează pielea de radiațiile UV, ceea ce înseamnă că acestea sunt extrem de vulnerabile, mai ales în sezonul cald.Iar, umezitul permanent al acestora poate fi foarte dăunător, deoarece saliva acționează ca o lentilă ce concentrează razele solare.
Pot apărea arsuri solare la nivelul buzelor?
Da, buzele se pot arde de la soare la fel ca și restul pielii. “Radiațiile UV ale soarelui pot duce la degradarea ADN-ului. Buzele pot dezvolta formațiuni precanceroase precum cheratoza actinica, cancer de celule bazale sau scuamoase, dar și cel mai periculos tip de cancer de piele – malanomul”, spune medicul dermatolog Deanne Robinson.
Arsurile solare la nivelul buzelor pot cauza daune pe termen lung. Asta deoarece nivelul colagenului existent în această regiune a corpului scade proporțional cu puterea radiațiilor ultraviolete. Dincolo de senzația firească de deshidratare, te poți lovi și de procesul de îmbătrânire prematură – afectat, colagenul nu mai funcționează la maximum, deci fermitatea și elasticitatea buzelor vor avea și ele de suferit.
Probleme ce pot apărea
Atunci când pielea buzelor tale este arsă de soare, pot apărea daune permanente. Dacă îți expui buzele neprotejate la soare sau dacă petreci prea mult timp în bătaia razelor la ore nepotrivite, structura colagenului din buze poate suferi schimbări drastice. Prin urmare, buzele tale se pot rida și vor apărea linii fine în jurul gurii. Daunele provocate de soare apar chiar dacă nu există semne fizice vizibile cu ochiul liber.
6 sfaturi ca să-ți protejezi buzele de soare
Medicii dermatologi recomandă utilizarea produselor de protecție solară pentru buze. Este important să le aplici cu cel puțin jumătate de oră înainte de a ieși din casă. Asemenea loțiunilor de protecție solară pentru corp, și produsele de protecție solară pentru buze trebuie aplicate frecvent în timpul expunerii la soare. În cele ce urmează, îți vom explica pe larg cum să-ți protejezi buzele:
1. Folosește produse rezistente la apă
Dacă ești la piscină sau la plajă, asigură-te că folosești un produs de protecție solară pentru buze rezistent la apă. Este important ca acesta să te protejeze chiar și atunci când stai foarte mult timp în apă (80 de minute sau chiar mai mult). Protecția solară pentru buze alunecă de pe piele foarte ușor. Din această cauză, trebuie să o reaplici cât mai des atunci când mergi la piscină sau la plajă.
2. Produse de protecție solară fără PABA
Caută produse de protecție solară care nu conțin PABA. Această substanță poate provoca alergii grave la nivelul pielii. Fotodermatita face ca pielea să se ardă mult mai ușor în zonele în care ai aplicat loțiuni ce conțin PABA. De asemenea, îți pot apărea iritații din cauza acestui ingredient chimic.
3. Verifică ingredientele loțiunii cu SPF
Asemenea loțiunilor pentru corp, și produsele pentru buze trebuie să aibă un factor de protecție solară cât mai ridicat. Ca să-ți protejezi buzele de soare în mod eficient, alege un SPF de nivel 15 sau mai înalt.
Asigură-te că produsul îți menține buzele moi și bine hidratate. Nu uita că uscăciunea crește riscul de arsuri solare.
4. Nu folosi luciu de buze sau produse similare
Te-ai gândit probabil de multe ori să aplici luciu de buze în loc de balsam de protecție solară, deoarece este primul produs care îți pică în mână. Însă acest lucru este foarte dăunător pentru buze.
Luciurile de buze sau rujurile strălucitoare afectează în mod negativ pielea buzelor, deoarece pot concentra razele UV pe acestea. De asemenea, un luciu de buze fără protecție solară poate crește dramatic riscul de a dezvolta cancer de piele.
5. Exfoliază-ți buzele cu regularitate
După expunerea la soare, este necesar să-ți exfoliezi ușor buzele dacă sunt uscate sau încep să se cojească. În acest scop, poți folosi puțin ulei de măsline și zahăr granulat. Acest amestec ajută la îndepărtarea celulelor moarte și stimulează regenerarea pielii.
Ai grijă să nu execuți manevre prea agresive, deoarece pielea buzelor este foarte delicată și te poți răni rapid. Nu-ți exfolia buzele imediat ce ai ajuns acasă, ci lasă să treacă un timp pentru ca acestea să nu fie foarte sensibile.
6. Folosește produse ce sigilează hidratarea
Caută un produs pentru buze ce are printre ingredientele sale ceară de albine, vaselină sau parafină. Aceste substanțe sunt foarte blânde cu buzele și le oferă un aspect plăcut. În plus, acestea vor sigila pielea, păstrându-i hidratarea pentru mai mult timp. În acest mod, te vei putea bucura de o plimbare de vară fără a-ți fi teamă că trebuie să reaplici balsamul de buze mult prea des.
Profită din plin de plimbările în lumina soarelui, fără a uita că trebuie să-ți protejezi buzele împotriva radiațiilor solare și petelor. Nu uita că și ele suferă din cauza efectelor nocive ale soarelui. Prin urmare, nu ieși niciodată din casă fără să-ți aplici pe buze balsam cu protecție solară, chiar dacă afară este înnorat sau iarnă.
Nu ar trebui să:
Smulgi sau să rozi pielea care se descuamează.Nu sparge bășicile formate.Evită exfolianții aspri, cu granule abrazive.Evită băuturile fierbinți și alimentele picante.Evită expunerea la soare.
În cât timp se vindecă arsurile solare la nivelul buzelor?
Buzele arse de soare se vor vindeca cu câteva zile mai repede decât alte zone ale pielii pentru că sunt suprafețe acoperite de mucoasă, spune Dr. Palm. Această perioadă de vindecare poate varia de la câteva zile la o săptămână, în funcție de severitatea arsurii. La fel ca și pielea, buzele pot deveni foarte uscate după ce trece perioada inițială de inflamție și roșeață. Poți combate acest efect cu produse hidratante, dar este bine să lași buzele să se vindece singure.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?