Diabetul este o afecțiune autoimună, caracterizată prin apariția hiperglicemiei (nivelul ridicat al glucozei din sânge). Hiperglicemia apare fie atunci când pancreasul produce o cantitate insuficientă de insulină, fie insulina nu poate fi utilizată eficient în organism. Insulina este necesară pentru a transforma glucidele (zaharurile obținute din hrană) în energie.
Astăzi, când întreaga lume marchează Ziua Mondială de Prevenire a Diabetului Zaharat, medicul endocrinolog Stela Vudu a declarat pentru revista noastră că diabetul tip 1 și se întâlnește frecvent în rândul copiilor. Incidența cea mai mare a diabetului de tip 1 este între 4-6 ani și între 10-14 ani. Primele semne și simptome apar brusc, la scurt timp după declanșarea bolii.
Specialistul a efectuat recent o lecție instructivă unei clase de adolescenți din cadrul unui liceu din capitală unde le-a explicat elevilor despre greșelile pe care le fac aceștia fără să-și dea seama. Medicul s-a referit la modul eronat de alimentație și la tulburările de comportament alimentar.



• Cum îți dai seama că adolescentul suferă de tulburări de alimentație.
Mâncatul dezordonat, semne de depresie și modificări în greutate atunci când există o modificare semnificativă în controlul glicemiei. Observă dacă s-a folosit mai puțină insulină într-o perioadă specifică de timp. Copilul poate prezenta doze mai mici de interes față de un control glicemic bun.
• Cum poți preveni tulburările de alimentație la un adolescent
Începe de când copilul e mic, cu o educație asupra alimentației sănătoase, ajutându-l să facă o asociere pozitivă între alimente și un stil de viață sănătos. Este, de asemenea, important să îi oferi copilului opțiuni de alimente sănătoase în casă. Lasă copilul să facă singur alegeri bune și nu lega în mod automat glicemia de alimentație.

Cum să îți ajuți copilul adolescent
Adolescența este o perioadă dificilă nu doar pentru copil, ci și pentru părinti. Dar când există risc/predispunere și la un diabet zaharat, atunci lucrurile se complică: emoțiile, hormonii și situațiile sociale prin care poate trece sunt tot atâtea motive de griji pentru tine ca și părinte.
Există două tipuri de diabet: diabetul de tip 1 și diabetul de tip 2. Diabetul de tip 2 este specific adulților, în timp ce la copi – tip 1.

Simptomele diabetului de tip 1, cel mai des întâlnit la copii și adolescenți includ:
– urinarea frecventă (poliuria).
– starea de sete permanentă (polidipsia).
– senzația de uscăciune a gurii.
– pierderea în greutate.
– pofta de mâncare ridicată (polifagia).
– stare de oboseală și slăbiciune.
– la copiii mici sau sugari apar erupții cutanate, care nu se vindeca din cauza scutecelor.
– în cazul fetelor poate aparea candidoza.
Medicul Stela Vudu susține că de multe ori, diabetul în cazul copiilor sau adolescenților rămâne nediagnosticat până la apariția semnelor severe, putând fi fatal, din cauza că părinții nu știu să identifice semnele bolii. Recomandarea specialistului către părinți este să fie atenți la următoarele semne:
– copilul urinează mai des.
– copilul bea mai multa apă.
– copilul este mai obosit decât de obicei.
– copilul pierde în greutate.
Cum poate fi prevenit diabetul
Principala măsură de prevenire a diabetului pe care toți medicii o recomandă constă în adoptarea unui stil de viață sănătos, cu evitarea obezității prin:
– hidratare corespunzatoare, cu evitarea consumului de sucuri din comerț.
– alimentație echilibrată, bogată în fructe și legume, fără dulciuri din comerț.
– mișcare în aer liber.
Redactor: Elena Țurcanu
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?