div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Pot continua să alăptez dacă am rămas din nou însărcinată?

Poți alăpta dacă ai rămas din nou însărcinată? Răspunsul este da, în majoritatea cazurilor. Deşi, există o serie de mituri privind alăptarea în sarcină, în general nu există riscuri dacă vei continua să alăptezi şi în această perioadă.

Dacă ai rămas însărcinată şi încă îţi alăptezi celălalt copil, nu există niciun motiv medical pentru a renunţa la alăptare, atât timp cât sarcina este una fără probleme. Potrivit specialiştilor, alăptarea în sarcină ar putea fi riscantă doar în cazul în care există hemoragii sau semne de travaliu prematur, dacă ai pierdut alte sarcini înainte sau dacă medicul ţi-a recomandat repaus în pat, fără activitate sexuală.

Cu toate acestea, există o serie de mituri în jurul alăptării în sarcină care le descurajează pe multe gravide sănătoase să continue să alăpteze. Iată-le:

Riscul unui travaliu prematur

Multe mame se tem că, dacă nu-şi înţarcă copilul alăptat, cel din burtică va avea de suferit. Iar cea mai mare temere se referă la riscul unui avort spontan sau a declanşării travaliului înainte de termen. Din fericire însă, acest mit nu are susţinere, deşi are la bază un sâmbure de adevăr. Concret, lucrurile stau în felul următor: e adevărat că în timpul alăptării în organism este eliberat un hormon numit oxitocină, care ajută inclusiv la declanşarea contracţiilor.

Însă uterul unei femei gravide îşi ia măsuri de protecţie pentru a preveni o reacţie prea puternică provocată de valul de oxitocină. Astfel, contracţiile cauzate de alăptare nu pot declanşa naşterea decât atunci când şi cervixul este pregătit, de obicei după săptămâna 38 de sarcină. Totuşi, dacă sarcina este una cu risc, dacă există hemoragii sau colul uterin este deschis, soluţia cea mai potrivită ar putea fi înţărcarea.

Riscul ca fătul să rămână „nemâncat”

Acesta este un alt lucru de care se tem gravidele care încă alăptează. Dacă alăptarea afectează nutriţia şi dezvoltarea viitorului bebeluş? Stai liniştită! Din nou, natura a făcut în aşa fel încât fiecare să primească exact ceea ce are nevoie. Bineînţeles, cu condiţia ca mama să nu fie subnutrită şi să aibă o dietă echilibrată.

În funcţie de vârsta copilului alăptat, ar trebui să adaugi în meniul tău zilnic circa 650 de calorii suplimentare dacă cel mic este alăptat exclusiv, sau în jur de 500 de calorii dacă a început deja diversificarea. Asta pe lângă cele circa 350 de calorii în plus necesare în al doilea trimestru de sarcină, respectiv 450 de calorii în al treilea trimestru.

Este laptele sigur pentru copilul alăptat?

Indiferent dacă eşti sau nu însărcinată, laptele matern rămâne hrana perfectă pentru copilul tău. Cu toate că mici cantităţi de hormoni de sarcină ajung şi în lapte, acest lucru nu este o problemă.

Este posibil însă ca, prin luna a patra sau a cincea de sarcină, cantitatea de lapte să scadă semnificativ, chiar dacă alăptarea are loc frecvent. Totuşi, până la acea dată, cel mic va fi deja diversificat, iar scăderea cantităţii de lapte este doar temporară, deci nu reprezintă un motiv de îngrijorare.

De asemenea, spre sfârşitul sarcinii, laptele se va transforma în colostru, ceea ce înseamnă că şi gustul şi consistenţa se vor modifica. Acest lucru s-ar putea să-l nemulţumească pe cel mic (colostrul este mai sărat), dar din nou nu este o problemă medicală. Referitor la colostru, mai trebuie menţionat că acesta este un laxativ natural, pentru a-l ajuta pe nou-născut să elimine meconiul. Deci şi copilul mai mare ar putea avea scaune mai apoase.

Durerea de sâni şi stările de iritare

Din păcate, discomfortul resimţit de gravidele care alăptează nu este doar un mit. În timpul sarcinii, sânii devin mai sensibili iar alăptatul poate să devină în multe cazuri neplăcut. De asemenea, unele gravide pot experimenta stări de iritare şi nervozitate, apărute din senin, în timp ce alăptează. Aceste lucruri sunt cauzate de schimbările hormonale din timpul sarcinii şi diferă de la mamă la mamă. Totuşi, există şi în acest sens soluţii pentru a reuşi să treci peste disconfortul menţionat. De exemplu, poţi alăpta stând culcată, iar în acest fel ai şi tu timp să-ţi tragi sufletul.

În final, nu uita că Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebeluşii să fie alăptaţi cel puţin un an, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii spune că perioada alăptării poate fi de doi ani sau mai mult, în funcție de dorința mamei și a copilului.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6