“Arta Reciclată” prinde viață la Chișinău

Celebra “Noapte înstelată ”de Van Gogh, creată din 4 perechi de blugi, 2 cămăși, 2 cearceafuri și resturi de stofă de la tricouri, fuste, bluze.

Moda este una dintre cele mai poluante industrii: folosește cantități enorme de resurse naturale, în timp ce generează emisii de carbon, care amplifică schimbările climatice. În acest timp, o tânără din Chișinău încearcă dea o nouă viață hainelor care ajung la tomberon sau sunt uitate undeva prin garderobă.

Natalia Prodan este actriță. Activează de câțiva ani în trupa de teatru al Teatrului Național Eugene Ionesco. La vârsta de zece ani a început a frecventa cursuri de pictură. Acest hobby la un loc cu convingerile ei pentru ocrotirea mediului, a dat naștere unui concept unic în Moldova, care poartă numele „Recycling through art”.

Isecrete.com a descusut-o pe Natalia de secrete și vă invităm să aflați cum a reprodus o celebră operă de artă din rulori de stofă.

Ce înseamnă Recycling through art?

Este dorința de a recicla prin artă, din lucrurile inutile să creez ceva frumos.

De ce anume tablouri?

Am făcut pictură de la 10 ani și am absolvit Colegiul Republican de Arte Plastice Alexandru Plămădeală. Pasiunea pentru pictură și culori m-a făcut curioasă: aș putea cumva să redefinesc tehnicile pe care le cunosc, într-una singură? Da. Din haine uzate, resturi de stofă, lemn și clei reproduc opere recunoscute.

Van Gogh din rulouri reciclate? Cum ți-a apărut această idee?

Ideea mi-a apărut acum trei ani. Mă gândeam ce să fac cu toate resturile de stofă care rămân atunci când cos, când repara o haină sau când ajustam o pereche de pantaloni. Și m-am gândit că ar fi fain să-l aplic pe un suport, sub formă de rulou și să nu-l arunc. Eu sunt persoana care reciclează tot, pentru un mediu mai curat. Astfel, ideea a continuat și sucind aceste rulouri din stofă am reprodus un tablou, o operă de artă și anume “Noaptea înstelată” de Van Gogh.

Povestește-ne mai multe despre primul tău tablou. În cât timp l-ai realizat și dacă ai știut din start cum trebuie să arate?

Știam din start cum vreau să arate primul meu tablou, doar că de la idee și până la realizare, a fost o pauză de vreo cinci luni. Am revenit la idee cu mult entuziasm și în trei săptămâni l-am finalizat. Munceam și câte 18 ore pe zi. Nu puteam dormi nopțile. Mă trezeam cu noaptea-n cap și lucram în liniște. E un lucru migălos dar care îmi făcea plăcere.

Pentru “Noapte înstelată ”de Van Gogh, am folosit 4 perechi de blugi, 2 cămăși, 2 cearceafuri și resturi de stofă de la tricouri, fuste, bluze.

Ai nevoie de vreo muză atunci cînd creezi astfel de lucrări?

Mă inspiră tot! Arta, mediul și oamenii buni! Pentru lucrări bune am nevoi de muză și stofe colorate. Pentru lucrările mele folosesc tot ce găsesc prin casă, am ajuns și prin dulapurile familiei. Sora mea e croitoreasă, mama mea practică cusutul ca hobby așa că am materie primă din plin.

Ce materiale folosești?

Folosesc tot ce găsesc, am ajuns și pe la dulapurile familiei. Sora mea e cusutoreasă, mama mea practică cusutul ca hoby, așa că aveam de unde strânge tot felul de materiale și culori, nimeni nu aruncă nimic toți mi aduc mie!

Hainele vechi și demodate sunt adesea considerate „out” din garderoba noastră și de multe ori, le aruncăm, fără să ne gândim la consecințe. Iar cifrele sunt alarmante. Milioane de tone de haine sunt aruncate anual. O statistică arată că în Statele Unite majoritatea americanilor aruncă anual peste 31 de kilograme de haine. Această cantitate este echivalentul a 191 de tricouri de persoană.

Natalia, Isecrete.com îți mulțumește pentru interviu și secretele din culisele Recycling through art. 🙂

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6