div#ast-scroll-top { display: none !important; }

Mirajul siguranței copiilor pe Internet

Social Media a schimbat și schimbă generații. Și acest lucru nu este valabil doar pentru generația Z, născută după anul 2000, ci devine din ce în ce mai evident la copii cu vârste din ce în ce mai mici, mergând până la cei din școala primară.

Studiile arată că, atunci când vine vorba de generația Z, membrii acesteia au o atenție medie de 8 secunde atunci când vine vorba de consumul media. Ceea ce ar trebui să însemne că, nativ, ei sunt mult mai selectivi referitor la conținutul pe care îl accesează pe Internet însă, în practică, asta înseamnă că la vârste foarte mici ei au deja acces la o groază de informații în mediul online, iar asta poate crea probleme când vine vorba de siguranța lor pe internet.

Cifre, analize, statistici

În 2016, un studiu făcut de iSense Solutions arăta „85% dintre copiii cu vârste cuprinse între 5 și 14 ani și cu acces la internet, intră zilnic online și petrec în medie cel puțin cinci ore pe zi pe rețelele sociale”.

Studiul a fost făcut pe trei categorii de vârstă. 5-7 ani, 8-11 ani și 12-14 ani. Datele au mai arătat că vârsta medie la care copiii au acces la diferite device-uri high-tech este 8 ani pentru tabletă, 9 ani pentru desktop/laptop, 10 ani pentru primul smartphone și 11 ani pentru alte device-uri smart precum smartwatch.

Ce fac copiii pe internet?

Potrivit aceluiași studiu, cei mici intră pe internet pentru a urmări clipuri muzicale, canale YouTube amuzante, canalele unor vloggeri, desene animate. Cei care au deja smartphone, au instalate în medie pe device 14 aplicații precum Facebook, Instagram, Snapchat, TikTok, WhatsApp, Snapseed și altele.

Legat de rețelele sociale, raportat la timpul maxim petrecut pe social media, 43% dintre copii petrec cam două ore pe zi pe Facebook, 31% dintre ei stau pe WhatsApp cam 72 de minute, 16% dintre ei stau pe Instagram 67 de minute și 10% dintre ei stau pe Snapchat 62 de minute. Asta când ne gândim la 2016, pentru că anul 2019 se anunță și mai provocator datorită TikTok.

Cum îi învățăm să se protejeze?

În primul rând, copiii trebuie să înțeleagă că internetul este supus acelorași reguli și legi ca și viața reală. Așa cum în lumea reală sunt învățați să nu vorbească cu oameni dubioși, să nu le răspundă la întrebări personale de genul – ,,Cu cine ești acasă?”, ,,Unde stai”, ,,Locuiești cu mami sau cu tati?”, același tip de comportament trebuie să-l aibă și pe conturile de Facebook, Instagram sau TikTok.

Chiar dacă copiii sunt interpelați de multe ori de pe conturi anomine, ei trebuie să înțeleagă că acei utilizatori pot fi depistați. În cazul în care copilul vostru primește mesaje dubioase pe conturile de social media:

–                 Copilul trebuie să știe că nu este obligat să deschidă astfel de mesaje sau orice mesaje de la străini, iar dacă le-a deschis, poate bloca acel user.

–           Dacă necunoscutul insistă de pe alte conturi false, să nu ascundă informația de adulți. Din contra, să le salveze cu print screen pentru că acele mesaje pot fi folosite ca dovezi într-o viitoare anchetă.

–           Dacă aflați că expeditorul este din aceeași școală cu copilul vostru, anunțați şcoala.

–           Dacă hărțuirea continuă, puneți copilul să șteargă conturile de social media și să-și facă alte conturi cu altă identitate și să le păstreze private. Sau să își schimbe setările conturilor vechi.

Sursa- https://www.tonica.ro/

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6