[geot country="Romania"] [/geot]

Metode de alinare a colicilor bebeluşului

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on odnoklassniki

Abia te-ai obișnuit cu rolul de mamă și provocările se țin lanț de capul tău! Una dintre cele mai mari sunt colicii bebelușului, a căror cauză nici cei mai experimentați medici nu au găsit-o încă. Neștiind cauza, te concentrezi pe efect și vrei să-i calmezi, pentru a reinstaura armonia în casa ta.

Unii spun că nou-născutul plânge de mama focului atunci când ceva nu-i convine, când nu primește ceea ce-i trebuie ori că pur și simplu vrea în brațe și tu, ca să nu-l răsfeți prea tare, îl ții în pătuț ori în leagăn. Alții spun că o cauză plauzibilă a colicilor este tensiunea şi stresul la care mama este suspusă ori conflictele din familie. În fine, cauza poate fi şi una care ţine de ceva fizic: alimentaţia nu e potrivită, în camera este prea cald…

Cum arată o criză adevărată de colici 

Dacă te uiți în dicționar te va întâmpina următoarea definiție: „colicile înseamnă situaţia în care un copil altfel sănătos plânge frecvent, pentru perioade lungi de timp, fără a avea un motiv evident sau „un bebeluş are colici dacă plânge mai mult de trei zile pe săptămână, mai mult de trei ore, mai mult de trei săptămâni pe lună.”.

În timpul crizelor de plâns, micuţul are de fapt contracţii dureroase ale intestinelor, care se repetă şi sunt însoţite de zvârcoliri, frecarea picioruşelor cu putere. Crizele de plâns se manifestă într-o anumită perioadă din zi, adesea seara devreme.

Problema poate să apară după a doua săptămână de viaţă şi invariabil dispare, adesea brusc, înainte de vârsta de trei, patru luni. Se pare că bebeluşii hrăniți cu biberonul au mai frecvent probleme decât cei care sunt alăptaţi. Dar nu e o regulă bătută-n cuie!

Ghid de îmblânzit colicii. E bolnav sau are colici?

Înainte de a-i pune singură diagnosticul de colici, iată ce trebuie să verifici pentru a te asigura că nu este bolnav:

  • * Nu are febră.
  • * A avut scaune normal, că nu are diaree sau striuri de sânge
  • * A făcut pipi ca de obicei,
  • * Dacă varsă, aceasta arată la fel ca până acum
  • * Este la fel de activ, doar că plânge
  • * Respiră bine, nu geme
  • * Starea generală este bună

Dacă toate acestea sunt normale, atunci cel mai probabil are colici. Totuşi este bine să-l vadă medicul. Ochiul specialistului este format. Îţi va spune că micuţul este sănătos, dar are colici.

Fă tot posibilul să previi

După ce copilul a supt, ţine-l în braţe în poziţie verticală, cu burtica lipită de corpul tău. Cântă-i sau povesteşte-i astfel încât vocea ta şi căldura corpului să-l liniştească. Capul lui trebuie să se sprijine pe umărul tău. Această poziţie îl va ajuta să dea aerul afară. 30-40 de minute sunt necesare pentru el să eructeze. La o oră şi jumătate după ce a mâncat îl poţi ajuta să dea afară aerul făcând un exerciţiu de gimnastică care îl va amuza. Aşează-l întins pe spate în pătuţ şi mişcă-i picioruşele cu delicateţe, ca şi când ar merge pe bicicletă.

Ce să faci ca să-l împaci

În brațe la tine e cel mai bine

Ia-l pe micuţ şi ține-l în braţe cu burtica goală pe pieptul tău, de asemenea dezbrăcat şi vă înveliţi cu o pătură. El va simţi căldura, mirosul de lapte şi bătăile inimii tale (la fel ca atunci când era în burtică). După vreo 15 minute în care vă plimbaţi prin casă, micuţul se va linişti, simţindu-se protejat.

Pune-i un scutec călduţ pe burtică, așa se făcea pe vremea când tu erai bebeluș.

Pune-l să stea un pic pe burtică, dar nu-l lăsa să adoarmă aşa, mai ales nesupravegheat. Există riscul de moarte subită.

Fă-i masaj pe burtică

Uneori, masajul ajută la detensionarea bebeluşului care plânge, plânge, plânge… Plimbă-ţi palma pe burtica lui, în sensul invers acelor de ceas, pornind din stânga jos, în jurul ombilicului. Apasă uşor, ca şi cum ai vrea să netezeşti un cearşaf. Bunicile puneau și puțin ulei pe palmă ca să alunece mai bine. Poţi repeta masajul între mese, de câte ori doreşti. 

Trece-l pe fitness!

Una dintre neplăcerile majore când ai numai câteva luni de viaţă este aceea că nu elimini gazele. De aceea, gimnastica îi face bine bebeluşului tău. Cu blândeţe, adu-i pe rând, apoi deodată, genunchii spre piept. Menţine poziţia câteva secunde, apoi repetă mişcarea. După fiecare masă, lasă să treacă măcar o oră înaintea gimnasticii.

Gălăgie…armonioasă

Sunt copii care se calmează atunci când aud zgomote ritmice cum ar fi cele făcute de aspirator sau de maşina de spălat, feon, clopoței. Încearcă-le și tu până găsești „instrumentul” potrivit.

5 mituri despre colici 

Crizele pot dura până la patru luni?- ADEVĂRAT!

Adesea încep prin săptămâna a doua, uneori chiar mai devreme. Băieţeii scapă mai repede de chin (prin luna a treia), în timp ce fetiţele pot avea colici până în luna a patra.

Crizele sunt mai frecvente noaptea?- ADEVĂRAT!

Nu există o explicaţie, dar părinţii au observat că micuţii sunt mult mai agitaţi după masa de seară. De obicei crizele apar după masă, motiv pentru care se consideră că unul dintre factorii care declanşează criza de colici este aerul, care, înghiţit în cantitate foarte mare atunci când copilul papă lacom, îl balonează.

Contează ce mănânc înainte să-l alăptez?- FALS

Şi copiii alimentaţi cu formulă au colici. Sunt câteva alimente pe care proaspăta mămică nu ar trebui să le consume pentru că îi pot face gaze copilaşului: citrice, ciocolată, alune, varză, broccolli, fasole, mazăre. Dar consumându-le nu înseamnă că puiul va avea colici. Cel mai sigură cauză ar putea fi imaturitatea vascularizaţiei intestinului, care, de fapt, nu face faţă cantităţii de lăptic mâncate.

Emoţiile mele declanşează criza?- adevărat!

Dacă eşti pentru prima dată mămică şi eşti tânără, cel mai adesea eşti şi neliniştită. La aceasta se adaugă şi oboseala, uneori şi starea de depresie de după naştere, şi iată un cocktailul de stări numai bun pentru a transmite starea ta de agitaţie micuţul.

Mai bine îi dau formulă… – FALS

Laptele tău are o compoziţie ideală pentru micuţ. Dacă începi să-i dai cu biberonul, există un risc mare să-ţi refuze apoi sânul. Continuă să-l alăptezi şi apelează la una dintre metodele de liniştire a copilaşului.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed for this account. New posts will not be retrieved.

Log in as an administrator and view the Instagram Feed settings page for more details.

Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6