Medicii susțin că „Frecțiile cu oțet sau cu alcool pot provoca intoxicații grave”!

În secolul XXI, unii părinți încă își tratează copiii bolnavi de viroze apelând la antibioticele administrate fără discernământ, dar și la binecunoscutele frecții cu oțet sau cu ulei de trandafir. Medicii avertizează însă că aceste practici pot duce la intoxicații grave cu alcool. Ei spun că există părinți care au făcut frecții copiilor cu gaz de sondă sau cu țuică de prune, iar micuții au ajuns în stare gravă la spital.

Medicii arată că, odată cu înmulțirea numărului de viroze, părinții „intră în alertă” și duc uneori la extrem tratamentele aplicate copiilor. Sunt însă și unii părinți care așteaptă până în ultima clipă înainte să apeleze la ajutor specializat, iar copilul ajunge la spital cu insuficiență respiratorie. „În astfel de cazuri grave, am pățit de multe ori că părinții au refuzat internarea și atunci a trebuit să fim mai agresivi în atitudine, să le spunem mai direct ce se poate întâmpla, că e viața copilului în joc, iar ei de multe ori nu rămân din motive că nu le place în spital, că au treabă acasă etc.

Totodată, precizează că unii părinți cărora li se pare că medicii nu fac „tot ce trebuie”, fie își procură antibiotice de la alți părinți, fie le folosesc pe cele rămase în casă din anii trecuți. „Este o mentalitate că «dacă nu dai copilului antibiotic nu ești doctor bun» sau expresia des întâlnită – «copilului meu nu îi trece decât cu antibiotic». Degeaba îi spui că analizele arată viroză, că nu se impune și nu e nevoie de antibiotic, fac rost și încep să administreze oricum”, a explicat dr. Cătălina Ionescu.

Dr. Ionescu spune că, în mod normal, temperatura de până în 38 de grade este stare subfebrilă, între 38 și 38,5 copilul trebuie dezbrăcat și hidratat foarte bine, cu multe lichide, iar într-o oră, dacă nu îi scade temperatura după administrarea medicamentelor antitermice, trebuie mers la spital. Medicii explică faptul că în momentul în care copilul are temperatură ridicată, burta și fruntea sunt fierbinți, iar extremitățile reci. În loc să îi dezbrace pe copii și să îi hidrateze, pentru că febra deshidratează puternic, părinții îi înfofolesc și asta le crește temperatura la 40 de grade, iar situațiile devin cu adevărat critice.

Potrivit medicilor, o compresă cu oțet sau cu orice feluri de uleiuri reci aplicată atunci poate duce la șocuri termice. Din cauză că au purtat mult timp șosete înmuiate în alcool nediluat în apă, unii copii au ajuns la spital cu arsuri la tălpi, spun medicii. Frecția cu oțet sau cu ulei din petale de trandafir conservate anterior în alcool pot provoca intoxicații grave cu alcool, prin absorbția prin piele sau prin inhalare.

Dr. Evelina Moraru, medic primar alergolog, spune că a întâlnit și cazuri extreme, în care părinții foloseau pentru astfel de frecții gaz de sondă sau țuică de prune, cum este cazul celor din zona Bacăului. „Toate acestea sunt toxice, iar intoxicația se face pe cale cutanată sau prin inhalație. Trebuie să avem grijă că este un foarte mare pericol. Se pleacă de la un beneficiu care există, cel al împachetării, dar dacă nu se face cu apă simplă, ci cu alcool și alte soluții, există riscuri foarte mari”.

Medicii spun că, la nivel de simptome, părinții trebuie să fie atenți și să vină de urgență la spital atunci când observă că micuțul are febră mare care nu cedează la medicamentele antitermice, când există un efort la respirație, cu un șuierat din piept și când refuză să mănânce sau să bea apă fiindcă obosește în urma efortului respiratoriu. Un copil mai mare căruia nu îi cedează febra mai jos de 39, 39.2 grade după ce a luat medicamentele de rigoare trebuie adus la spital, în timp ce în cazul unui sugar, situația devine mai gravă de la 38.8 grade.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6