Medic pediatru: ” Laptele de vacă este bogat în grăsimi nesănătoase și poate produce constipație”

Laptele de vacă și derivatele lui sunt, în acest moment, printre cele mai consumate alimente din lume. Gustul delicios și conținutul de vitamine și minerale pe care le oferă au făcut ca acesta să fie prețuit timp de multe secole, mai ales pentru aportul de calciu adus. Multe persoane se întreabă de ce nu este bun acest tip de lapte în condițiile în care îl consumăm de atâtea secole?

Ai un copil mic care iubește laptele? Ce ne facem însă când paharul cu lapte înlocuiește alimentația zilnică și care sunt pericolele care planează asupra sănătății copilului tău? Despre acest subiect a vorbit pe larg Doctor Alexandra Latcu, medic specialist pediatrie.

În timpul conversației cu unul dintre părinți:

„Care este motivul pentru care ați venit la cabinet? ”

Diferite răspunsuri:

 1. mama lui Sofia, 8 luni – „Fetița mea este foarte constipată, are 1 scaun la 5-7 zile”;
 2. mama lui Răzvan, 1 an și 7 luni – „Nu vrea să mănânce nimic, doar lapte ”;
 3. tatăl lui Ionuț 3 ani – „Copilul nu vorbește și parcă-i cam palid” ;

În urma unei discuții amănunțite ajungem la întrebarea: LAPTE DE VACĂ BEA?

Răspunsul în toate cazurile de mai sus „Îi place foarte tare laptele. Noroc cu laptele că altceva nu mănâncă.”

eu: DAR… APROXIMATIV CÂT LAPTE BEA?

„Păi bea și 1 litru pe zi”; „Numai 2-3 sticluțe pe timpul zilei, și mai cere seara de 2 ori”…

Despre laptele de vacă în alimentația copilului ar fi foarte multe de zis însă aș vrea să mă rezum asupra laptelui de vacă oferit în schimbul alăptării sau al laptelui praf.

Întâlnesc săptămânal la cabinet câte un copilaș care bea lapte de vacă în exces. Și totuși de ce se întâmplă acest lucru? Din 2 mari motive:

 1. Discuția despre alimentația copilului în cabinetul medicului este rar abordată;
 2. Părinții nu știu că laptele de vacă nu ar trebui să depășească cantitatea de 400ml/zi.

Știu. Știu. Vine următorul comentariu „Ei lasă doamna doctor că și noi tot cu lapte de vacă am crescut”. Da-i drept. Probabil că pe vremea aceea încă studiile nu reușeau să demonstreze motivul pentru care laptele de vacă nu este potrivit pentru puiul de om. Și totuși, mai demult, știau bunicile câte ceva „I-am dat lapte lungit cu ceai ca să nu îi pice greu la stomac.”

O să vă spun 6 motive principale, scrise pe înțelesul tuturor, pentru care laptele de vacă nu trebuie să fie înlocuitor al laptelui de mamă/ praf:

 • AFECTEAZĂ DIGESTIA. Laptele de vacă este mult mai bogat în proteine și în grăsimi nesănătoase ceea ce îl fac greu de digerat, și atunci când e consumat în exces poate produce dureri de burtică sau constipație.
 • AFECTEAZĂ FUNCȚIA RENALĂ. Excesul de proteine și săruri din laptele de vacă poate încărca funcția renală.
 • PRODUCE DEFICIT DE CALCIU. Chiar dacă laptele de vacă are mai mult Calciu, acesta nu se poate absorbi eficient și excesul de lapte de vacă poate produce, paradoxal, deficit de calciu.
 • AFECTEAZĂ DEZVOLTAREA. Laptele de vacă este foarte sărac în fier. Deficitul de fier duce la anemie. Unul dintre principalele simptome în anemia prin deficit de fier este lipsa poftei de mâncare. În această situație se creează un cerc vicios: deficit de fier – anemie – lipsa poftei de mâncare – copilul vrea să mănânce doar lapte de vacă – se accentuează deficitul de fier și anemia. Anemia cronică vine cu multiple consecințe în dezvoltarea neuropsihomotorie a copilului.
 • AFECTEAZĂ INTESTINUL – Oferit înainte de 1 an, în cantități mari, poate duce la diferite alergii cât și la proctocolita alergică – o afecțiune a intestinului care duce la scaune cu sânge sau diaree.
 • CREȘTE RISCUL DE OBEZITATE. Pe lângă faptul că laptele de vacă este bogat în grăsimi nesănătoase, fapt care este în defavoarea dezvoltării sistemului digestiv, excesul de grăsimi cât și de carbohidrați cresc riscul de obezitate la vârsta adultă.

Laptele de vacă este pentru puiul de vacă, NU pentru puiul de om.

Și totuși când avem voie să dăm lapte de vacă copiilor?

Înainte de 1 an? Laptele de vacă este interzis, oferit ca și înlocuitor al laptelui de mamă sau al laptelui praf. Asta însemnând că poate fi oferit în diverse preparate.

După vârsta de 1 an? Se poate oferi dar în cantități mici (max400ml). Alimentele solide la această vârstă vor fi sursa principală de nutrienți, și bineînțeles că alăptarea poate continua și după vârsta de 1 an, laptele de mamă fiind mult mai potrivit pentru puiul de om.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6