[geot country="Romania"] [/geot]

Medic pediatru: „Copiii sunt mai puțin expuși riscului de infectare la terenul de joacă în aer liber decât în încăperi”

Interviu cu medicul pediatru Alla Chichicea

Primăvara copiii se confruntă cu mai multe boli printre care răcelile, virozele și mai nou infecția cu noul coronavirus. În această perioadă extrem de dificilă, aceștia sunt cei mai vulnerabili potrivit medicului pediatru, Alla Chichicea. Din cauza stresului, a timpului nelimitat petrecut în fața calculatoarelor și a telefoanelor pot dezvolta anumite probleme de sănătate, scrie jurnal.md

Măsurile impuse pe perioada pandemiei afectează destul de serios copiii.

„În jur toți vorbesc despre acest virus ciudat, iar în concluzie apare stresul, tristețea, anxietatea și alte stări. Recomand să le explicați copiilor că, este un  microb care nici într-un caz nu trebuie să nimerească pe buze,  ochișori și năsuc. Să respecte distanța socială și să le aduceți la cunoștință că, unele informații din mediul online nu sunt adevărate și nu trebuie să citească din surse neautorizate.

Eu observ că, deja marea majoritatea s-a învățat a trăi cu acest virus. Așa și trebuie să fie. Mămicile vin la consultație, nu le este frică. Atunci când ai un copil care plânge toată noapte de durerea urechiușei de exemplu nici Covid-19 nu te oprește ”,  a spus medicul pediatru.

Chiar dacă toți vorbesc doar de Covid-19 ca fiind cea mai periculoasă infecție din ultima perioadă, medicul pediatru susține că, există o mulțime de alte patologii cu care se confruntă copiii.

„În această perioadă consultăm mulți copii cu afecțiuni bacteriene viroze, răceli, rinofaringita, traheobronșita, bronșita obstructivă, otita sero-mucoasă, mononucleoza infecțioasă, scarlatina, tusea convulsivă. Cu părere de rău avem cazuri de ticuri motorii, atacuri de panică, miopie( aceștia sunt redirecționați la neurolog si oftalmolog)”, susține Alla Chichicea.

Totodată, este important să urmăriți comportamentul unui copil atunci când se simte rău, iar la primele simptome să consultați medicul.

„Dacă aveți o urgență neapărat trebuie să vă adresați la medic, aici mă refer: copilul are febră mai mult de 3 zile din 24 ore, sau febră înaltă 39-40 la fiecare 2 ore sau febră care nu cedează la antipiretice. Sau dacă acesta refuză să consume lichide, să mănânce, are vome repetate, scaune lichide mai mult de 10, este apatic și somnolent.

Dacă febra este 37-37.5 nu administrăm nimic medicamentos, copilul trebuie să fie hidratat, ușor îmbrăcat.  Dacă febra este 38 și mai sus, iar începem cu măsuri fizice: dezbrăcăm copilul, hidratăm, punem comprese calde, apă cu 2-3 grade mai mică decât temperatura la copil. În cazul în care continuă să crească 38.5-39.5 atunci avem nevoie de antipiretice”, a mai adăugat medicul.

Pandemia, influențează semnificativ sănătatea mintală a tuturor, de aceea părinții trebuie să-și păstreze calmul indiferent de situație.

„Recomand mamelor niciodată să nu facă panică, calm analizăm situația. Ne aducem aminte cu cine au avut contact copilul în ultimele 3-4 zile. Riscul de reinfectare(anume înhățarea noului virus) există oriunde chiar și în același magazin. Totul  depinde de răspunsul imun al copilului, de cantitatea virusului și timpul de expunere. Nu e o problemă dacă contactează o altă infecție virală- copii întăresc sistemul imun! Nu a rămas doar Covid-19 diagnostic principal ”, susține medicul pediatru, Alla Chichicea.

Vitamina D3 și suplimente alimentare cum ar fi Zinc și Vitamina C, recomandă medicul pediatru de administrat copiilor în această perioadă.

Nu tratez copiii la telefon și nici nu este bine să indici un tratament până nu vezi fizic pacientul. Dar, dacă în familie cineva a fost confirmat covid pozitiv – se ține legătura telefonică cu medicul și nu e de dorit de venit la consultație pentru a nu expune riscului alte persoane”, a mai spus medicul.

De asemenea, medicul pediatru susține că, la terenul de joacă în aer liber copiii, sunt mai puțin expuși riscului de infectare decât pe teren de joacă de tip închis din centrele comerciale.

„Sunt total dezacord cu măsurile care sunt impuse acum câteva zile și anume interzicerea frecventării parcurilor și terenurilor de joacă. Adică în biserici, în centre comerciale este mai bine decât să respire o gură de aer? Copiii au nevoie de plimbări, au nevoie de a face gimnastică respiratorie prin alergări.

 Acasă ei stau câte 6 ore în fața calculatorului. Au nevoie de socializare și nu contact doar prin telefon, TV, calculator, Zoom astfel riscăm să observăm la marea majoritatea copiilor probleme cu somnul, impulsivitatea ,anxietate socială, depresie, tulburări de tip de deficit de atenție și hiperactivitate”, a mai adăugat Alla Chichicea.

Medicul recomandă să ne focusăm pe lucrurile frumoase, să respectăm măsurile de prevenție și să ducem un mod de viață sănătos, fără stres și informații toxice.

„Riscul de infectare este oriunde chiar și cel mic frățior sau surioara poate aduce virusul acasă sau părintele de la serviciu. Cel mai bun sfat este igiena locuinței, suprafețelor, încălțămintei, mâinile la intrare în casă + curățarea năsucului cu apă fiziologică, utilizarea suplimentelor  de vitamine și cel mai principal să nu vă fie frică”, a mai spus medicul pediatru.

Sursa jurnal.md

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii
Mîndrilă Alina

Campania „Fii Moș Crăciun” aduce zâmbete și bucurii pentru sute de copii. Interviu cu Sabina Soltanici, fondatoare și jurnalistă

Campania “Fii Moș Crăciun – Dăruiește Magie” este realizată de către asociația Dezvoltăm și Investim în Comunitate, fondată de către Sabina Roibu în 2019, jurnalistă de meserie și mamă a unui băiețel minunat. Anul acesta va fi unul mai special pentru sute de copii pentru care orice cadou este o binecuvântare și le aduce multă bucurie.

Citește mai mult »

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6