div#ast-scroll-top { display: none !important; }

MARCĂM ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DREPTURILOR COPILULUI!

În fiecare an, pe 20 noiembrie –  marcăm adoptarea Convenției cu privire la Drepturile Copilului. Pentru a promova respectarea drepturilor copilului în întreaga lume sunt organizate campanii de sensibilizare și colectare de fonduri, care vin să pună în valoare  potențialul copiilor și tinerilor. Anul 2020 a dat peste cap nu doar economia lumii dar și viața de zi cu zi a familiilor și copiilor. “COVID-19 a demarat o criză a drepturilor copilului”, a subliniat Henrietta H. Fore, Director Executiv UNICEF, pentru platforma U-Report Moldova.

“Copiii pot fi mascați însă, nici într-un caz, îndepărtați. Cu ocazia Zilei Mondiale a Copilului, le urmăm exemplul și ne angajăm să lucrăm împreună pentru a ne imagina un viitor mai bun, pentru fiecare copil.”

La fel, Fore a accentuat necesitatea respectării angajamentelor decidenților de a proteja copiii de impactul pandemiei și a dat de înțeles că rolul noii generații în depășirea acestei crize, nu trebuie să fie subestimat. 

“Mai presus de toate, liderii trebuie să asculte copiii și tinerii. Ei vor trăi impactul acestei pandemii în următorii ani și astfel trebuie incluși în deciziile care le afectează viitorul.”

Consecințele Covid-19 sunt puternic resimțite și în Republica Moldova. Tensiunea socială adusă de virus și-a pus amprenta și asupra respectării drepturilor copiilor din țara noastră, afirmă expertul în drepturile Copilului, Iosif Moldovanu. 

“În special, prin limitarea libertății de deplasare, copiilor le-a fost afectată comunicarea cu semenii și în același timp a contribuit, în unele cazuri, la tensionat relațiilor cu părinții. Ceea ce se explică prin  faptul că nici unii nici alții nu au fost pregătiți să comunice sau să gestioneze emoțiile în condiții de criză.”

Adițional, copii și instituțiile de învățământ au aplicat metode de educație la distanță. Etapă cărora s-au dovedit a fi un test de rezistență, atât pentru profesorii, dar mai ales pentru unii copii care nu au avut acces la dispozitive electronice sau internet pentru a se alătura colegilor de clasă. În acest context, directorul adjunct al Centrului Republican pentru Copii și Tineret ARTICO,  Alina Besleaga, a menționat că:

“Consiliul Național al Elevilor se preocupă de consultarea opiniei elevilor cu privire la modul de desfășurare a studiilor în noul an academic, identificând problemele cu care se confruntă elevii și oferirea soluțiilor pentru soluționarea acestora.”

Online-ul nu este un obstacol pentru studii, crede Iosif Moldovanu, dimpotrivă, copii sunt cele mai bune resurse în acest caz.

“Cunosc copii care au fost dispuși să creeze o rețea, un link pentru a asigura procesul învățării, iar profesorii nu au acceptat. Aici, e important să recunoaștem competențele noii generații. Ei pot, au capacități și resurse pentru a contribui, doar că adulții trebuie sa creeze condiții în care fiecare copil să manifeste talentul nativ și să-l pună în valoare.”

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, Iosif Moldovanu le-a adresat un mesaj și adulților. 

“Copii nu trebuie tratați ca obiect, ci ca subiecți a propriilor drepturi. Le doresc copiilor să-și facă vocea auzită, dar acest lucru depinde de adulții, care au responsabilitatea să le creeze un mediu protectiv și incluziv, în care copilul sa se poată exprima.”

Și pentru că U_Report Moldova este platformă prin care tinerii se pot face auziți, la începutul toamnei am consultat opinia lor cu privire la siguranța în școli, pe timp de pandemie. În urma rezultatelor, platforma sprijinită de UNICEF a informat ministerele de resort despre principalele probleme cu care se confruntă aceștia. Pe lângă aspectele legate de pandemia COVID19, cu ajutorul U_Report, UNICEF vrea să focuseze atenția tinerilor asupra schimbărilor climatice. Cu acest scop, U_Report provoacă tinerii să-și testeze cunoștințele într-un climate quiz, care va fi lansat în scurt timp.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6