div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Mamele – Avocații Drepturilor Copiilor și Tinerilor cu Dizabilități

În fiecare an, pe 20 noiembrie este marcată Ziua Internațională a Drepturilor Copilului. Cu această ocazie diferite organizații promovează respectarea drepturilor copilului și organizează campanii de informare sau de strângere de fonduri pentru problemele cele mai presante cu care se confruntă copiii, astfel încât fiecare dintre ei să se dezvolte la potențialul maxim.

Olesea Perean, Coordonatoarea Națională, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Moldova: “Avem o Convenție pentru Drepturile Omului pe care Republica Moldova a ratificat-o însă, în prezent, cel mai violat drept încalcat în țara noastră este cel la Sănătate și anume al persoanelor cu dizabilități”

Cu această ocazie, la Chișinău a fost organizat un Brunch pentru presă cu participarea grupului-resursă de părinţi ai copiilor cu dizabilităţi, a persoanelor cu dizabilități şi a reprezentanţilor Ministerului Sănătății unde au fost abordate mai multe probleme cu care se confruntă în prezent copii cu nevoi speciale din Republica Moldova.

Ludmila este mama unei fetițe de doi ani, diagnosticată cu sindromul Down. Despre dizabilitatea copilului ei a aflat nu de la medicii care au asistat-o la naștere ci de la o femeie de serviciu a spitalului. Noutatea că a adus pe lume un copil cu nevoi speciale, inițial, a speriat-o. Însă după o perioadă grea de adaptare, femeia recunoaște, că acum fetița ei este vectorul de viitor. “Timp de o lună nu mă puteam impune să-mi iubesc copilul. Eu cred că specialiștii din domeniul sănătății trebuie să dea dovadă de mai multă empatie atunci când anunță o tânără mămică, că a adus pe lume un copil cu dizabilități.”

Doina Losețchi este mamă a trei copii. Fetița ei mai mare este diagnosticată cu Sindromul Rett . De 11 ani, femeia este într-o cercetare continuă pentru a îmbunătăți starea de sănătate a copilei ei. Timp de 5 ani, a perindat toate instituțiile medicale de la noi în căutarea unei soluții, însă în zadar. Declară că a pierdut 5 ani “prețioși” din viața fetiței ei, timp în care a încercat și experimentat sute de metode de tratament. Între timp starea ei de sănătate s-a agravat: “Eu am deschis internetul, am descris simptomatica, am găsit denumirea bolii copilului meu, am ieșit din țară și mi s-a spus diagnosticul”.

Odată diagnosticat „cu nevoi speciale”, un copil din Moldova are șanse minime să se integreze în societate. Iată de ce, nouă mame – părinți, Avocații Drepturilor Copiilor cu Dizabilități, și-au povestit experiența în cadrul brunch-ului, în speranța că vor fi auzite.

Bea Ferenci, Consiliera în Drepturile Omului, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului din Moldova: “În prezent, în Republica Moldova avem 180 000 de persoane cu dizabilități dintre care 12 000 sunt copii. Dreptul la sănătate și la îngrijire medicală specializată a copiilor cu dizabilități nu este un aspect care să se poată negocia. “

Nelly Revenco, reprezentanta comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății în pediatrie: “Suntem reflecția societății noatre. Da, avem lacune în comunicare, avem nevoie de un exercițiu de comunicare dar protocoalele de sănătate nu sunt perfecte”

Reprezentanții ONG-urilor active în domeniul drepturilor omului susțin că legislația actuală este discriminatorie în raport cu copii cu dezabilități. Legile existente nu interzic, dar nici nu favorizează susținerea copiilor cu nevoi speciale. Ignorați sau chiar respinși de sistemul de sănătate, copiii cu dizabilități își pierd, încet-încet, dreptul la o viață normală.

Evenimentul s-a desfăşurat inclusiv în contextul celebrării a 30 de ani de la adoptarea Convenţiei ONU pentru drepturile copilului.

Text: Elena Țurcanu

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Știri

Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Cine câștigă, potrivit datelor aproape finale

Maia Sandu – 55,26%, Alexandr Stoianoglo – 44,74%. Cel puțin așa arată datele după procesarea a 2210 de procese verbale din cele 2.219, echivalentul a 1.672.614 de voturi.  A fost o răsturnare de situație, după ce candidatul înaintat de PSRM era în față, potrivit anunțării primelor rezultate. Astfel, potrivit informațiilor oferite de Comisia Electorală Centrală

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6