Lumea prin ochii unui fotograf! Interviu cu Tatiana Marcu despre succes și inspirație.

tatiana marcu despre pasiunea pentru fotografie
De 12 ani face cu aceeași pasiune și la același nivel de top fotografii de diferite genuri. Vorbim despre Tatiana Marcu, fotografa care a devenit o personalitate în domeniu și a ajuns să fie recunoscută în public. Atenția pentru detalii, perfecționismul și capacitatea de a se conecta empatic cu cei pe care îi fotografiază au produs un portofoliu remarcabil. Este o fire deschisă, cu simțul umorului dezvoltat și implicată în ceea ce face, dar mai bine vă las să o descoperiți și voi!

Fotograful zilelor noastre este pictorul de altădată. Întotdeauna caută să transmită prin fotografie frumusețea naturală a peisajelor, a oamenilor emoțiile și trăirile transmise de aceștia. Când te-ai apucat de fotografiat și ce te-a determinat să faci asta?

Fotografia mi-a surâs pe când aveam 18 ani. În 2008 pentru prima dată când am început să fac cunoștință cu un aparat de fotografiat făcând poze pentru acte, atunci am învățat și diferite programe de editare a pozelor. Am exersat foarte mult, mergeam la ședințe foto, iar asta îmi aducea o satisfacție nemaipomenită. Peste 2 ani  am decis să o fac la nivel profesional. Am învățat totul de una singură nu am urmat un curs în acest domeniu, dar mereu am urmărit cu atenție ceea ce au făcut alți profesioniști”.

Cum lucrezi cu persoane mai timide, în fața aparatului?

 ”Sunt conștientă de faptul că, nu toți își pot expune stările, emoțiile în fața aparatului de fotografiat, dar mereu mă strădui să-i încurajez cu sfaturi referitoare la poziția corectă și alte detalii pentru a avea o colaborare reușită. Desigur când lucrezi cu persoane fotogenice, rezultatul este unul bun și este mai ușor, cu puțin efort atât din partea mea, cât și a clientului. Dar așa cum îmi plac provocările intervin de fiecare dată. Iubesc să surprind emoții, mimici și stări diferite”.

Care este principala, sau cea mai des întâlnită problemă pe care o întâmpini cu clienții?

Are o mare legătură aceste 2 întrebări între ele, fiindcă cele mai mari probleme întâlnite este respectul și încrederea. Trebuie să existe o corelație între client și fotograf, scopul e beneficiul reciproc. Clienții trebuie să respecte timpul și munca fotografului, căci în condiții stresante pozele pot avea de suferit”.

Ce ar trebui să urmărească oamenii când caută un fotograf pentru evenimentul lor?

Cei ce caută un fotograf, trebuie să analizeze bine portofoliul, iar la prima  conversație/ întâlnire să solicite poze de la un eveniment cap-coadă. Ar fi bine să atragă atenția și la recomandările persoanelor care au apelat la cineva anume. Deseori fotografii au un portofoliu bogat, poze frumoase pe rețelele de socializare, însă la eveniment se lasă de dorit atât atitudinea lui față de clienți, cât și rezultatul final”.

Să faci fotografii înseamnă să-ţi eliberezi lumea pe care o ţii ascunsă în tine. Să arăţi tuturor cum văd ochii tăi şi mai ales să creezi noi poveşti în care ceilalţi să se regăsească“.

Copiii sunt cei mai sinceri, emotivi și anume acest lucru îmi place să surprind în pozele cu ei. Exersez mult pe copiii mei în ultima perioadă și este adevărat că, uneori pentru o poză reușită la final este nevoie de mult timp și răbdare”.

Fotografia capturează frumusețea vieții, iar Tatiana știe să surprindă cele mai impresionante clipe și emoții. Cu timpul, a ajuns să îşi creioneze un stil aparte.

Am evoluat lucrând cu mulți fotografi buni din punctul meu de vedere, dar eu vreau să cresc mai mult și promit să o fac. Am participat și la seminare, workshop-uri, însă schimbul de experiență între alți colegi de breaslă cu ani în spate m-a ajutat foarte mult. Astăzi, dețin un studiou foto, locul unde eu zilnic muncesc pentru noi progrese și reușite”.

N-ai avut pînă acum momente în care să te plictisească fotografia ?

Niciodată nu m-a plictisit fotografia, însă am avut perioade când am zis că renunț. Acest lucru s-a întâmplat atunci când am născut cei 2 copii ai mei și am făcut pauze de câte un an pentru fiecare. Fotografia evolua, iar eu aveam impresia că nu voi face față reluând din nou tot, ședințele foto, evenimentele. Dar, acest lucru era doar o iluzie, gânduri profunde căci când luam aparatul de fotografiat în mână mă îndrăgosteam din nou de ce vedeam pe ecranul acestuia”.

Să presupunem că, din instrumentarul fotografic ar dispărea pentru un timp posibilitatea de a edita pozele și ar trebui să le transmiți așa cum au ieșit în momentul în care ai apăsat pe declanșator. Cum crezi că ar fi situația asta? Depinzi în mare măsură de postprocesare?

Sigur că, ar fi diferite fotografiile dacă nu aveam posibilitatea să le edităm. Dar trebuie să menționez că, dacă pozele sunt într-o lumină corectă, se primesc superbe din start. Acum la acest capitol s-a evoluat mult și nu aș putea să ofer poze clientului neprelucrate, mereu pe toate le editez și da, eu depind de postprocesare. Cu siguranță m-aș descurca, însă pentru mine un moment de liniște și inspirație sunt clipele în care editez și analizez munca mea”.

Cele mai importante elemente  care stat la baza carierei sale au fost răbdarea, atenţia la detalii, perseverenţa şi nu în ultimul rând criticile, inclusiv a soțului care la fel ”îmbrățișează” meseria de fotograf. Împreună sunt o echipă care se susține și ajută reciproc.

Aș zice că nu e ușor, dar nici imposibil. Mereu ne trezim cu mici critici unul față de celălalt. Este interesant”!

FOTOGRAFIA – o pasiune care nu moare niciodată!

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6