Este mamă, activează în domeniul educației-educator și profesoară de limba germană. Este energică, optimistă și cu idei multe și frumoase. Din mâinile artistei ies lucrări handmade create cu migală și multă dragoste. Vorbim despre Svetlana Tofilat, originară din satul Tocuz, raionul Căușeni, care ne spune ce înseamnă pasiunea pentru creațiile lucrate manual și unde poți ajunge dacă faci totul din dragoste.
Eram în clasa a VI-a când m-am înscris la cercul “Mâini dibace” și de atunci a început “nebunia”. Din primul an am participat activ la expoziții, inițial croșetam foarte mult și multe lucrări le dăruiam rudelor, prietenilor. Abia în primul an de facultate am început să primesc comenzi, pentru vânzare. După licență sunt Traducător, după masterat sunt profesor de germană-franceză, însă, la moment activez într-o instituție de educație timpurie. Am reușit să practic toate 3 meserii și vreau să zic că fiecare are un farmec aparte. Fiind în calitate de educator îmi este mai ușor să creez, deoarece lucrez cu copiii zilnic și mă inspir de la ei.
Bunica de pe linia tatălui avea pasiunea cusutului
Dar, cel mai mare impact asupra talentului meu l-a avut d-na Svetlana Burlacu, profesoara mea de la cercul “Mâini dibace”. O bună perioadă de timp, această doamnă a fost tot universul meu- părinții erau plecați peste hotare, eu eram în clasa a VI, pe atunci nu era atât de dezvoltat internetul ca sa pot comunica cu părinții, așa că ziua frecventam cercul de creație, iar seara o sunam și îmi explica cum să fac mâncare. Tot ce pot acum , este pe bună dreptate meritul dumneaei. Chiar recent am sunat-o să îi transmit sa urmărească emisiunea la care am fost invitată și să îi mulțumesc încă o dată pentru tot sufletul depus în talentul meu. Știți ce mi-a zis? ” Eu am dat tot ce am știut, totul a depins de tine, de potențialul tău, de măiestria ta”.
Cât timp dedici creațiilor?
Timpul pe care îl acord pentru meșterit depinde de mulți factori. Când era Stefan mic, meșteream doar când dormea, acum cos peste tot, dacă merg la medic și trebuie să aștept rândul, eu cos. Mereu am ocupație. Nu pot să spun o cifră concretă, căci mai am și 2 servicii și cumva încerc să combin serviciile cu acest hobby al meu.
Sunt atât de minuțios lucrate. Spune-mi de unde te inspiri?
Inițial croșetam căciuli și ciorapi pentru bebeluși, fețe de masă, apoi am început să confecționez nume decorative, Ciuboțele personalizate pentru cadouri de Crăciun, oușoare pentru dulciuri de Paști, icoane brodate cu biser pe pânză și pe suport de lemn, coșulețe din bandă textilă, rame foto personalizată. Orice, dar absolut tot fac cu suflet. Ca să faci toate acestea, e nevoie de răbdare, calm, fantezie, imaginație. Și desigur rapiditate, pentru a livra la timp comenzile.
Majoritatea clienților sunt din Republica Moldova, fac livrarea prin oficiul poștal, în Chișinău livrăm la domiciliu. Pentru România la fel livrăm prin curier. Clienților din Europa le trimitem prin autocar sau livram comanda la rude și ulterior aceștia trimit coletul. De fiecare dată creez ceva de parcă aș face o lucrare copilului meu. Depun mult suflet și când primesc poze de la clienți, le numesc “hrană pentru suflet “. Căci, la drept vorbind, chiar e o parte din sufletul meu în fiecare lucrare. Deviza paginii mele de creație este ” CreativeMom- Creat cu suflet” Este o deviză aleasă de urmăritorii mei.
Cea mai complicata lucrare?
Mi-a scris o colegă din liceu că are nevoie urgent de un decor, numele Amelia. Mi-a scris seara, iar următoarea seara trebuia să meargă în vizită la bebiță. Am spus ferm că voi reuși să fac lucrarea, dimineața la 6 eu deja lucram, iar la 18 eram la autogară să livrez comanda. Alt caz – am confecționat un decor mai simplu în 2 ore, mămica mi-a scris că vrea decorul , dar are nevoie urgent, până a făcut cumpărături pentru botez decorul a fost gata.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?