div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

La ce oră ar trebui să adoarmă copiii care merg la grădiniță și la școală?

Deseori, educatorii sau profesorii se plâng că cei mici ajung obosiți dimineața și sunt capricioși. Potrivit specialiștilor, soluția este ca copiii să respecte orele de somn, fiind desigur îndrumați de părinți. Se ştie cât de importantă este respectarea programul de somn când vine vorba de cei mici. Dar câte ore trebuie să doarmă copilul în funcţie de vârstă?

În timp ce unii copii sunt mai somnoroși, marea majoritate are nevoie de somnul de bază. Asta ar fi regula principală după care să te ghidezi în organizarea programului de acasă. Mai ales că lipsa somnului este unul dintre cele 6 motive pe care specialiștii le includ pentru a explica eșecul școlar.

Pentru a dormi suficient noaptea, rutina este cel mai bun aliat al nostru. Un alt factor de care trebuie ținut cont este eliminarea tabletelor, a jocurilor video și a televizorului înainte de a merge la culcare. Cel mic trebuie obișnuit să se culce în fiecare seară la aceeași ora. Pentru a afla cât ar trebui să doarmă un copil s-au luat în considerare datele Academiei Americane de Pediatrie publicate în “Journal of Clinical Sleeep Medicine.”

La ce oră trebuie să se ducă copilul la culcare?

De la 3 la 5 ani

Cel mic trebuie să doarmă între 10 și 13 ore pe noapteDacă copilul trebuie să se trezească în jurul orei 07.00-07.30 se recomandă să adoarmă seara între orele 20:00 și 20:30.

De la 6 la 7 ani

Timpul de somn scade treptat. La această vârstă, copilul doarme de obicei între 11 și 12 ore pe noapte. Se recomandă ca acesta seara să se culce între orele 20.00-21.00 pentru a se putea trezi cu ușurință dimineața.

De la 8 la 9 ani

Este nevoie de 10 -11 ore de somn pe noapte. Așa cere, de obicei, corpul copiilor la această vârstă. Pentru a se trezi la 7.30 într-o formă bună, este necesar să se culce la ora 21.00 în fiecare seară.

De la 10 la 12 ani

Copilul se apropie de adolescență, iar nevoia de somn continuă să scadă. Va fi suficient să doarmă între 9 și 10 ore. Acum ora de a merge la culcare poate fi amânată până la 21.30.

Și la sfârșit de săptămână?

Multi părinți profită de weekend și le permit copiilor să meargă mai târziu la culcare. Nu este cea mai bună alegere. Și asta pentru că, organismul celui mic este sensibil la modificările rutinei de somn și poate fi dificil pentru el să adoarmă când începe din nou săptămâna.

Cât de important este un somn odihnitor?

Bine de ştiut este că, un copil are nevoie de acelaşi interval de somn în fiecare noapte pentru o bună dezvoltare, dar şi că odihna din acele ore să fie una de calitate.

Printre factorii care pot afecta somnul la copii se numără folosirea pentru perioade mai lungi de timp a calculatoarelor/tabletelor/telefoanelor mobile (cu atât mai mult înainte de ora de culcare), cât şi uitatul la televizor.

Doctorul Sarah Loughran, cercetător în domeniul somnului în cadrul Universităţii Wollongong din Australia, recomandă folosirea dispozitivelor a căror lumină se reduce treptat, fapt ce favorizează formarea rutinei somnului. Indicat este şi să nu existe dispozitive electronice în dormitorul copilului, dar şi ca acesta să se joace cât mai mult înainte de ora de culcare pentru a avea parte de un somn mai odihnitor.

Nu ezita să faci modificări în ceea ce priveşte programului de somn dacă observi că micuţul nu doarme suficient de mult sau dacă se trezeşte mai mereu obosit. De asemenea, bine este să eviţi activităţile care îl pot stimula şi mai mult înainte de ora de culcare. În timp ce unii copii au nevoie de mai multe ore de somn, alţii au energie chiar şi atunci când dorm mai puţin.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6