Rodica Postica, o tânără din satul Costești, raionul Ialoveni a pus pe picioare, în propria casă o mică afacere cu păpuşi handmade. Acestea au chipul fetiţelor pentru care sunt realizate şi ajung atât în ţară cât şi în străinătate. A făcut din pasiunea ei o afacere handmade care se bucură de mare succes, o poveste pe care o aflăm împreună în continuare.
“Păpușelele Mashka nu sunt simple creații. În fiecare dintre ele se află o bucățică din sufletul meu, plăcerea și dragostea mea depusă pe parcursul confecționării. Ele sunt niște păpușele terapeutice care redau starea de suflet trăită la moment a fiecărui dintre noi”.
Cum ai început să confecționezi păpuși?
„Am finisat facultatea de marketing și logistică. Sunt mamă a doi copii. Timp de 8 ani am activat într-o companie de telecomunicații, în front line. Pasiunea mea a început când m-am eliberat din funcție(în 2018) pentru a activa în afacerea de familie alături de soț. Nu eram obișnuită să fiu stăpână pe timpul meu, îmi părea că, am prea mult timp liber, respectiv trebuia să îl umplu cumva.
De mică am crescut printre ațe, ace și stofă. Mama fiind croitorită/cusătoreasă mereu confecționam hăinute la păpușele.Prima păpușica am confecționat-o după ce am vizionat un tutorial de pe YouTube. Apoi am urmat un curs fizic și nu doar unul. Pe parcursul acestor doi ani au mai urmat încă aproximativ 6 cursuri online de la diferiți meșteri. Am modificat detalii, tipare, până am ajuns la actualul tipar care îmi aparține 100%”.
Rodica ne-a prezentat toți pașii comuni în realizarea unei astfel de păpuși. Pe lângă materiale de înaltă calitate, meșterița mai adaugă în fiecare creație pasiune și dedicație-elemente care transformă orice lucrare într-o adevărată operă. Și nu exagerăm! Cine ar avea răbdarea să petreacă câte 8-12 ore pentru a da viața unei păpuși atât de minunate.
„Procesul de creație a unei păpușele începe cu buna dispoziție că de altfel nu apare inspirația. Dacă să vorbesc despre etapele practice ale confecționării, atunci o păpușică începe cu tiparul corpurilor care este aranjat pe stofă, mai apoi cusutul lor, umplerea cu holofiber( și aici trebuie să fie de o calitate corespunzătoare, de altfel se formează așa-zisa “păpușa cu celulită”).
Este una dintre cele mai migăloase etape. Urmează închegarea corpurilor, prelucrarea cusăturilor și a nodurilor pentru a nu risca desfacerea detaliilor. Și cea din urma etapă , cea mai inspirațională este “îmbrăcarea” păpușei. Acesta este momentul când combinațiile de nuanțe, jocul detaliilor și rezultatul final îmi aduc plăcerea cea mai mare”.
„Sunt atentă la calitatea stofei, pe care o procur din străinătate, la noi nu este. Holofiber pentru umplerea corpurilor, multe nuanțe de ață, ace, năsturei și mereu sunt în căutare de stofă cu imprimeuri mărunte. Mai folosesc piele naturală pentru încălțăminte, gentuța. O mare parte dintre materiale le procur din Moldova, iar alte detalii din străinătate. Părul păpușelelor este sintetic sau natural(de Căprița, oaie ) prelucrat special pentru a fi aplicat modelelor”
De la pasiune, la business e doar un pas!
„Numele păpușelor și ceea ce am fac am ales în cinstea mamei mele, Maria. Mai apoi, toate păpușelele mele sunt botezate după fetița/ domnișoara/doamna care urmează să o primească în dar. Însă până atunci toate sunt Mashka Mea. De-obicei confecționez câte 5-6 corpuri odată, însă dacă ar fi să fac o singură păpușica, este necesar de vreo 5 ore. Oarecum programez o zi pentru fiecare model.
Cel mai important este să îți placă ceea ce faci, doar așa o sa fie nu “lucru” handmade ci o “plăcere”. Mai mult ca atât mie îmi aduce calmul și liniștea sufletească. Sunt momente când nu îmi iese ceva la croială și le las balta pur și simplu ca să revin mai târziu cu noi forțe. Inspirația apare odată cu momentul când iau în mână o bucățică de stofa, sau o căciuliță , sau o pereche de papucei și încep să potrivesc restul detaliilor”.
“Meșteresc acasă, într-o odăiță cu multe dulapuri, toate pline cu materiale asta și îmi permite să muncesc la orice oră”
„Nu am niciodată un tipar în gând atunci când încep combinarea detaliilor. Altfel stă treaba când primesc comenzi despre cum ar dori să fie păpușica( nuanța hăinuțelor, culoarea, forma părului și alte mici detalii). Evident că, în acest moment pun la dispoziție câteva variante ca persoana să își aleagă combinația cea mai potrivită a detaliilor. Solicitările de genul: ”vreau o păpușica exact ca asta …” nu le pot realiza în 99% dintre cazuri, din motiv că, majoritatea detaliilor le am în câte 2-3 exemplare maxim. Lucrările handmade niciodată nu o să le poți găsi în doua exemplare identice, indiferent de faptul ca este făcut de aceleași mâini, același meșter.
Sunt zile când le petrec de dimineața până seara cu acul în mână și sunt zile când nu petrec nici un minut în fața mașinii de cusut”.
Creațiile meșteriței au ajuns să fie apreciate și peste hotarele țării!
„Am clienți din toate colțurile lumii. Sunt moldovenii sau romanii stabiliți peste hotare, dar și originarii din țările respective. Păpușelele Mashka au ajuns în Canada, SUA, Irlanda, Rusia, Germania, Italia, Marea Britanie, Spania, Franța, Belgia, Grecia, Chile, Norvegia însă cele mai multe rămân în Moldova și România.
Confecționarea păpușelor este mai mult un hobby, dar având în vedere că, petrec foarte mult timp aici și tind să fiu și să rămân mai bună decât eram ieri, la fel investițiile în produse și materiale care nu sunt nici pe departe ieftine pot să spun că, ar putea deveni o eventuală afacere. Și da, poți trăi din creațiile handmade dacă îți faci cercul de clienți care îți apreciază munca și te recomandă altor persoane”.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?