Interviu cu Mihaela Ceban, moldoveanca stabilită cu traiul în Marea Britanie: Aici e casa mea

Mihaela Ceban este o tânără originară din Republica Moldova care acum aproape șase ani a ales calea străinătății. Pe atunci avea doar 21 de ani, o adolescentă cu vise și speranțe mari într-un viitor mai bun. Astăzi, a ajuns să activeze în domeniul care îi place, își face studiile și se bucură din plin de viață alături de familie. Cum e să te descurci într-o țară străină, fără ajutor și sprijin, cum i se pare Marea Britanie dar despre rolul de mămică, am discutat într-un interviu pentru rubrica Diaspora.

Mi-am făcut studiile la Chișinău, iar paralel munceam la McDonalds full time și part time la o companie privată italiană. Văzând cât de greu îmi era sa învăț și să muncesc în 2 locuri am decis sa încerc ceva nou (eu fiind mereu deschisă spre noi provocări). Am intrat în lumea Facebook-ului unde am găsit o persoana cu suflet mare care m-a ajutat să încep totul de la 0 în Marea Britanie, țara pe care mi-am dorit dintotdeauna să o vizitez și de ce nu să locuiesc aici. Am plecat în UK pe 15 Martie 2017 și acum țin minte, având doar 21 ani a fost o adevărată provocare. Decizia de a pleca de acasă a fost una spontană și rapidă, cumva am luat totul în glumă și nu am realizat decât atunci când m-am trezit la Londra. Am avut o depresie severă și m-am obișnuit cam greu cu acest mod de viață, mai ales că nu am avut persoana potrivită alături pentru a fi înțeleasă și ajutată să ies din starea în care intrasem.

Începutul a fost greu, dar Mihaela nu s-a dat bătută.

Odată ajungă aici am muncit ca orice altă femeie la curățenie, la hotel, dar după câteva luni am muncit în calitate de chelneriță, ca mai apoi să mi se ofere jobul de Coordinator & Guest Relations in Conference and Events (Coordinator și persoana care întâmpina oaspeții diferitor evenimente și conferințe care aveau loc). Ceea ce îmi place mult aici este ca indiferent de studiile și experiența avută tuturor li se oferă șansa egală de a munci aici oriunde dorești.

Dacă în 2017 curățam WC-urile hotelului, în 2018 aveam șansa de a modera evenimente la costum. Ulterior am aplicat la studii aici în UK în Turism și Ospitalitate, dorind să dezvolt domeniul în care munceam, dar pandemia a avut alte planuri cu mine, așa că studiile mi le-am continuat, dar de la muncă au fost concediați 80% din personal din cauza situației de atunci. Vestea nu a fost una rea pentru mine deoarece am devenit m amă și asta a fost o schimbate radicală și mult așteptata pentru mine. Stând acasă mă simțeam din ce în ce mai neajutorată pentru că nu contribuiam nicidecum la bugetul familiei, de aceea am încercat multe variante de a face bani online în care nu m-am regăsit.

Mihaela nu și-a uitat rădăcinile și crede cu prisosință că poate avea acasă ceea ce acest pământ i-a oferit și anume servicii de înaltă calitate, posibilități financiare mai bune și creștere profesională indiferent de studiile pe care le ai.

Recent am început să activez într-un domeniu care necesită multă comunicare cu persoanele din UK, ajut oamenii de aici să facă studii exact așa cum o fac și eu, și îmi doresc să ajut câți mai mulți pentru că este o experiența foarte frumoasă și diferită de Moldova, chiar recomand tuturor din Marea Britanie să facă acest lucru, au instituțiile engleze metodele lor de a face viața studenților mult mai interesantă și unică.

Migrația e parte din viața fiecăruia, iar Mihaela povestește că deși dorul de casă e mare își dorește să trăiască în Marea Britanie.

Marea Britanie este țara care mi-a oferit șansa de a îmi dezvolta independența, de a crește în carieră și de a îmi crea o familie frumoasă pe care o iubesc enorm de mult. În tot acest timp UK a devenit a 2 casa a mea și mi-ar plăcea enorm să locuiesc aici, unicul impediment este părerea mea cu cea a soțului. Avem multe în comun însă părerea de a rămâne sau nu aici este diferită. Soțul vrea acasă, eu vreau aici, din acest motiv durează până luam o decizie, dar eu am încredere în persoana de alături așa ca probabil o să urmăm decizia lui, totuși nicăieri nu este mai bine ca acasă, unde sunt părinții, rudele și tradițiile care nu se uită și se respectă an de an. Mi-ar plăcea să îi arăt fetiței mele tot ce am trăit eu în copilărie.

Migrarea este o a doua șansă pentru cei care nu își realizează visurile acasă, dar devine ca un drog și nu mai poți reveni înapoi de unde ai pornit. Cel mai mare minus cu care se confruntă oamenii în această țară este medicina, deși eu mereu am avut doar experiențe frumoase și chiar m-am obișnuit cu sistemul lor. Însă oricum mereu când plec în Moldova verificările de rutină la medici sunt pe primul loc.

Atunci când îți dorești ceva cu adevărat visele devin realitate. Însă, ai nevoie să muncești și să te dedici în totalitate. Tânăra mămică este și o inspirație pentru cei peste 15.000 de persoane care o urmăresc pe rețelele de socializare. Instagram a devenit pentru Mihaela sursa directă prin care poate povesti și relata din viața și țara în care se află.

Întotdeauna am avut pasiunea de a posta pe rețelele de socializare de aceea la moment duc un blog pe Instagram de aproximativ un an unde mă împart cu viața mea de zi cu zi, așa cu bune și rele eu arăt pentru că nu tind sa promovez viața perfectă, eu arat de fapt realitatea și mă bucur că cei care mă urmăresc o fac pentru ceea ce sunt și trăiesc. De asemenea, am o pagina de TikTok cu câteva zeci de urmăritori pe care am crescut-o datorită soțului meu care mă bătea la cap să fac content acolo pentru ca așa mă va vedea mai ocupată. Dacă mă gândesc să descriu o zi din viața mea, îmi dau seama că fiecare zi diferă și nici una nu este la fel. Într-o zi pot alerga grăbită să o duc pe Maia la grădiniță, mai apoi eu la universitate, altă zi putem lenevi în pat pana la 8/9, altă zi ne ducem la activități pentru copilași cu Maia, alte zile mă axez doar pe curățenie și mâncare, iar altele doar pe colaborări și muncă. Dar, mă strădui să fiu activă și zi de zi să învăț ceva sau sa fac ceva util nu doar familiei dar și pentru mine pentru că o mamă și o femeie împlinită înseamnă o familie fericită.

Instagram/Mihaela Ceban

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6