Pandemia globală de Coronavirus a “trimis” multe familii în sânul naturii! Impuși de restricții și izolare, oamenii au decis să schimbe apartamentele confortabile cu case la sol, spațioase și amplasate în oaze verzi de relaxare. Care sunt tendițele 2020 în materie de design interior și cu ce propuneri vin specialiștii, am aflat de la designerul Tatiana Stratulat care activează în acest domeniu de 15 ani.

Trecem printr-o perioada plină de incertitudine. Ritmul vieții a încetinit și a luat o altă întorsătură. Partea bună e că anume această pandemie a ajutat omenirea să se întoarcă cu fața către natură. Acest trend l-au resimțit în primul rând specialiștii din domeniul designului interior, care au fost luați cu asalt de doritorii de a aduce natura, libertatea și aerul curat în locuințele lor.
Pandemia a afectat mai toate domeniile de activitate. Însă, în cazul nostru, al designerilor, pandemia a fost resimțită în mare parte prin dorința clienților de a schimba apartamentele pe locuințe particulare la sol, case individuale cu grădină, bazin ș.a. Legătura oamenilor cu natura și nevoia de a ieși în aer liber, este mult mai puternică decât credeam noi. Acum prioritățile s-au schimbat: propunem clienților sustenabilitate, simplitate și culori inspirate din natură. În acest an, tendințele în amenajări interioare sunt dictate și de factori precum confortul și dorința de a face viața casnică una mult mai ușoară. Viteza cu care se dezvoltă și accelerează acum totul în jur – fac clineții să opteze pentru o locuință sigură, inteligentă și manevrabilă.
În contextul situației globale, având o predispoziție clară pentru stilul natural, care sunt alte genuri preferate de designeri pentru 2020?
Pe lângă stilul natural, un loc aparte în lumea designului, îl are stilul contemporan și desigur cel eclectic – care reunește două sau mai multe stiluri de design. Această combinație este cea mai bună soluție, perfect adaptabilă oricărei încăperi. Stilul eclectic, spre exemplu, reprezintă un mix haotic între mai multe stiluri de amenajare, care va salva de cele mai multe ori pe cei care nu se hotărăsc la un stil anume. În scopul de a realiza o conexiune armonioasă între obiecte/accesorii diferite și contradictorii ca aspect, ghidăm clienții după cele mai simple reguli folosite de toți designerii și arhitecții de interior.
În paleta cromatică 2020 folosită de specialiști, se regăsesc nuanțele reci, marine, precum albastru și verde, care aduc în centrul atenției natura și atmosfera relaxantă. În acest context, Tatiana, se ține cont de culoarea anului declarată de Institutul Pantone?
Culoarea anului 2020, după Institutul Pantone, este considerată albastrul clasic. Însă, implimentarea acestei culori în interiorul locuințelor nu este deloc ușoară, albastrul clasic fiind în mentalitatea clienților perceput ca o culoare rece și închisă. Din acest motiv, designerii folosesc această nuanță dozat și de obicei în accente mici coloristice (gen: perne, stofe, decor). În ultimii 20 de ani, culoarea anului aleasă de Institutul Pantone a influenţat dezvoltarea de produse şi deciziile de cumpărare în industria modei şi a designului interior şi industrial. În contextul pandemiei, întreaga lume a designului, și nu numai, începe să comunice prin limbajul culorilor. Culoarea devine un mijloc de comunicare între designer și producător, între retailer și client. Astfel, se promovează trenduri, se stabilesc concepte și se conturează perspective noi în lumea designului.
Abstract și geometrie! Războiul formelor în designul interior în 2020! Pe ce se pune accent?
Mai corect spus – abstract sau geometrie, dar de fapt este o chestie individuală. Folosim destul de des formele geometrice în proiectele noastre, mai ales cele liniare și rectilinii. Geometria pieselor de mobilier poate schimba complet impresia pe care un living sau un dinning o poate lăsa unui vizitator. Dincolo de faptul că piesele de mobilă care includ forme geometrice sau au în design-ul lor tipare geometrice sunt pe un trend ascendent în ultimii ani, acestea reușesc să atragă atenția prin marginile și liniile lor exacte. Surprinzător este modul în care aceste piese de mobilier, fie că vorbim despre o masă, un covor sau o oglindă, reușesc să se integreze în cele mai diverse stiluri ambientale.
Suprafețele texturate ocupă un loc de cinste în noile tendințe. Fie că ne referim la mobilier din lemn neșlefuit, la pereți acoperiți cu tapet reliefat sau la textile pentru casă din țesături prețioase și plăcute la atingere, texturile ocupă un loc de cinste în topul preferințelor designerilor când vorbim despre interioarele anului 2020.
De ceva timp încoace, cei mai mari producători de materiale de finisare pun accent pe texturile preluate și insirate din natură, cel mai des întâlnite fiind textura de lemn, marmura, piatra naturală, metal ruginit ș.a. Din acest motiv suntem într-un fel sau altul “îndrumați” să folosim aceste materiale în proiectele noastre. Designul biofilic, accentele rustic-chic sau noile interioare nordice, amenajările eclectic-glam sau retro, toate trebuie construite în jurul naturii – prezentă prin imprimeuri, tablouri sau prin materialele folosite. Per general, designul din pandemie, tinde spre simplitate, doar că mizăm deja pe calitatea obiectelor și materialelor folosite.
Indiferent, unde depășiți pandemia – într-un apartament urban sau într-o locuință rurală, echipa isecrete vă îndeamnă să aduceți natura în casele dumneavoastră. O viață avem! Colorată să fie în nuanțele sufletului fiecăruia în parte.
Tatiana, îți mulțumim pentru sfaturile utile și timpul acordat pentru interviu.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?