Vara, pielea are nevoie de o atenție și o îngrijire deosebită. Razele soarelui, temperaturile ridicate, umiditatea- toate acestea produc modificări. Iată de ce este important să îți adaptezi rutina de îngrijire și să folosești produse speciale pentru a combate problemele care apar sau se pot acutiza în acest sezon. Nu este un secret că, un ritual de frumusețe te ajută să ai un ten fericit, sănătos și plin de viață! Cezara Bolocan, medic dermato-venerolog, cosmetolog ne-a oferit câteva sfaturi cu privire la îngrijirea corectă a tenului în această perioadă!

”Pielea este cel mai mare organ al corpului și reprezintă mult mai mult decât un simplu înveliș. Pielea cântărește aproximativ patru kilograme și jumătate și îndeplinește o serie de funcții care ajută la menținerea sănătății. Este o structură complexă de țesuturi care lucrează împreună pentru a te proteja în mai multe feluri. În modul cel mai evident, aceasta formează o barieră de apărare. Astfel, protejează organele interne de invadatori străini, cum ar fi bacteriile și virusurile.
Indiferent de timpul de afară există câteva reguli obligatorii care ne ajută să menținem tenul curat, luminos și sănătos:
-Curățarea și demachierea tenului
-Exfolierea tenului
– Hidratarea tenului(foarte de actual și necesar pe timp de vară)”, susține Cezara.

Vara, problemele pielii sau așa cum sunt numite de specialiști, “dermatozele de vară” sunt foarte comune. Cele mai frecvente sunt arsurile solare. Cu toate acestea, există câteva maladii dermatologice care apar sau se pot acutiza în această perioadă.
”Din păcate un șir de maladii ne pot,, afecta” tenul pe timp de vară. Cel mai frecvente sunt:
1. De ordin alergic( înțepături de insecte- așa numite flebatodermii, dermatite alergice sau iritative de contact), alergii după contact solar. urticariile solare, dermatite după ingestia de fructe și sau legume cu potențial puternic alergic.
2.Infecțioase( Boala Lyme) eritemul ce apare după înțepătura de căpușă.
3.Maladii dermatologice cronice cu acutizări în sezonul estival:- acneea Mallorca, lupus eritematos, rozaceea, herpes, etc”.
Prevenire si tratare
”Majoritatea maladiilor dermatologice le putem preveni și este important să pregătim pielea la o evoluție cât mai lejeră a bolii propriu zise.
1) Folosirea cremei SPF 30-50 trebuie să devină un ritual obligatoriu. Aplicată pe zonele fotoexpuse cu 20’ până la expunerea la UV, scade dramatic incidența alergiilor solare, a acutizării rozaceei sau a Lupusului Eritematos
2) Dieta echilibrată cu minimalizarea ingestiei a alimentelor cu potențial alergic înalt
3)Purtarea hainelor cât mai deschise la culoare pentru a depistarea la timp a căpușei și adresarea de urgență la medic în caz de mușcătură de insecte
4)Evitarea folosirii produselor cosmetice cu conținut de uleiuri sau alte substanțe emoliente/grase. Acestea pot încărca tenul prin acumulare de sebum, ca rezultat se poate acutiza acneea
5) Evitarea expunerii la soare între orele 11-16, pentru a exclude absorbția pielii cu energie radiantă, declanșarea hiperpigmentației, sau a unui proces pre/ malign.
Adresarea la timp la medicul dermatolog poate ajuta mult tenul în lupta cu RUV, sau alte încercări estivale. Există atât tratament preventiv cât și măsuri ușor de aplicat pentru a reduce acutizările maladiilor cronice”.
Cum îngrijim corect tenul gras pe timp de vară?
”Tenul gras are nevoie de o îngrijire specială pe timp de vară:
– Alimentația sănătoasă și hidratarea sunt indispensabile.
-Gama de îngrijire trebuie radical schimbată cu cea din timpul rece( gelul de spălat va include și un gel de exfoliere, soluție tonică, urmată obligatoriu dimineața de cremă ce are o textură ultra-lejeră, tip gel/ crema cu SPF 30-50!
Pielea problematică cade pradă pigmentației foarte ușor. Seara respectați același ritual. Folosiți un gel de spălare, soluție tonică și o cremă lejeră pe bază de acizi. Nu folosim creme cu conținut de ulei, măști nutritive sau alte produse ,,grele” pentru ten. Pielea corect curățată, protejată de RUV și hidratată este un Must Do pentru un ten impecabil”!

Pentru o piele frumoasă și sănătoasă de la interior spre exterior avem nevoie de asemenea, în alimentația noastră de produse naturale bogate în vitamina A (ex. Roșii, morcovi), în complexul de vitamine B (cereale integrale, legume cu frunze verzi) și vitamina E (avocado, fructe oleaginoase (migdale, nuci, caju etc)).
Tu cum îţi îngrijeşti tenul vara?
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?