Îngrijirea danturii înainte și în timpul sarcinii. Interviu cu medicul stomatolog, Viorica Guțan.

Este foarte important pentru femeile însărcinate să își asigure o bună sănătate fizică, mentală și emoțională. Deoarece, modificările hormonale cresc riscul de apariție a bolilor gingiilor, care pot afecta sănătatea copilului aflat în plină dezvoltare, trebuie o  atenție specială și igienei orale. Mai multe despre îngrijirea dentară în toate etapele gravidității: înainte, în timpul și după sarcină, am discutat cu medicul stomatolog, Viorica Guțan.

Îngrijirea dentară înainte de sarcină

Prevenția este mesajul ce vreau sa fie auzit de fiecare femeie ce planifică o sarcină. Vizitele de rutina la dentist trebuie făcute odată la 6 luni: igienizarea profesională care presupune înlăturarea depunerilor dure și moi de pe suprafața smalțului. Igiena orală efectuată în condiții de casă, utilizarea periuței și pastei de dinți la recomandarea medicului”.

Îngrijirea dentară în timpul sarcinii și după

”Îngrijirea cavității orale înainte/ în timpul / după sarcină nu ar trebui să difere. Periajul dentar trebuie făcut cel puțin de 2 ori pe zi. În trusa de îngrijire orală trebuie să existe – periuța de dinți electrică pentru periajul dinților -periuța mecanică pentru curățirea limbii și obrajilor, irigator bucal pentru evacuarea spațiilor interdentare- apa de gură.

Adăugător chiar, dacă s-a ajuns la necesitatea de a realiza tratament stomatologic pentru a rezolva problema gravidei, se folosește soluție anestezică fără vasoconstrictor, dacă apare necesitatea de-a administra antibiotic, atunci neapărat se va cere acordul medicului ginecolog”, susține medicul stomatolog, Viorica Guțan.

Care este perioada în care tratamentul stomatologic trebuie evitat? Dar, cea optimă pentru efectuarea unei proceduri?

Sarcina este o perioadă deosebită în viața fiecărei femei și trebuie să acorde o atenție deosebită. Perioada de sarcină produce numeroase modificări întregului corp, nu ocolește nici problemele din cavitatea orală. Tratamentul stomatologic în perioada sarcinii este destul de restrictiv, cu precauție deservim graviduță în primul și ultimul trimestrul de sarcină”.

Gingivita afectează aproximativ 50% dintre femeile însărcinate.

Dintre problemele care se confruntă o gravidă pe perioada de sarcină enumerăm:

– gingivita de sarcină, care constă în inflamarea gingivală, sângerări gingivale și sensibilitate. – mobilitatea dentară, hormonii estrogeni permit o relaxare a ligamentelor și a articulațiilor, astfel încât acest lucru se produce și la nivelul ligamentelor periodontale care rețin dinții în os, astfel gravida poate prezenta o ușoară mobilitate dentară.

 – hiperplazii gingivale care se manifestă prin dezvoltare în exces a gingiei.

– apariția și dezvoltarea cariilor dentare în urma consumului sporit de alimente dulci.

Toate aceste afecțiuni sunt reversibile după ce se termină perioada de sarcină”, a mai adăugat medicul stomatolog.

Evitați în această perioadă alimentele bogate în carbohidrați, alimentele dulci, băuturi acidulate, pot provoca apariția și dezvoltarea cariei dentare. Tutunul și igiena precară vor agrava problemele deja existente”.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
interviu

Gaby’s cakes povestea unei tinere mămici a cărei pasiune de a crea torturi a devenit o mică afacere

Întotdeauna i-a plăcut să gătească, să combine diferite gusturi, culori, texturi. Marea pasiune sunt torturile pe care le concepe după rețete combinate și le ornează cu pricepere.
Extrem de modestă și muncitoare, Gabriela Mogîldea este mamă a trei copii care reușește să combine toate activitățile pentru a reuși să facă ce-și dorește.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6