div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Imunitatea în colectivitate; Igor Pletosu, medic pediatru: „ Frecțiile, compresele sunt interzise la copii; Pentru a scădea febra se indică metode fizice simple “

În primii ani de colectivitate, cei mici se îmbolnăvesc des deoarece intră în contact cu o mulțime de microbi și ajung să stea mai mult acasă decât la grădiniță. Pentru a le întări imunitatea medicul pediatru, Igor Pletosu recomandă imunizarea copiilor, administrarea Vitaminei D și zinc. Specialistul susține că, sunt acele măsuri simple și ieftine pentru a-i proteja de răceli, dar și de complicațiile acestora.

Toți copiii vin din familiile lor și sunt purtători de diverse microorganisme inclusiv viruși, iar în colectivitate fac schimb între ei de acești viruși. La primul contact cu un nou tip de virus imunitatea copilului reacționează, respectiv acesta poate manifesta simptome diverse, dar cel mai dese simptome respiratorii sunt tuse rară, strănut- care este o reacție de apărare, secreții nazale- mucușori, în forme ușoare”, a spus medicul pediatru.

Medicul pediatru, Igor Pletosu spune că, copiii cu febră sunt contagioși, de aceea nu se permite să frecventeze colectivități.

Febra este unul dintre simptomele ce apare când virușii sunt mai agresivi, e un indicator de gravitate, mai ales dacă scade greu cu antipiretic, are tendința de a reapărea mai des de cât la 4 ore, este asociată cu alte simptome ca tuse frecvență, respirație dificilă, geamăt, vomă, refuză alimentația, moleșeală, somnolență.

 Însă cel mai des ei fac răceli afebrile ceea ce reprezintă “antrenamente” pentru imunitate și nu reprezintă pericole pentru sănătate, ci mai degrabă beneficii, deoarece astfel se stimulează imunitatea, această menținându-se în tonus”, a mai adăugat medicul pediatru.

 Otite,  viroze intestinale, rujeolă, gripă sunt doar câteva dintre afecţiunile cu care cei mici intră în contact. Medicii susțin că, copiii din colectivități au dreptul să facă răceli fără febră în medie de 8 ori pe an și 1-2 ori cu febră, cu condiția că sunt cauzate de viruși, scrie jurnal.md

„Copiii mici din primii ani de viață nu ar trebui să răcească, doar ocazional, dacă vor fi în contact cu persoane bolnave din familie. Copiii care fac răceli cauzate de bacterii 2-3 ori pe an și mai mult deja necesită o atenție mai deosebită din partea părintelui și al medicului, pentru a depista cauza, cel mai des e vorba de imunodeficiențe, care necesită a fi precizate prin investigații specifice”, este de părere Igor Pletosu.

Pentru a ajuta copilul să reziste virozelor și răcelilor părinților le este recomandat să le asigure o alimentaţie sănătoasă şi echilibrată. Iar, alăptarea la sân se dovedeşte a fi un aliat în formarea sistemului imunitar.

Copiii născuți sănătoși, alimentați la sân minim 6 luni, vaccinați conform calendarului de vaccinare, sunt mai rezistenți la infecții. Dar totuși sunt măsuri nespecifice precum respectarea măsurilor de igienă personală, activități fizice corespunzătoare vârstei, alimentația sănătoasă conform vârstei, călirea, plimbările în aer liber în parcuri ce influențează pozitiv starea de sănătate a copiilor. Controlul stărilor limitrofe de către medic precum sunt carențele de vitamine și microelemente, sunt alt factor pozitiv care fortifică rezistența la infecții. De aceea trebuie să recomandăm suplimente când e cazul  precum preparate de fier, zinc, , seleniu, vitamina D, A”, a mai spus Igor Pletosu.

Una dintre procedurile populare vechi, la care apelează unii părinți și în sunt frecțiile cu spirt și oțet. Multe mame preferă să aplice această metodă deoarece, este naturală, dar medicii atrag atenția că această procedură se poate dovedi fatală.

„Frecțiile, compresele sunt interzise la copii, cu excepția umezirii pielii cu apă la temperatura camerei atunci când scădem febra. Inhalațiile sunt eficiente, însă doar medicul trebuie să le indice, deoarece deseori părinții le pot folosi când sunt contraindicate. Inhalațiile se folosesc ca metodă de administrare a unui medicament, de aceea medicul alege doza medicamentului, durata inhalației, cantitatea solventului.

Iar, frecțiile cu soluție de alcool etilic medicinal sunt contraindicate, copiii mici pot face chiar intoxicații deoarece pielea absoarbe bine alcoolul. Pentru a scădea febra se indică metode fizice simple – copilul se dezbracă cu pielea goală la temperatura camerei, pielea se umezește periodic cu apă curată, la 5-7 minute, 1-2 ore, se administrează paracetamol sau ibuprofen în suspensie, supozitoare, capsule, drajee, respectând dozele în dependență de masa corporală a copilului”, susține medicul pediatru, Igor Pletosu.

Semnele de pericol vital pe care fiecare părinte trebuie să le cunoască de la nașterea copilului sunt: copilul rău suge/ mănâncă, refuză minim 2 sau mai multe alimentații consecutive, are vome repetate mai mult de 2-3 în 1-3 ore, are scaune lichide, abundente – aceste stări duc la deshidratare, febra care nu cedează bine la antiperice sau se ridică mai repede de 4 ore.

Alterarea stării de conștiință – precum somnolență excesivă în perioadele când de obicei copilul nu doarme, sugarul nu se trezește sau foarte greu e trezit pentru a fi hrănit, convulsiile, pierderea conștiinței sau dimpotrivă hiperexcitație și agitație prelungită. Acesta sunt cele mai importante, dar evident că se pot completa cu situații precum traumatisme, suspecții de aspirare sau înghițire a diferitor obiecte, suspecții de ingestie sau inhalare a substanțelor cu potențial toxic, respirația frecventă, dificilă, zgomotoasă, supradozaj de medicamente”, menționează medicul pediatru.

Una dintre întrebările pe care și-o pune fiecare mamă este dacă poate face baie unui copil care este bolnav. Medicul pediatru, Igor Pletosu vine cu un răspuns:

Evident că copiii sunt îngrijiți în mod obișnuit, baia este parte a igienei personale. Nu se spală doar când este puseul febril, dar după ce febra scade, trebuie să băim copilul și desigur nu cu apă fierbinte, pielea copilului tot trebuie să respire”, susține Igor Pletosu.

Categoric nu ducem copiii în colectivitate când au febră, dar dacă au un pic mucușori sau puțin tușesc, dar sunt activi, energici, așa situații nu pot fi motiv pentru a absenta de la școală sau grădiniță, a mai spus medicul pediatru.

 „Unii copii pot avea tuse reziduală de la 2 până 7 săptămâni după o răceală, să aibă tuse de 5-15 ori pe zi, ceea ce este considerată ca o reacție acceptabilă. Dacă apar careva dubii sau suspiciuni, pentru ca părinții să fie mai liniștiți evident că pot face o vizită la medic care va clarifica situația concretă definitiv. Recomand părinților să fie vigilenți, să aibă grijă de sănătatea lor și a copiilor, pentru că sănătatea contează”, a mai adăugat Igor Pletosu.

Sursa jurnal.md

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Bebeluși & Copii

Zgomotul produs de copiii gălăgioși: soluții pentru vecini. Interviu cu psihologul Viorica Șaitan.

Unde se termină libertatea cuiva, libertatea înțeleasă sub forma sintagmei „la mine în casă fac ce vreau”?Trăim într-un mediu social în care vrem să ne simțim confortabil, respectați, apreciați pentru ceea ce facem, să nu ni se încalce anumite norme și valori. Aici vin cu o altă sintagmă „nu face altora ce nu ai vrea să-ți facă ție”.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6