Elena Crîșmaru a transformat pasiunea ei pentru croşetare într-o mică afacere. Cu multă migală şi imaginaţie, creează diferite lucrări coloarate și deosebite care pot fi personalizate după dorințele clienţilor. După 15 ani de activitate la o bancă comercială a fost nevoită din cauza pandemiei și restricțiilor impuse să renunțe, pentru a fi alături de copil. Dar asta nu a împiedicat-o să-și dezvolte pasiunea pentru domeniul handmade.
Dragostea pentru croșetat se învârte în jurul copilăriei, atunci când obişnuia să creeze haine pentru păpuşile ei. A fost o îndeletnicire care a început pe la vârsta de 10 ani.
Maternitatea ne oferă timpul care dorim să îl folosim frumos, iar atunci când oferă și plăcere de altfel cum a fost în cazul meu, am folosit acele clipe când copilul dormea ca o relaxare croșetând. Eu croșetez de când eram copil, cred că aveam vreo 9- 10 ani. M-a învățat o prietenă din căminul familial unde locuiam. Noi obișnuiam să stăm afară pe păturele și să ne jucam cu păpuși, să le coasem hăinuțe. Mi-a plăcut ce ieșea și am rugat-o să mă învețe și pe mine. Am îndrăgit să tricotez, dar andrelele mai puțin, la fel și brodatul. Adevărata pasiune a devenit croșeta, care de aproape 28 de ani mi-a devenit o adevărată alinare și oază de liniște.
O muncă necontenită
Am început cu șervețele, le făceam mici de diferite forme – pătrate, rotunde. Apoi am îndrăgit botoșeii, însă adevărata călătorie în lumea croșetei a pornit cu beretele undeva prin 2012, când o prietenă m-a întrebat dacă voi putea realiza asemenea creație. După prima lucrare, au urmat altele, iar de pe unele platforme unde căutam modele, care mă atrăgeau, le executam. Așa în colecția mea au apărut: căciuli pentru copii și maturi, botoșei și sandale pentru copii, păturele, mănuși, rochițe, body, genți, topuri, bentițe, cercuri, jucării pentru brad și altele.
Lucrul manual a devenit parte din rutina zilnică a Elenei, iar din mâinile ei dibace ies lucruri impresionante, de o frumuseţe rară.
Emoțiile ce le aduce lucrul handmade, cred că le înțeleg doar cei ce cunosc această lume. Atunci când creezi pentru cineva anume, depui o parte din suflet, îți imaginezi că lucrarea ta va bucura pe cineva atunci când va fi folosita, va aduce zâmbet și plăcere! Pe măsură ce o creație crește în dimensiune, apare o mândrie față de ce pot realiza și totodată semne de întrebare- oare va plăcea celui ce a comandat. Nu întotdeauna sunt satisfăcută de ce a ieșit și încerc să fac modificări, desfac și iar croștez așa cum imaginația mea îmi spune. Se dorește a fi perfect, dar perfecțiunea nu există!
În prezent, tot mai multe femei se dedică acestei îndeletniciri. Totuși, puține reușesc să se afirme, deoarece pe lângă timp și muncă e nevoie să îți placă ceea ce faci, iar fiecare lucrare să fie realizată cu dragoste și inspirație.
Pasiunea are timpul ei, iar mamă sunt 24/24, 7/7. Când băiatul era mic lucram în timp ce dormea ziua și uneori noaptea. Acum că el merge la grădiniță eu croșetez când am comenzi, în timpul zilei, iar când băiatul este acasă e mai greu, deoarece cere atenție, iar eu nu pot să nu i-o acord. De la jobul de bază am renunțat impusa fiind de situația pandemică, deși a fost deoarece am lucrat 15 ani în acel colectiv. Soțul fiind plecat peste hotare eu trebuia să fiu alături în orice moment lângă copil atunci când are nevoie.
Confecţionează aproape orice şi recunoaşte că deși este mai greu, poți obține un venit suplimentar și din creațiile handmade. E nevoie de răbdare, timp și atenție pentru a realiza o lucrare la cel mai înalt nivel, iar materialele calitative reprezintă un detaliu la fel de important.
Pasiunea de a croșeta îmi aduce un venit mic atât cât să acopăr cheltuieli zilnice, iar de la lucrările mai mari am reușit să achit și ceva rate lunare la credite. Afacere din Handmade cred că e posibil de făcut, dar nu în Moldova, e foarte multa muncă, necesită timp și dăruire, iar la noi nu este prețuit! Eu mai mult de 90 % din creații le-am făcut cadou, prietenilor/cunoscuților le luam bani doar pentru materiale, iar pentru muncă deja cât îi lasă sufletul. În timp, am învățat adevărata formulă de calcul a muncii Handmade, iar când spui ce sumă ar costa o lucrare mulți renunță.
Am zile că lucrez cum a-și fi la un job obișnuit, 8 ore continuu, cu mici pauze, dar în mediu 3-5 ore atunci când am comenzi. Un punct specific e că timpul îl organizez așa cum îmi doresc.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?