Elena Grădinaru: “ Clounella fără Elena Grădinaru ar fi doar un costum”!
Toată starea de urgență în sănătate publică care a cuprins întreg pământul, este un test al vieții dar și al rezistenței pentru fiecare dintre noi. Elena Grădinaru, fondatoarea celei mai cunoscute trupe de animație din țară -“Planeta Clounella” ne-a povestit despre cum rezistă în fața crizei de COVID 19, cum e să fii iubită și recunoscută de mii de copii, cât de apreciați sunt animatorii în Republica Moldova și cine a ajutat-o să se lanseze în afacere.
… să începem cu PREZENTUL și pandemia de COVID 19.
‘ Pandemia de COVID 19 ne-a afectat 100%. În această perioadă am prezentat spectacole online și au fost gratuite. Dar, am deschis un cont patreon unde până acum s-au acumulat donații din partea unor oameni buni și ne mândrim enorm de mult cu ei. E foarte emoționant când știi că aceste persoane ne-au oferit susținere, încredere, spriijin și vor să continuăm proiectul. Dar, asta nu e de ajuns pentru că, aveam de achitat pentru chirie, salariile echipei etc.
Nu știam cum să ținem mai departe echipa, noi fiind un teatru privat nu am avut niciodată o susținere din partea statului. Noi singuri facem decorul, costumele, scriem scenariile și aici sunt resurse de tot felul și asta era posibil doar din bilete. A fost și încă este complicat”.
Ella sau Elena Grădinaru este persoana care te înveselește și te face să zâmbești indiferent dacă ești mic sau mare. A pășit în lumea artei dintr-o întâmplare – în urmă cu 12 ani. Acum o cunoaște aproape fiecare copil și părinte, care au mers la spectacolele ei. Energică, veselă dar în același timp emotivă, știe totul despre zâmbet, fericire, dragoste și recunoștință. Anume aceste detalii au și stat la baza Planetei Clounella – o lume colorată în care poți fi cel mai bun!

”Am 32 de ani, sunt căsătorită și am două fete, sunt originară din orașul Rezina, am absolvit facultatea de contabilitate, economie, finanțe și bănci – acum sunt Clounella 🙂”.
Cum e să animezi și să dai suflet unei activități? Când a început totul?
”Universitatea de animație nu există 🙂 Acum 12 ani, când eram în căutarea unui job după facultate am găsit un anunț unde se căutau animatori. Habar nu aveam ce însemna asta, dar era scris că e lucru cu copiii, respectiv, m-am gândit că mă voi descurca – cu toate că nu aveam nici o experiență. Am fost angajată part-time, mergeam la petreceri și făceam distracție. În scurt timp, această companie nu a mai activat, iar eu am rămas cu experiența și plăcerea primită.
Fericirea mea și norocul meu este soțul. Sunt o fricoasă și nu iubesc să risc, iar opusul meu e soțul cel care a lansat ideea și afacerea, fără acordul meu deoarece eu spuneam că nu sunt pregătită. A creat un articol drăguț pe blog despre noi ca animatori și a inclus numărul meu de contact. Deoarece nu aveam nimic nici costum, jucării, boxă i-am zis că voi refuza comenzile. Atunci m-a luat de mână și am mers împreună să cumpărăm stofă și așa a apărut primul costum Clounella-în buline la care țin foarte mult și mii drag. După care, încet încet a început activitatea, dar tot el a pornit mai activ.
Cum s-a născut cel mai iubit nume de către copii – Clounella?
”Pe atunci aveam un grup de voluntari în domeniul sportului și printre ei era un băiat foarte bravo, Mihai, care îmi spunea Ella. Pentru mine voiam să găsesc un nume feminin de personaj. Și uite așa, din mai multe căutări, am combinat cuvintele cloun și ella. E un personaj inventat și creionat de noi, la baza căruia stă sinceritatea de copil, dragostea și ambiția. Deoarece copiii ne adoră și ne simt – avem un real succes, aceasta și este rețeta noastră condimentată cu magie, iubire și speranță”.
Cum este să fii animator pentru copii în Republica Moldova?
”Un animator trebuie să fie și psiholog, și educator, și filosof. Asta face acum fiecare membru al echipei Clounella!
În general este o muncă foarte intensă, mai ales că micuții sunt greu de mulțumit. Trebuie să ai în minte tot timpul o serie de activități (jocuri, dansuri, concursuri) pe care să le propui și să emani mereu bună dispoziție. Trupa Clounella și Teatrul Clounella sunt activitățile pe care încercăm să le dezvoltăm. Există și a treia direcție – vorbim despre petrecerile private cu alte personaje decât cele de pe planeta Clounella: și anume Regatul distracției Ella Bella, acolo sunt toate personajele din povești, desene animate. Acum dezvoltăm trei branduri separat”.
Decepții, regrete și frustrări! Experiențe negative care au scuturat de multe ori planeta distracției.
”Cu regret, au fost multe momente în care am vrut să cedăm și să lăsăm totul pentru că, eram pe muchie de cuțit. Dar energia, plăcerea, îmbrățișările pe care le primim de la copii, pupicii – sunt o bogăție pentru noi. Sincer, nu îmi dau seama cum să exiști dintr-un proiect cultural, la noi în țară. Sperăm să creștem, să ne dezvoltăm dar ce va fi vom vedea. De fiecare dată, regretele și decepțiile sunt strâns legate de motivele financiare. Adorăm ceea ce facem și asta se observă, dar până când vom exista nu știm… dat fiind faptul că nu suntem remunerați financiar”.
Atunci când totul e pasiune, zâmbet și voie bună, restul problemelor parcă se rezolvă de la sine. Elena este omul care a știut să ofere, fără a aștepta ceva în schimb. Împreună cu soțul și toți ceilalți membri ai Planetei, continuă să scrie povestea Clounella care te învață să devii mai bun.
”Când avem copii în jur e o altă lume și eu de multe ori am plâns în scenă. Iubim ceea ce facem și zâmbetul vine automat. Pe noi copiii ne încarcă cu energie și putere. Dacă nu ar fi părinții care ne mulțumesc pentru ceea ce facem, acest proiect demult nu mai era. La bază stă emoția, Clounella e un copil în care am investit dragost și emoții pozitive. Acum doar să mă gândesc că ar putea dispărea această lume plină de culoare, să fiu nevoită să îmi caut alt job care ne-ar hrăni – mă copleșesc emoțiile.
Clounella fără Elena Grădinaru ar fi doar un costum. Copiii ne văd ca o lume aparte în care ei se pot regăsi. Clounella e o parte fascinantă, e o lume în care domnește prietenia, e lumină, culoare, joc, dans, muzică, zâmbet de copil care reprezintă muntele și vârful aisberg-ului, problemele sunt în partea de jos,. Dar noi le-am învins până acum”.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?