div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Ecaterina Moga, despre sindromul burnout: cum faci față epuizării de la locul de muncă?

În 2019, Organizația Mondială a Sănătății (World Health Organisation – WHO) a recunoscut oficial sindromul de „burnout” ca un fenomen care afectează sfera profesională. A fost un pas important nu doar în conștientizarea problemei, ci și în găsirea de soluții și programe de wellbeing care să identifice corect simptomele burnout-ului și să caute vindecarea.

Dr. Ecaterina Moga, Psiholog și Coach afirmă că această stare poate apărea atunci când experimentezi stres pe termen lung la locul de muncă sau când a lucrat într-o poziție ce presupunea suprasolicitare fizică sau emoțională pentru o perioadă lungă de timp.

Te simți epuizat în ultima perioadă și parcă ai găsi 101 motive de a nu merge la lucru? Observi că angajații tăi sunt nefericiți și predomină negativismul în echipa ta? Te surprinzi cum bârfești sau critici adesea cu cei de la birou? Ai impresia că nu mai ai resurse deși tocmai ai revenit la serviciu? Atunci această informație este pentru tine! Posibil că te confrunți cu sindromul Burnout. Burnout-ul sau arderea profesională este o stare de epuizare fizică și emoțională.

 Semne comune de epuizare: senzație de oboseală sau epuizare; te simți neputincios, prins și/sau învins; un sentiment de realizare redusă și pierderea identității personale; apar stări de anxietate, tristețe; atacuri de panică, repulsie și stări de greață. Întreabă-te și autoevaluează-te:

Ai devenit cinic sau critic la locul de muncă? Nu ai vrea să mergi la serviciu și ai probleme în a începe ziua de muncă? Ai devenit iritabil sau nerăbdător cu colegii sau clienții? Îți lipsește energia pentru a fi constant productiv? Îți este greu să te concentrezi? Îți lipsește satisfacția de la realizările tale? Te simți dezamăgit de jobul tău? Folosești alimente, pastile sau alcool pentru a te simți mai bine sau pur și simplu pentru a nu te simți indispus? S-au schimbat obiceiurile de somn? Ești tulburat de dureri de cap inexplicabile, probleme de stomac sau intestine sau alte plângeri fizice?

Dacă ai răspuns cu DA, la cel puțin 4 din aceste întrebări, ai tendința să înclini spre o epuizare la locul de lucru și e timpul să iei anumite măsuri de prevenire. Dacă numărul de DA, depășește 6 răspunsuri ai grijă că te afli deja într-o stare de ardere, e necesar să apelezi pentru ajutor. Dacă ai 9-10 răspunsuri cu siguranță ai nevoie de suport specializat.

De ce burnout-ul afectează mai mult femeile

Deși sindromul de burnout apare și la femei și la bărbați, un studiu Gallup arată că femeile sunt cele mai susceptibile să sufere de burnout la locul de muncă (34% femei vs. 26% bărbați). De ce se întâmplă asta? Femeile sunt cele care muncesc mai mult, sunt mai reziliente și își sprijină mai mult colegii, dar datele spun că eforturile suplimentare pe care le depun sunt adesea trecute cu vederea în mediul profesional.

Situația s-a accentuat în ultimii ani – în 2021, 42% dintre angajatele chestionate de McKinsey au declarat că s-au confruntat adesea sau permanent cu burnout la locul de muncă, cu 10% mai multe decât în 2020. Burnout-ul nu trece de la sine, ci poate fi depășit doar prin tratarea problemelor din cauza cărora a apărut.

 Epuizarea ta la locul de muncă poate rezulta din diverși factori, printre care:

Lipsa de control – sarcinile sau volumul de muncă, lipsa resurselor de care ai nevoie pentru a face munca – acestea ar putea duce la epuizarea psihologică, fizică, emoțională la locul de muncă. Așteptări neclare la locul de muncă – dacă nu știi cu claritate gradul de autoritate pe care îl ai sau ce așteaptă supervizorul sau ceilalți de la tine, probabil că nu te simțiți confortabil la locul de muncă. Dinamica disfuncțională – poate că lucrezi cu o persoană toxică la birou sau te simți subminat de colegi sau șeful tău.

Extreme de activitate – jobul tău este monoton sau haotic, ai nevoie de energie constantă pentru a rămâne concentrat – ceea ce poate duce la oboseală și la epuizare.

Lipsa suportului social – te simți izolat la locul de muncă și în viața personală, aceasta ar conduce la un nivel mai înalt de stres.

Dezechilibru muncă-viață – munca îți ocupă atât de mult timp și efort, încât nu ai energia necesară pentru a petrece timp cu familia și prietenii, s-ar putea să te epuizezi rapid.

Factorii care pot contribui la epuizarea ta la locul de muncă: Ai un volum mare de muncă și lucrezi peste program. Te lupți cu echilibrul dintre viața profesională și viața privată. Lucrezi într-o profesie de ajutor, cum ar fi îngrijirea sănătății, educație, lucrul cu persoanele din grup de risc. Simți că ai puțin sau nici un control asupra muncii tale. Arderea profesională ignorată sau neabordată poate avea consecințe semnificative, inclusiv: Stres excesiv Oboseală Insomnie Tristețe, furie sau iritabilitate Abuzul de alcool sau substanțe Boala de inima Tensiune arterială crescută Diabet de tip 2 Vulnerabilitatea la boli Anxietate Atac de panică Depresie.

Începe cu următorii pași: Evaluează-ți opțiunile, revezi așteptările.

Căutați sprijin, apelează la ajutorul specializat al unui psiholog.

Încearcă o activitate relaxantă.

Fă exerciții fizice.

Odihnește-te.

Ai grijă de sănătate mintală.

Schimbă jobul!

Sănătatea ta are prioritate, păstreaz-o și ai grijă de tine! Iar dacă te simți ars de multă vreme, nu ezita, dar adresează-te la uyn specialist competent care te va ghida să depășești această stare de criză.

Prevenirea burnout-ului nu este doar o preocupare individuală, ci și o preocupare a companiei. Managerii au un rol cheie de jucat. Înainte de o absență îndelungata, managerul se poate implica activ cu angajatul, deoarece poate detecta semnele de avertizare ale epuizării sau un început de absenteism. Acest tip de abordare proactivă va face adesea posibilă prevenirea apariției de burnout la anumiți angajați. Burnout-ul este dureros și perturbator, dar are și potențialul de a ne conduce la o viață mult mai fericită.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
interviu

MOOD lansează piesa „Oameni” – ODĂ luptei cu propriile vulnerabilități

Chișinău, Moldova — MOOD, artistul enigmatic din Moldova, cunoscut pentru abordarea sa unică și sinceritatea versurilor, lansează noua sa piesă, „Oameni”. Cu producția semnată de Sergiu Cociorva, „Oameni” este o reflecție profundă asupra relațiilor umane, ilustrând momente de vulnerabilitate, intensitate și căutare a sinelui. Piesa este disponibilă acum pe toate platformele digitale la ffm.to/oameni. Cu versuri

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6