[geot country="Romania"] [/geot]

Dinții de lapte: tot ce trebuie să știi despre sănătatea lor. Sfaturi din partea medicului stomatolog Ina Ionițel!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on odnoklassniki
Dinţii frumoşi se menţin printr-o igienă riguroasă, iar obişnuirea copilului cu un ritual corect de la cea mai fragedă vârstă îi va influenţa sănătatea pe tot parcursul vieţii. Ina Ionițel, medic stomatolog generalist ne-a oferit câteva sfaturi de îngrijire a sănătății orale a copiilor încă de la vârste fragede.

Ina Ionțel este medicul stomatolog care și-a transformat dorința de a-i ajuta pe oameni în meserie.

După absolvirea liceului, am luat cu succes licența la facultatea de Relații Economice Internaționale. Apoi, am aplicat la facultatea de Stomatologie din cadrul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu’’. Tot în cadrul acestei Universități am absolvit cu succes Rezidențiatul, la specialitatea Stomatologie generală.

Recunosc că, nu m-am visat stomatolog niciodată, dar cred că acesta a fost destinul meu.Mă regăsesc în totalitate, anume aici îmi pot aplica dexteritățile manuale și toate îndemânările artistice obținute în cadrul școlii de pictură. Îmi fac meseria cu o plăcere imensă și cu dedicație deosebită, iar cea mai mare recompensă pentru mine a devenit recunoștința pacienților, anume ei mă motivează să ating noi performanțe”.

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții greșeli în îngrijirea dinților copiilor?

Nu concepem să mâncăm fără să ne spălăm pe mâini, și atunci de ce e atât de greu să ne spălăm pe dinți? Iată care sunt cele mai comune 5 greșeli de igienă dentară, dar și soluțiile lor!

Greșeala nr.1: Unii părinți consideră că igiena dentară începe odată cu primii dinți permanenți.

Soluția: Trebuie să avem grijă și de dinții de lapte! Părinții trebuie să îngrijească de igiena dentară a copiilor din primele luni de viață. Cu o compresă sterilă sau cu degetare speciale, ei trebuie să curețe gingiile bebelușilor, mai ales după ce au consumat lapte sau ceai îndulcit.

Greșeala nr. 2: Îi lasă pe bebeluși să adoarmă cu biberonul cu ceai îndulcit sau lapte, iar celor mari le dau prea multe dulciuri.

Soluția: Nu lăsați în biberonul copilului lapte sau ceai îndulcit peste noapte. Cariile de biberon afectează primii dințișori ai copiilor – aceștia apar direct cariați. Zahărul este inamicul numărul 1 al danturii sănătoase, cu atât mai mult la copii, care au dentiția în formare.

Greșeala nr. 3: Confundă dinții de lapte cu dinții permanenți. Molarii de 6 ani sunt primii care se cariază din cauza igienei precare. Părinții cred că sunt tot dinți de lapte și că nu trebuie îngrijiți.

Soluția: Dințișorii celor mici trebuie periați de două ori pe zi. Molarii care le apar copiilor la 6 ani sunt permanenți. Sănătatea lor depinde de periajul corect! Mare atenție cu cei mici – adesea, ei își periază dinții superficial și în grabă.

Greșeala nr. 3: Nu îi îndrumă pe copii pentru a deprinde periajul corect al dinților.

Soluția: Părinții sunt cei care trebuie să îi ghideze atunci când se spală pe dinți. Abia după 7-8 ani cei mici se pot spăla singuri pe dinți, fără ajutor. Până atunci, părinții îi pot lăsa pe ei să se spele, dar apoi trebuie să revină pe suprafețele mai greu accesibile ale dinților.

Greșeala nr. 5: Îi duc pe cei mici la stomatolog doar atunci când au o problemă, nu și pentru control.

Soluția: Ne-am obișnuit să ajungem la dentist doar atunci când avem deja o problemă care trebuie rezolvată. Însă ar fi mult mai simplu și mai puțin dureros dacă vom preveni problemele stomatologice. Mergeți cu cel mic la un control stomatologic (adesea gratuit) o dată la șase luni. Controalele periodice la îi familiarizează pe cei mici cu medicii, îi ajută să fie conștienți de importanța igienei dentare și – mai ales – pot preveni la timp probleme care, netratate, evoluează”, susține Ina Ionițel.

Prima vizită a copilului la stomatolog.

    ”Vizitele copilului ar trebui să înceapă odată cu apariția primilor dinți sau la împlinirea unui anișor (aceasta fiind o vizită obligatorie, la care vă face trimitere medicul de familie). În cadrul primei vizite la stomatolog, specialistul verifică nu doar starea danturii, dar și a frenurilor și a mucoasei bucale. În mod ideal, ar trebui să duceți copilul la dentist la fiecare șase luni, sau cel putin o dată pe an. Poate părea exagerat, dar vizitele frecvente sunt esențiale pentru sănătatea dinților în curs de dezvoltare”.

Mulți copii la vârsta de 2-4 ani se confruntă cu carii. Care sunt factorii favorizanți și ce presupune tratamentul?   

                  

   ”Deoarece multi părinți se întreabă cum și de ce apare caria la copii, ar fi util să explicăm factorii favorizanți :

Alimentația incorectă : O greșeală frecventă este alimentația bogată în zaharuri ce afectează în general întreg organismul copilului și în particular dentiția de lapte (zaharurile amplifică aciditatea). Chiar dacă sunt zaharuri naturale obținute din fructoza și lactoza sucului de fructe, mierii, laptelui etc este important să dozăm cantitățile conform indicațiilor medicului pediatru.

Contactul cu saliva părinților: Cariile sunt 100% molipsitoare! De aceea multe gesturi pe care le facem instinctiv ar trebui evaluate și chiar înlăturate din obiceiurile frecvente. Ceea ce produce cariile dentare sunt grupe specifice de microbi, care pot trece prin salivă de la o persoană la alta și evident de la un dinte la altul. Gestul mamei, care înainte de a pune suzeta în gura copilului o bagă mai întâi în gura ei pentru a o umezi sau din alte motive, nu este igienic. Suzeta contaminează gurița curată a copilului cu microbii patogeni ai mamei.

Igiena orală deficitară : Copiii obișnuiți de mici cu igiena orală corectă vor avea o dentiție sănătoasă când vor deveni adulți. ​Lipsa parțială sau totală a igienei dentare a copilului este o altă greșeală frecventă ce duce la apariția cariilor.Igiena orală este obligatorie pentru a preveni caria și se începe chiar în momentul de erupție a primului dințișor de lapte.

Amânarea controlului stomatologic periodic : Majoritatea părinților nu știu că o carie evoluează extrem de repede la dintele de lapte. Acest lucru se întâmplă pentru că, stratul de smalț al dințișorului este subțire și rapid afectabil comparativ cu cel al dintelui de adult. De la o mică depigmentare și până la o carie profundă, totul se petrece rapid în cazul copiilor.

cum alegem periuța de dinți pentru copii
reguli spălarea dinților la copii

În caz că ați observat modificări în aspectul dinților copilului, există câteva măsuri :

Tratamente de demineralizare: Dacă observați și cea mai mică pată pe dințișorul de lapte, prezentați-vă urgent la medicul dentist, iar acesta va aplica un tratament de reminalizare. Dacă amânați procedura, mai apoi copilului va fi necesar de aplicat metode mai invazive, corespunzătoare gradului de avansare al cariei.​ ​

Obturația : Obturația fizionomică a dintelui de lapte, sau așa numita plombă, este un tratament de curățare și îndepărtare a cariei, urmat de plombare. În urma tratamentului se reface dintele și se previne astfel răspândirea cariei la ceilalți dinți.

Tratament de canal : Când caria este foarte profundă înseamnă că a afectat nervul încă nu a ajuns la rădăcina dințișorului. Astfel, stomatologul va interveni atât cu procedura de obturație cât și tratamentul de canal. Aceste tratamente vor stopa evoluția cariei și vor împiedica compromiterea totală a dintelui de lapte.

Extracție : În momentul în care caria dintelui de lapte a afectat nervul și rădăcina s-a infectat înseamnă că, dintele este compromis total și are nevoie de extracție. De cele mai multe ori infecția arată că, o umflatura la baza dintelui și poartă denumirea de abces”.

Dulciurile și sucurile acidulate- sunt cauzele care întotdeauna provoacă apariția cariilor la cei mici sau nu ?

  ”Copiilor le plac dulciurile. Este un adevăr de care ne lovim mai devreme sau mai târziu în viața lor. Oricât de mult am încerca să-i ferim de ele, nu vom reuși la nesfârșit. Însă am putea să schimbăm abordarea. În loc să NU le oferim deloc dulciuri (și să riscăm astfel să devenim părintele „rău”), am putea să le explicăm că DA, le pot mânca, dar ar fi bine să se spele pe dinți după aceea, pe cât este posibil. Zaharurile şi amidonul din alimente precum prăjiturile, bomboanele, fructele uscate, băuturile carbogazoase, sau chiar covrigeii şi chipsurile, produc o reacţie a plăcii bacteriene din care rezultă acizii. Acizii atacă smalţul dentar, ducând la apariţia cariilor dentare.                        

Câteva sfaturi pentru părinți

 •    Periati dinţii de două ori pe zi cu o pastă de dinţi recomandată de medicul dentist, pentru a îndepărta placa bacteriană – pelicula aderentă ce se formează pe dinţi, cauză principală a cariilor dentare.
 • Schimbați periuta de dinti cel putin o data la 3 luni. Folositi zilnic aţa dentara pentru curăţarea plăcii bacteriene dintre dinţi şi de sub joncţiunea dentogingivală, înainte să devină tartru. Dacă se formează tartrul, acesta poate fi curăţat numai prin periaj profesional.
 • Creați o dietă echilibrată, cu un conţinut scăzut de zaharuri şi amidon, astfel veti reduce riscul de producere a acizilor care determină formarea cariilor. Dacă totuşi se consumă alimente cu conţinut de zaharuri şi amidon, încercaţi să o faceţi în timpul meselor şi nu între mese, deoarece secreţia de salivă din timpul meselor ajută la eliminarea resturilor alimentare dintre dinţi.      
 • Nu povestiți copilului despre propriile voastre frici, istorii auzite sau experiențe negative legate de stomatolog. Pentru că și frica, asemenea cariilor dentare, e molipsitoare! Transmitem fără să vrem puiului nostru în subconștient monștrii copilăriei noastre.
 • Fiți un exemplu pentru copil. Trebuie să fim conștienți că ne vor copia. Cu atât mai mult în ce privește obiceiurile de igiena corporală și orală. Vor face periajul dentar de doua ori pe zi doar dacă asta văd la părinți.
 • Duceți copilul la medicul dentist pentru controlul de rutină”.
dantura copiilor cum o îngrijim

Pasta și periuța de dinți-cum le alegem corect

Pentru că măsurile referitoare la igiena dentara a copiilor diferă în funcție de vârsta acestora, vom clasifica aceste sfaturi :

Igiena dentară la copiii până la 18 luni: Copiii cu vârsta între 0 și 17 luni nu au nevoie de pastă de dinți. Aceștia primesc cantitatea necesară de fluor din mâncare și apă. De la naștere până la vârsta de 18 luni, dinții frontali permanenți sunt în curs de dezvoltare și, dacă copiii înghit pasta de dinți cu fluor, pot avea pete albe (fluoroză) pe dinții adulți. Pentru a evita acest lucru, pasta de dinți cu fluorură nu trebuie utilizată la periatul dinților și trebuie ținută departe de copii.

Igiena dentară la copiii cu vârsta cuprinsă între 18 luni și 5 anișori: Copiii cu vârsta cuprinsă între 18 luni și 5 ani trebuie să utilizeze o pastă de dinți cu nivel scăzut de fluor. Cercetările arată că unii copii înghit multă pastă în timpul periatului. Prin urmare, se recomandă folosirea unei paste de dinți cu foarte puțin fluor. Educația dentară pentru copii este vitală la această vârstă. Folosiți o picătură de pastă de dinți două ori pe zi, dimineața și înainte de culcare. Tuburile de pastă trebuie păstrate departe de copii, iar în timpul periatului să fie stoarsă pe perie de un adult, pentru a evita înghițirea unei cantități mari.

Igiena dentară la copiii cu vârsta între 6 și 18 ani: Pentru copii cu vârsta de 6 ani și mai mult, se va utiliza o cantitate de pastă ca pentru adulți. Alege o pastă de dinți cu fluor care să se potrivească gustului și bugetului. Pasta de dinți trebuie utilizată de două ori pe zi, dimineața și înainte de culcare. Pasta de dinți se scuipă – nu se clătește excesiv gura după periat. Pasta de dinți nu se mănâncă/înghite. Sfaturile oferite de medicul dentist trebuie urmate cu strictețe. Apelează la medicul dentist pentru a te determina cu alegerea pastei de dinți cu fluor.

    Recomandări

 • Folosiți o periuță de dinți cu un cap mic de duritate medie, după vârsta de 4 ani recomandăm peria electrică cu cap rotativ.
 • Învățati copilul să curețe dinții, gingiile și limba în fiecare dimineață și seară.
 • Nu lăsați copilul să utilizeze o perie de dinți străină.
 • Păstrați periuțele de dinți într-un loc curat, uscat și aerisit, astfel încât să se usuce între utilizări.
 • După perierea dinților, periuța de dinți trebuie clătită cu atenție cu apă curgătoare pentru a îndepărta pasta de dinți și bucățile de alimente.
cum alegem periuța de dinți pentru copii

Înlocuiți periuțele de dinți în mod regulat și nu doar când acestea devin înfundate cu pastă.De asemenea, înlocuiți periuțele de dinți după boală, cum ar fi răcelile și gripa sau după infecții la nivelul gurii.

Obişnuirea copilului cu o igienă orală corectă de la cea mai fragedă vârstă îi va influenţa sănătatea pe tot parcursul vieţii. Puteţi începe prin a-i da exemplul personal; dacă respectaţi regulile de igienă dentară, copilul va învăţa de la dumneavoastră cât de importantă este. Pentru a privi igiena dentară ca pe o activitate plăcută, îl puteţi încuraja lăsându-l să-şi aleagă singur periuţa de dinţi şi transformând periajul într-o activitate de familie”, a mai adăugat medicul stomatolog.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie 5 / 5. Numărul de voturi: 4

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS

Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6