Din LUMEA moldovenilor: povestea italiană în care trăiește Ludmila Cearca

De această țară uimitoare la Marea Mediterană, cunoaște fiecare moldovean. Conform statisticilor, fiecare al doilea cetățean al Republicii Moldova are o rudă sau cunoștință plecată în peninsulă. Italia oferă atât de multe motive care îi fac pe moldoveni să se îndrăgostească de ea și, într-un final, să se mute în “Belpaese”.

Istoria cu numărul cinci.

Italia are cel mai mare patrimoniu artistic și cultural din lume, un amestec al operelor de artă incredibile care trăiesc în echilibru între peisaj, cultură, artă, istorie și arhitectură. De la nord la sud puteți vedea dovezi ale trecutului incredibil al Italiei, o istorie în care trăiește de mai bine de 10 ani concetățeana noastră Ludmila Cearca. Tânăra a mărturisit în acest interviu pentru campania secrete “Din LUMEA moldovenilor”, că, deși poartă Moldova în inimă, reîntoarcerea la baștină nu se regăsește în planurile ei de viitor.

Mă numesc Cearca Ludmila, sunt originară din satul Cărbuna, raionul Ialoveni.  

După de am terminat studiile gimnaziale din satul natal, pe timpurile alea o școală fantastică, am decis să continui la liceul din satul vecin, ca mai apoi, după bacalaureat să plec la Chișinău, la universitate. Am studiat jurnalismul și științe ale comunicării. La scurt timp după ce am absolvit studiile universitare, am plecat peste hotare.

Italia – țara de care fiecare al doilea moldovean cunoștea din spusele unei rude sau persoane dragi plecate în peninsulă. Mama mea era acolo de ceva timp și mă aștepta. Mă așteptau și noi experiențe. Locuiesc aici de mai bine de 10 ani. Deși visul meu inițial era să călătoresc prin lumea întreagă, Italia m-a cucerit de la prima vedere. Aici am încercat mai multe job-uri – total diferite de ceea ce am studiat în Moldova.

Țara gazdă mi-a oferit multe. Acum lucrez în calitate de tehnician proiectant mecanic într-o companie locală – o meserie ce mă fascinează enorm. Am realizat că viața e plină de surprize deoarece suntem plini de resurse și capacități pe care le decoperim doar prin insistență.

Aici în sfârșit am descoperit că am multe posibilități să îmi realizez visurile, ceea ce Moldova, din păcate, nu-mi oferea. Zic din păcate pentru că oriunde aș fi, port țara mea în inimă. Italia este un stat exemplu, cu multe practici bune pe care Moldova ar putea să le preia.

  1. Posibilitatea de a studia și lucra concomitent. Mi-a lipsit mult acest factor când eram studentă în Moldova, căci doream mult să fiu independentă financiar.

2. Salarii reale. Orice angajat este răsplătit pentru volulmul de lucru/servicii efectuat/e. Salariile sunt potrivite timpului în care trăim, oferind șansa un trai decent.

3. Drumuri bune. Sună ca un slogan popular în Republica Moldova doar că în Italia chiar și cea mai îndepărtată casă are strada asfaltată până la poartă.

4. Timpul liber. Italienii acordă mare atenție odihnei și timpului liber. Își fac timp pentru familie, prieteni și organizează deseori vacanțe. Aici am învățat să dau importanță odihnei, căci dupa ea, ai putere să începi în forță.

5. Sistemul medical. Toți au acces la servicii de sănătate publice, inclusiv emigranții. Important e că italienii acordă foarte multă atenție sănătății iar acest lucru îl demonstrează numărul înalt al persoanelor care trec de vârsta de 80 de ani. Sunt foarte multe campanii informative pentru prevenirea și vindecarea multor boli grave.

6. Sistemul de canalizare. Fiecare casă dispune de acest serviciu indiferent dacă ești la oraș ori în vreun satuc îndepărtat.

7. Colectarea selectivă a deșeurilor, un sistem eficient și sustenabi. Italia este recunoscută pentru mentinerea curățeniei, în special pe străzi.

8. Șansă pentru start-up-uri. În Italia, deschiderea unei afaceri este posibilă pentru oricine, important este să prezinți autorităților un plan eficient și convingător.

9. Atoritățile locale sunt responsabile de crearea diverselor cercuri publice recreative și educative, dedicate persoanelor de toate vârstele. Populația interacționează liber și creativ.

10. Libera exprimare este un drept fundamental aici în Italia. Fără frica de a fi intimidat, speriat ori urmărit italianul știe să-și pună la respect oponentul.

Ludmila, echipa isecrete îți mulțumește pentru interviu și îți urează succes!

“Din LUMEA moldovenilor” este o colecție de interviuri “culese” din mai multe colțuri ale lumii – țări, orașe, locuri unde moldovenii noștri au plecat fie pentru un trai mai bun, fie și-au urmat destinul, poate au ales să-și facă o carieră într-un mediu favorabil sau pur și simplu s-au îndrăgostit de un loc de pe pământ. Poveștile relatate de conaționalii noștri au rolul de a inspira și motiva. Prin ochii lor vom cunoaște o altfel de lume, una pe care o putem construi și la noi acasă.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
interviu

Gaby’s cakes povestea unei tinere mămici a cărei pasiune de a crea torturi a devenit o mică afacere

Întotdeauna i-a plăcut să gătească, să combine diferite gusturi, culori, texturi. Marea pasiune sunt torturile pe care le concepe după rețete combinate și le ornează cu pricepere.
Extrem de modestă și muncitoare, Gabriela Mogîldea este mamă a trei copii care reușește să combine toate activitățile pentru a reuși să facă ce-și dorește.

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6