div#ast-scroll-top { display: none !important; }

De ce nu este bine să obligi copilul să mănânce tot din farfurie

Ne dorim ca copiii noștri să mănânce suficient, astfel încât să aibă parte din plin de nutrienții valoroși. Acest fapt nu înseamnă însă că va trebui să luăm măsuri radicale din acest punct de vedere, precum să ne obligăm micuții să mănânce tot ce au în farfurie, deoarece acest demers le va fi dăunător din numeroase motive.

  • Cum l-ar putea afecta acest demers din punct de vedere fizic

Un copil ce este obligat să termine toată mâncarea din farfurie, poate ajunge, în timp, să se confrunte cu oricare dintre următoarele probleme:

Poate deveni supraponderal sau obez

Cele mai noi cercetări în domeniu au demonstrat faptul că  obiceiul de a insista ca al nostru copil să termine toată mâncarea din farfurie poate fi mai dăunător decât ne imaginam.Pe de o parte, în momentul în care se insistă cu așa ceva, vom declanșa așa-numitul mecanism al „hrănirii controlate”, ceea ce-l poate face pe copil să vrea să mănânce inclusiv când nu îi este foame.Copiii noștri au și ei propriul sistem de reglare al apetitului și nu ar trebui să ne mire faptul că ei pot ajunge să simtă că s-au săturat chiar și după câteva înghițituri. Un argument în plus în acest sens se leagă de faptul că și stomacul lor este mai mic, așa că se vor sătura mai rapid decât un adult.


Specialiștii ne recomandă să nu ținem neapărat ca micuții noștri să-și golească farfuria, în condițiile în care treptat, ei nu vor mai fi capabili să-și controleze senzația de foame și nu vor ști să se oprească din mâncat nici măcar după ce simt că s-au săturat. Acest obicei îi va face să acumuleze multe kilograme în plus, ceea ce, la un moment dat, îi poate face să fie supraponderali, atât în copilărie, cât și în adolescență și inclusiv în viața de adulți. Pe de altă parte, putem face și următoarea greșeală: să-i lăudăm pe copii că au terminat tot ce aveau în farfurie. Psihologii consideră că și acest gest le poate fi dăunător, în condițiile în care ei se vor simți confortabil când sunt lăudați și vor tinde să perpetueze acest comportament (să mănânce tot din farfurie) pentru a primi laudele noastre.

Un copil care este forțat să mănânce tot din farfurie poate să-și dezvolte obiceiuri alimentare dăunătoare

Un studiu al Universității „Nebraska” (SUA) a arătat că acei micuți, ce sunt obligați să mănânce tot ce au în farfurie pot ajunge, pe viitor, să-și dezvolte apetitul pentru alimente cu zahăr sau pentru cele de tip fast-food. Explicația pentru acest fenomen este următoarea: din cauza faptului că au fost forțați să mănânce din ce li s-a dat la un moment dat, ei vor ajunge în timp să aibă repulsie față de mâncărurile respective și să prefere, în schimb, acele alimente „de confort”, care nu trebuie consumate neapărat pe farfurie. 

Ele pot constitui oricând gustări, pe care copilul le va consuma cu plăcere în orice alt context, nu obligatoriu când stă la masă.Dacă un copil va apuca să se deprindă cu un asemenea obicei alimentar, sunt mari șanse să-l păstreze și când va fi adolescent și adult.

Când un copil este forțat să mănânce, el va fi mai predispus să vomeze

Așa cum ni se întâmplă și nouă când mâncăm prea mult, să avem senzație de vomă, același lucru li se poate oricând și copiilor noștri. De aceea, este o mare greșeală să-i forțăm să mănânce tot.
Ei își pot da seama singuri când s-au săturat sau nu, iar stomacul lor este încă mic și este firesc să nu aibă nevoie de aceeași cantitate de hrană ca și noi.

Iată de ce trebuie să acceptăm această realitate și să nu le mai impunem să mănânce și după ce s-au sătura, întrucât le putem face mai mult rău decât bine.Medicii sunt de părere că un copil poate fi foarte sătul și după câteva înghițituri, iar orice înghițitură în plus le poate declanșa greața și ulterior voma. Dacă se va întâmpla așa, există posibilitatea ca acesta să ajungă să respingă hrana respectivă, chiar dacă aceasta este sănătoasă, întrucât o va asocia cu neplăcuta experiență a vomatului.

  • Cum îi poate dăuna copilului, din punct de vedere psihologic, faptul că îl obligăm să termine tot din farfurie

Psihologii ne avertizează asupra următorului lucru: copiii ce sunt forțați de către părinți să mănânce tot din farfurie sunt mai predispuși spre anumite tulburări de comportament, spre anumite tulburări alimentare, iar starea lor psihică va fi alterată.


Un copil ce este forțat să mănânce va fi mai predispus spre tot felul de emoții negative

Cercetători din cadrul „Universității Illinois” (SUA) au ajuns la următoarea concluzie: copiii ce sunt obligați să mănânce tot din farfurie și sunt pedepsiți sau certați când nu fac așa, sunt mai predispuși stărilor de furie și de anxietate, spre deosebire de cei cărora nu li se impune cât să mănânce.Ori aceste emoții negative pot să-l determine pe copil, în timp, să se orienteze spre obiceiuri alimentare nesănătoase. Acestea îl vor predispune spre supraponderabilitate sau obezitate. De asemenea, faptul că un copil devine stresat din cauza mâncării îl poate face inclusiv să fie mai dornic de relaxare, dar tot prin intermediul unui obicei dăunător: ronțăitul în fața televizorului sau calculatorului. Din păcate, oricare dintre aceste demersuri poate influența în mod negativ greutatea copilului nostru.

Copiii ce sunt puși să termine tot ce au în farfurie pot ajunge să aibă o stimă de sine scăzută

Experții în nutriția copilului au observat că micuții ce sunt adesea forțați să-și termine porția de mâncare vor ajunge să nu mai aibă la fel de multă stimă de sine ca aceia care nu sunt atât de controlați din acest punct de vedere.Mai mult decât atât, dacă luăm în considerare că unii dintre acești copii ajung supraponderali, ne este foarte clar că stima lor de sine va fi afectată. Nu va fi ușor să o recâștige și pot ajunge să fie așa și în viața de adulți!

Un copil ce este mereu forțat să-și golească farfuria va fi mai predispus spre diverse tulburări de alimentație grave

Specialiști în domeniul tulburărilor alimentare de la „Universitatea Carolina de Nord” (SUA) au efectuat mai multe studii și și-au dat seama că micuții ce sunt obligați de ai lor părinți să mănânce tot ce au în farfurie pot ajunge să se confrunte cu bulimie sau anorexie.
Nu numai că aceste afecțiuni se vor dezvolta mai ușor pe fondul unor emoții negative precum acelea menționate mai sus, dar și din cauza unei nivel redus la stimei de sine, dar vor fi provocate și de diminuarea capacității copilului de a-și regla apetitul.

Atât bulimia, cât și anorexia, vor fi dovada clară a faptului că un copil se va strădui să se controleze cumva în ceea ce privește alimentația, de aceea poate opta pentru a scăpa de ceea ce a mâncat (în bulimie) sau va prefera să nu mănânce mai deloc sau își va diminua drastic porțiile de hrană (dacă are anorexie).Oricare dintre aceste tulburări alimentare pot provoca probleme grave de sănătate, iar când se ajunge la așa ceva, copilul va trebui tratat atât de un medic, cât și de un psiholog, astfel încât să scape de problemele de sănătate fizică menționate anterior și să-și recapete și echilibrul de la nivelul psihicului, revenind treptat la obiceiuri alimentare normale, sănătoase.

  • Ce este indicat să facem pentru copil, în loc să-l forțăm să mănânce tot din farfurie

Psihologii ne sugerează, pentru a-l ajuta pe copil să deprindă de mic niște obiceiuri alimentare sănătoase, fără a ne impune prin forță, să încercăm să ținem de indicațiile de mai jos:


• Să încercăm să luăm cât mai des masa împreună- Mesele în familie îi pot ajuta pe copii să înțeleagă ce presupune să iei masa, precum și cât de important este să ai un program, o rutină.

• Când îi punem copilului mâncarea în farfurie, nu este necesar să o umplem de prima dată- Este preferabil să-l lăsăm pe copil să mănânce atât cât simte nevoia, astfel încât el să fie cel ce ne poate cere vreun supliment.

•Este bine să ne străduim să-i oferim copilului mâncăruri sănătoase, dar cât mai variate, pentru ca el să aibă posibilitatea de a alege. În acest fel, copilul va simți că deține controlul asupra a ce și cât mănâncă, deși noi am strecurat, printre felurile de mâncare și unele despre care știm că sunt sănătoase, dar pentru care al nostru copil nu are încă o preferință bine definită.


• Poți să-ți antrenezi copilul în prepararea hranei-astfel, îl vei învăța despre ingredientele sănătoase, despre importanța alegerii lor, iar copilul va fi mândru și va fi stimulat să mănânce din ce a gătit și el.

• Nu-ți certa copilul dacă nu a mâncat tot din farfurie- în schimb, explică-i faptul că va trebui să aștepte până la următoarea masă sau până la următoarea gustare.

Sursa- https://www.qbebe.ro/

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Evenimente

Dar TU știi ce se întâmplă cu plămânii tăi? La Chișinău urmează să fie organizat un training gratuit pentru pacienți. Vezi unde și când va avea loc

Respirăm de aproape 16 ori pe minut, de 23.000 ori pe zi, de 600 de milioane de ori într-o viață. Sistemul respirator realizează una dintre funcțiile vitale prin care se face schimbul de gaze între mediu și organism. Cu toții știm că plămânii au rolul de a aduce în corp oxigenul – molecula esențială, de

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6