Magistrul în filologie, Elena Vorotneac ne spune care sunt cele 5 principii ale învăţării la distanţă.
Procesul de învățământ a fost dat peste cap în acest an din cauza virusului COVID-19. Efectele infecției sunt resimțite și în noul an de studii, dar la acest capitol autoritățile s-au pregătit să gestioneze responsabil sistemul de urmărire al bolii în rândul elevilor.
În primul rând, MECC a permis instituțiilor de învățământ să aleagă unul din cele 7 scenarii propuse la începutul anului școlar. Multe instituții au ales modelul învățării la distanță, fie că se efectuează zilnic sau peste o zi.
Învățarea la distanță se poate transforma într-un adevărat coșmar atât pentru copil, cât și pentru părinte şi profesor dacă nu e gestionată corect. Este o experienţă nouă pentru toţi. Dar sunt lucruri pe care părintele le poate controla. Primul lucru –consolidaţi-vă eforturile cu profesorul copilului. Nu deveniți oponenți, ci parteneri. Al doilea – nu uitaţi de interesul superior al copilului.
Iată câteva momente organizatorice de care trebuie să țineţi cont:
- Pregătiţi spațiul de studii pentru copil
Cel mai probabil, acest lucru l-aţi făcut deja. Dar ţinem să vă amintim că este necesară asigurarea copilului cu masă și computer la care să poată lucra. Distanța dintre copil și monitor trebuie să fie de cca 0,5 metri. Pe masă trebuie să fie asigurat un spațiu pentru caiete și cărți pentru că micuțul ar putea să aibă nevoie să facă notițe. Dacă e de vârstă preșcolară sau în clasele primare nu trebuie să permiteți ca acesta să petreacă mai mult de 20 de minute în fața ecranului fără pauze. Dacă e de vârstă mai mare – până la 30 de minute. Şi încă ceva, lecţiile on-line nu anulează necesitatea dezvoltării funcțiilor motorii (exerciții, desen, sculptură etc.) – ajutați-l pe copil în acest sens.
- Asigurați-vă că totul funcționează fără participarea dvs.
Ați instalat deja programele necesare (Google classroom, zoom.us, quizizz, testmoz și așa mai departe) și ați configurat Internetul. Dar acest lucru nu este suficient. Asigurați-vă că și copilul dvs. știe cum să pornească computerul, să acceseze aceste programe și să participe la procesul de studii. Nu faceți acest lucru în locul lor PERMANENT.
Pentru început asigurați-vă că micuțul și-a făcut deprinderile de a lucra la computer. Dacă nu știți răspunsurile la întrebări, încercați să găsiți răspunsul pe google sau rugați profesorul să facă o videoconferință cu părinții pentru a explica detaliile. Unii profesori pot să nu cunoască răspunsurile – și e normal. E ceva nou și pentru ei.
![](https://isecrete.com/wp-content/uploads/2020/09/istock-distance-learning-1-1024x683-1.jpg)
- Monitorizați procesul de lucru la computer
Dacă copilul se descurcă de unul singur, nu e neapărat să asistați de fiecare dată la lecțiile lui. Asta ar crea un motiv în plus de stres și pentru copil, dar și pentru profesor. Imaginați-vă și dumneavoastră cum v-ați simți dacă cineva ar sta să vă monitorizeze toată ziua la serviciu.
Totuși, pentru că în lipsa părintelui internetul poate fi foarte ispititor, dar și periculos pentru copil, ați putea instala programe de parrent control.
O altă opțiune este să mergeți periodic în camera copilului pentru a vă asigura că nu ratează lecțiile, bea apă în pauze și face mișcare după o lungă ședere la masă.
Tot ce trebuie să faceți e să aveți grijă ca ei să nu petreacă prea mult timp în fața computerului.
- Fiți partenerul de încredere al profesorului
Puteți să întrebați profesorul de fiecare dată cu ce puteți ajuta pentru optimizarea procesului, dar cel mai bine e să formați un grup al părinților, iar un reprezentant din numele întregii clase să facă legătura cu profesorul.
Chiar dacă profesorul poate fi deschis pentru colaborare, ar fi bine să-l contactați nu mai mult de 2-3 ori pe săptămână. Ideal – o dată. În primul rând, nu trebuie să-l întrerupeți de la ore. În al doilea rând – trebuie să-l lăsați să se pregătească de următoarele lecții. Nici profesorilor nu le este ușor acum – ei trebuie să schimbe metodele de predare și să caute diverse instrumente pentru ca să predea lecția într-un alt mod decât au făcut-o până acum. Pentru 30 de minute de lecție, unui profesor îi trebuie și 3-4 ore de pregătire.
Chiar dacă elevii de vârstă liceală sunt mai independenți, discutați cu ei despre planuri și despre procesul de studii.
![](https://isecrete.com/wp-content/uploads/2020/09/parteneriat.jpg)
- Fiți mai toleranți
Educația este foarte importantă, dar mult mai prioritară este starea psihico-emoțională a copilului. Fiți toleranți, încercați să-l înțelegeți dacă e stresat. El tot are nevoie de timp pentru a se adapta noului format.
De asemenea, încercați să fiți mai toleranți și cu profesorii. În niciun caz să nu-i criticați de față cu copilul. Profesorii, ca și dumneavoastră trec printr-o perioadă dificilă. Ca și dumneavoastră, profesorii au familie, copii, și nu mai puțin important, timp pentru relaxare.
Nu uitați că voi toți – copiii, profesorii și părinții – sunteți de aceeași parte a baricadei.
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?