[geot country="Romania"] [/geot]

Critica în cuplu și efectele ei asupra relației cu partenerul; Lilia Dubiță, psiholog: “Tu alegi ce investești în propria ta relație”

Potrivit psihologilor, dorința de a schimba partenerul nu îmbunătățește relația și nici nu are efecte benefice, dar riscă să se transforme într-o luptă continuă destinată să distrugă cuplul.  La începutul relației este totul bine, apoi apare dorința de a schimba ceva în partener în conformitate cu modelul care îl ai în minte. Deși, aceste lucruri se pot face uneori, inconștient, prin gesturi și cuvinte indirecte, alteori prin manipulări doar pentru a obține rezultatul dorit, opusul celui dorit de jumătatea ta. Cum să eviți critica în relația de cuplu și ce putem face atunci când suntem criticați mereu de partener, am discutat cu psihologul Lilia Dubiță.

Familia este locul în care EU se transformă în NOI. Locuind împreună partenerii observă micile detalii și au dorința să corecteze pe celălalt partener. Uneori un comentariu sau un sfat, din partea unuia din parteneri, este interpretă ca și critică. Să facem diferență între critică constructivă și critică distructivă.

 Critica constructivă constă din comentarii și argumente dar și soluții pentru îmbunătățirea persoanei.

Critica distructivă este una toxică ce conține învinuiri, acuzații și cuvinte grele, ce rănesc.

Este binevenită critica într-un cuplu?

Critica nemotivată, neargumentată, spusă la emoții, îndepărtează partenerii unul de altul și îi face să intre într-un război rece. În timp, familia comunică puțin, nu povestesc sincer despre emoțiile sale, se comportă distant;

Ce se întâmplă cu partenerul care mereu este criticat?

Fiecare comentariu sau cuvânt, plin de critică, este ca o piatră aruncată spre persoana dragă. Este greu să iubești, în continuare, persoana care lovește prin cuvinte. Partenerul care critică foarte des, este nesigur pe sine.

Cum arată portretul psihologic al persoanei care mereu își critică jumătatea?

 Criticul poate avea câteva caracteristici: observă doar partea negativă a vieții, critică pe toți în jurul său, folosește vocabular plin de învinuiri și etichetări. Exemplu:. “… tu totdeauna te comporți neadecvat, …nu știi nimic să faci… , ….Nu poți închide gura? …..Ce ți-ai pierdut cercerii? …

 Cum să evităm critica în relația de cuplu?

Critica poate fi și una constructivă. Nimeni nu ne-a învățat cum să gestionăm o comunicare în care suntem criticați. Abilitatea de a se auzi unul pe altul, este poate, cea mai importantă. Când auziți o critică din partea persoanei dragi, folosește tehnica ASCULT+ ÎNTREB + SOLUȚIE. ASCULT- Când partenerul își exprimă viziunea în formă de critică, nu te aprinde, ascultă până la urmă, fără să întrerupi. ÎNTREABĂ- Liniștit pune întrebări de concretizare, pentru a clarifica sau chiar înțelege, viziunea partenerului asupra unei situații concrete.

Cum să renunţăm la critică şi să începem să comunicăm cu partenerul?

 În urma criticii, persoana dragă se închide, nu mai are încredere în partener și ajunge să se simtă devalorificată. Partenerii se distanțează și într-o într-un “război rece”- în căutarea reciprocă a defectelor;

Când partenerul îți critica stilul de parenting-cum trebuie să reacționăm? Fiecare partener, în procesul de educare a propriilor copii, introduce elemente de educație din familia sa. Când auziți critică sau comentarii despre educația copiilor, reacționați liniștit și cereți partenerului o altă soluție. Este bine ca ambii parteneri, să decidă un stil comun de educarea copiilor.

Pentru a renunța la critica relație ai nevoie de câțiva pași:

  • Începe să te valorifici pe tine, descoperă calitățile tale forte și pune-le în valoare.
  • Renunță la stilul vechi de comunicare – prin a căuta defecte și prin a critica.
  • Înlocuiește critica cu compliment, apreciere, valorificare.
  • Observă micile activități a partenerului, și apreciază le prin tehnica Ce? De ce? Exemplu: Mulțumesc că mi-ai făcut un ceai, mă simt iubită, când ai grijă de mine.
  • Ține minte, critica distruge, aprecierea crește relația.
  • Tu alegi ce investești în propria ta relație.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6