Educație, inspirație și dezvoltare – trei dimensiuni pe care echipa revistei isecrete și-a propus să le promoveze energic în contextul social actual din Republica Moldova. Avem nevoie de aceste lucruri, trebuie să recunoaștem.
Fiecare istorie publicată pe isecrete.com poate fi o sursă de inspirație pentru fiecare dintre noi. Iar următoarea poveste este despre una dintre femeile care încă mai păstrează suflul vremurilor apuse. Îi place lectura, are o pasiune pentru broderia fină și deține o frumoasă colecție de peste 200 de lucrări.
Cezara Neagu – femeia pasionată de muzică, cărți și broderia fină.
M-am născut la Chișinău într-o familie de intelectuali. Am terminat școala medie numărul unu, pe timpuri – astăzi Liceul Gheorghe Asachi. Apoi, Universitatea de Stat facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării. Timp de 30 de ani am avut plăcerea și fericirea să lucrez la Biblioteca Națională în secția de muzică, într-un colectiv unit, prietenos, o familie adevărată.
Am semnat câteva biobibliografii printre care : “Zlata Tkaci”; “Gheorghe Neaga”; “Ion și Doina Aldea-Teodorovici”; “Valeriu Gagiu”.
Întotdeauna a fascinat-o arta. Pictează, croșetează, brodează. Uneori le îmbină. Acesta este atuul ei. Este sigură de faptul că fiecare din noi se naște cu un talent, însă, pe lângă el, e nevoie de multă, multă muncă.
Pasiunea pentru broderie și croșetat o am din copilărie de pe la vre-o 6-7 ani. De pe atunci, când veneam la mama la lucru, la Casa Cineaștilor. În acea clădire erau amplasate toate Uniunile de creație din republică. Tanti Mașa, o doamnă superbă de vre-o 50 de ani, o ucraineană sadea, care controla la intrarea în sala de proiecție legitimația de membru al Uniunii cineaștilor, mi-a insuflat dragostea față de andrele.
Să pictez, îmi plăcea de când mă știu. După lecții mergeam la studioul de filme cu desene animate pentru copii ”Floricica”. Eram încântată de atmosfera de creație și armonie de acolo. După o lucrare de-a mea, la care am muncit câteva zile, doamna Victoria Barbă, directorul artistic al studioului mi-a dat un sfat. Lasă-te de pictură. Mai bine scrie! Iată așa s-a terminat activitatea mea de pictor.
Broderia îi oferă ocazia să picteze cu acul, să creeze tablouri cu ață și biser.
În portofoliul personal dețin mai mult de 200 de lucrări. Dar foarte multe dintre ele le-am făcut cadou prietenilor, rudelor, oamenilor dragi din țară și de peste hotare . Lucrări de ale mele au ajuns în România, Franța, Canada, Scoția, Rusia și SUA.
Ideea de a combina mai multe genuri de artă e rezultatul unei „dileme personale”. Tematica abordată în activitatea ei este diversă la fel și tehnica.
Am o serie de lucrări inspirate din tablourile marilor pictori ai lumii. Însă tema icoanelor e mereu prezentă în lucrările mele. Am avut fericirea și onoarea să donez câteva icoane mănăstirii de măicuțe din Suruceni. Deasemenea, flora și fauna – sunt alte două teme des abordate de mine. Îmi place mult și natura statică.
Tehnica utilizată de mine este diferită. Am lucrări în goblen, cruciuliță, altele în biser … iar tehnica mea preferată este goblenul.
Cei care au văzut lucrările Cezarei Neagu au rămas impresionați, dar probabil nu realizează cât de multă muncă e aici și cât ar valora ca atare o singură lucrare. Meșterița știe că atunci când vii pe piață trebuie să aduci un produs nou, original, care să te deosebească dintre femeile care lucrează impresionant cu ața. Cezara, îmbină stilurile și culorile, pentru a crea ceva unic.
Familia este cea care îmi admiră lucrările, da și rudele, prietenii.
Relația mea cu această îndeletnicire – broderia este bazată pe dragoste, bucurie, perfecționism, împlinire și satisfacție.
Cezara, echipa isecrete.com îți urează succes și inspirație, și îți mulțumește mult pentru interviu!
Cât de utilă a fost acestă postare?
Faceți clic pe o stea pentru a evalua!
Rata medie / 5. Numărul de voturi:
Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.
Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!
Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?