Ce ne spune părul despre sănătatea noastră?

Părul reprezintă un barometru al sănătăţii organismului şi, de cele mai multe ori reflectă anumite afecţiuni de sănătate sau probleme nutriţionale înainte ca acestea să poată fi observate oriunde în altă parte. Este o oglindă a sănătăţii noastre şi, indiferent de produsele pe care le folosim, dacă nu avem o dietă sănătoasă şi echilibrată sau dacă nu ne verificăm periodic starea generală de sănătate şi nivelul stresului, sănătatea părului nu va fi deloc una bună.

Ne vom confrunta cu căderea părului, subţiere firului de păr, semnale pe care corpul încearcă să le transmită că ceva se întâmplă. Iată câteva motive care stau în spatele celor mai comune probleme.

Căderea zilnică în exces a părului

Telogen effluvium este o afecţiune poate ţine între şase şi 12 săptămâni şi poate fi acută (pe termen scurt) sau cornică (pe termen lung sau recurentă). De cele mai multe ori, căderea excesivă a părului poate fi cauzată de răceală, toxinfecţie alimentară sau febră foarte mare şi nu necesită tratament însă, dacă acest lucru se întâmplă frecvent, este nevoie de câteva investigaţii. Cele mai comune cauze în situaţia de Telogen effluvium cronic sunt:

  • Deficit de fier şi feritină- apare în perioada mentruaţiei, după o intervenţie chirurgicală sau în perioada postpartum
  • Deficit de Vitamina B12 şi Vitamina D
  • Hipo sau hipertiroidism
  • Nivel de stres ridicat- organismul nu mai poate absorbi nutrienţii necesari
  • Diete sărace şi deficit de energie
  • Nivel crescut de mercur

Subţierea firului de păr

Acest tip de cădere a părului este unul lent şi progresiv. Din păcate poate fi cauzat de predispoziţia genetică, iar la rândul ei cauzează foliculi de păr care tind să fie sensibili la nivelul normal de androgeni. Atunci când te confrunţi cu această sensibilitate, foliculii de păr se micşorează. Chiar dacă reducerea volumului nu este neapărat semn al unei afecţiuni de sănătate, această afecţiune are impact asupra nivelului de hormoni care înrăutăţesc alopecia. 

De exemplu, sindromul ovarelor polichistice, deşi este acompaniat de alte simptome ca acneea, creşterea în greutate, părul facial şi menstruaţie neregulată, acest sindrom poate fi una din cauzele subţierii părului. De altfel, mai putem enumera administrarea contraceptivelor orale cu androgeni, nivelul crescut de stres sau ale afecţiuni de sănătate care produc căderea părului precum Lupus sau Sindromul Cushing. 

Păr fragil

Părul fragil poate fi cauzat de consumul insuficient de proteine, iar pentru a evita acest lucru, specialiştii recomandă ca la micul dejun şi cină să consumăm proteine. Cele mai bune surse de proteină sunt nucile, uleiul de peşte, carnea slabă, brânza slabă, quinoa, tofu şi nucile. Deficitul de zinc şi hipertiroidismul sunt şi ele cauze ale părului fragil. Scoicile, năutul, caju sunt câteva dintre alimentele bogate în zinc.

Mâncărimi ale scalpului

Iritaţiile scalpului pot fi cauzate şi din lipsa de omega-3 din dietă. Omega-3 se regăseşte în peşte, nuci, ouă şi seminţe de in. De asemenea, factori care pot cauza iritaţiile şi mâncărimile scalpului sunt stresul şi schimbările de temperatură.

Sursa

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6