div#ast-scroll-top { display: none !important; }
Search
Close this search box.

Căpușele: De ce sunt periculoase și cum ne protejăm. Află de la medicul pediatru, Irina Secu.

Despre pericolul căpușelor, interviu cu Irina Secu
Odată cu sosirea primăverii, trebuie să ne conformăm provocărilor estivale. Cea mai importantă este protecția familiei noastre împotriva inamicilor care ne pândesc din iarba verde…căpușele.Am discutat despre măsurile de protecție și regulile pe care trebuie să le urmăm dacă am fost mușcați de o căpușă cu Irina Secu, medic pediatru la clinica Pediatrica.
Irina Secu

În această perioadă, creşte în mod îngrijorător riscul de a fi muşcaţi de căpuşe. Răspândirea acestor insecte este foarte mare, trăind cel mai frecvent în iarbă şi tufe. Înţepătura poate declanşa boli virale sau bacteriene, dintre care cea mai frecventă este boala Lyme (Borrelioza).

Recunoaștem ușor mușcătura de căpușă atunci când o găsim implantată de culoare neagră sau cafeniu închisă. După scurt timp, de la înțepătură 3-14 zile apar erupții specifice circulare cu marginile roșii și mai palidă în interior! Este un semn distinctiv a borreliozei”!

Simptome


Simptomele apar în funcție de faza evolutiva a bolii:

Faza precoce: apare erupția circulară specifică cu marginile roșii și mai palidă în interior. Simptome: febra, oboseala, dureri de cap, mărirea ganglionilor limfatic sau dureri musculare. Această fază durează de la câteva zile până la 2 săptămâni.

Faza precoce diseminată: la 1 lună de la înțepătură până la 3 luni. Apar simptome precum: tulburări de ritm cardiac, miocardită encefalită, paralizii de nervi cranieni

Faza infecției persistente: la 50-60% dintre cei netratați. Poate apărea chiar și după mulți ani de la mușcătură și se manifestă prin dureri în articulații(șold,genunchi,umăr,cot),stări depresive sau anxietate”.

La efectuarea procedurilor de înlăturare a căpușei nu se recomandă răsucirea, smulgerea sau strivirea acesteia. Acest lucru ar putea determina vărsarea conținutului stomacal al căpușei în rană și, implicit, transmiterea bacteriilor sau virusului.

În cazul în care depistăm o căpușă pe corp recomand să o îndepărtăm cu ajutorul unei pensete. Apucăm  insecta de cap, cât mai aproape de piele. Se va evita maximal comprimarea corpului acesteia precum și aplicarea oricărei substanțe deoarece aceste manevre pot cauza golirea conținutului stomacului ei în plaga cu creșterea riscului de infectare. Locul înțepăturii se spală cu apă și săpun, apoi se aplică un antiseptic, iar la final un unguent cu antibiotic

scoaterea căpușelor

Doar dacă nu aveți posibilitate de a merge într-o instituție medicală pentru a scoate căpușa, faceți asta în condiții casnice cu respectarea regulilor enumerate mai sus. Recomand să facem tot posibilul mai ales când merge vorba de copii să mergem la un specialist în asemenea situații, susține Irina Secu.

Pentru a evita mușcăturile de insecte ar fi bine să respectați următoarele măsuri de prevenție:

  • Evitați să mergeți în parcuri și păduri cu membrele dezgolite, sunt necesare bluze cu mâneci și pantaloni lungi.
  • Folosiți anumite spray-uri insecticide.
  • Examinați hainele și pielea copiilor după fiecare plimbare în parc sau pădure.
  • Cei care trăiesc la sol trebuie să aibă grijă de tunderea gazonului, a vegetației în exces și controlul animalelor de companie( pisici, câini).
  • După mușcătură, obligatoriu este necesar de făcut investigații pentru a afla dacă persoana nu este infectată cu boala borrelia. Investigațiile de depistare a anticorpilor prin metoda Elisa se fac nu mai devreme de 2 săptămâni din momentul în care am fost înțepați. Tratamentul are loc în majoritatea formelor de borrelioză cu antibioticoterapie. Apariția eritemului migrator adică a erupției specifice borreliozei necesită tratament imediat cu antibioticoterapie”, a mai adăugat Irina.
atenție la căpușe

Specialiștii sunt de părere că aceste insecte trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 – 25 de grade Celsius. Au diferite dimensiuni, unele sunt atât de mici, încât cu greu pot fi detectate. Muşcătura unei căpuşe nu este dureroasă, pentru că insecta injectează o substanță care anesteziază zona, iar omul înțepat nici măcar nu realizează.

căpușe

La nivel mondial, după țânțari, căpușele sunt insectele cel mai des responsabile pentru transmiterea bolilor la oameni.

Cât de utilă a fost acestă postare?

Faceți clic pe o stea pentru a evalua!

Rata medie / 5. Numărul de voturi:

Fără voturi până acum! Fii primul care notează această postare.

Dacă ați găsit această postare utilă ...

Urmăriți-ne pe social media!

Ne pare rău că această postare nu a fost utilă pentru dvs.!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

TAGS
Știri

Rezultate alegeri prezidențiale în Moldova, turul II: Cine câștigă, potrivit datelor aproape finale

Maia Sandu – 55,26%, Alexandr Stoianoglo – 44,74%. Cel puțin așa arată datele după procesarea a 2210 de procese verbale din cele 2.219, echivalentul a 1.672.614 de voturi.  A fost o răsturnare de situație, după ce candidatul înaintat de PSRM era în față, potrivit anunțării primelor rezultate. Astfel, potrivit informațiilor oferite de Comisia Electorală Centrală

Citește mai mult »
This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.

Scroll to Top
Scroll to Top

https://padslimz.com/pikm7i5a?key=c29da91e5826468ca9f1ce7b6272e8a6